Începând de săptămâna viitoare, ţăranii nu-şi vor mai putea vinde vacile, viţeii, oile şi alte animale cu destinaţie economică. Acest lucru se datorează faptului că medicii veterinari concesionari îşi vor întrerupe activitatea, asigurând numai urgenţele. „Medicii veterinari concesionari din judeţul Bihor îşi vor întrerupe activitatea pe perioadă nedeterminată începând cu data de 1 mai”, ne-a spus doctorul Corneliu Maier, reprezentantul medicilor veterinari concesionari. Medicii veterinari recurg la această formă de protest deoarece încă nu a fost întocmit Programul strategic al activităţii sanitar-veterinare de profilaxie, depistare şi combatere al bolilor la animale pe anul 2009, dar şi pentru că începând cu luna mai nu vor mai putea identifica şi înregistra animalele în Sistemul Naţional de Inregistrare şi Identificare al Animalelor (SNIIA),neavând încheiat un nou contract pentru această activitate cu Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor. Veterinarii reclamă de asemenea faptul că începând din aprile 2008 şi până în prezent nu au fost plătiţi pentru activităţile de identificare şi înregistrare a animalelor, în condiţiile în care această activitate a fost prestată în limita asigurării crotaliilor necesare de către DSVSA Bihor, iar ei au fost obligaţi să aibă minimum un angajat, pe care l-au plătit pentru crotalierea efectuată.
„În perioada aprilie – noiembrie 2008 DSVSA nu a încheiat contracte cu noi, invocand diferite motive, iar acum am deschis acţiune în instanţă pentru recuperarea banilor pe perioada respectivă. Pe perioada decembrie 2008- aprilie 2009 avem încheiate contracte, dar nu sunt cu termene de plată, fapt pentru care nu am primit nici un ban”, a punctat medicul veterinar Maier.
Implicaţii
Cel mai mult de suferit de pe urma întreruperii activităţii veterinarilor vor avea ţăranii. Aceştia nu îşi vor mai putea vinde animalele deoarece nu li se vor elibera formulare de mişcare şi certificate sanitar-veterinare. De asemenea, veterinarii nu vor mai identifica animalele. „Pensia nu ne ajunge să trăim de pe o zi pe alta, de aceea ţinem animale. Dar, dacă nu o să le putem vinde nu ştiu ce vom face. Nouă nu ni se rentează să creştem de exemplu viţeii peste 150 kilograme, deoarece preţul scade şi tot noi vom pierde, ne-a spus Ioan D.,un fermier bihorean.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!