Viitorea dezvoltare a Oradiei împreuna cu comunele vecine ca unica zona metropolitana, nu este o sursa de fericire pentru toti.
Proprietarii de terenuri vecine cu viitoarele drumuri din acest perimetru sunt primii „beneficiari” ai unor reguli de dezvoltare care i-ar putea pune în situatia de a nu-si putea folosi întreaga suprafata de teren de care dispun dupa placul inimii.
Motivul tine de întinderea infrastructurilor necesare rezidentilor din terenurile aflate între Oradea si comune. Cea de-a doua consultare a publicului în legatura cu dezvoltarea pe culoarele Oradea – Biharia, Oradea – Bors si Oradea–Sanmartin, consumata joi seara în Sala Traian Mosoiu din Primarie, a scos la iveala noi probleme, aproape inevitabile.
„Cine nu va accepta ca terenul sa-i fie traversat de reteaua de electricitate va ramâne fara curent si nu va primi nici autorizatie de constructie”, anunta Andrei Luncan, arhitectul sef al Oradiei.
Acesta sustine ideea unor spatii verzi care ar trebui pastrate libere de constructii de-a lungul tuturor drumurilor, ca teren pentru retelele de utilitati.
„Nu vad de ce sa îngropam retelele în mijlocul drumului. Ca sa desfacem asfaltul si sa deranjam circulatia de câte ori apare o problema? Oamenii trebuie sa cedeze o parte din teren pentru aceasta destinatie”, sustine arhitectul sef.
Acesta precizeaza ca Consiliul Judetean a introdus o regula pentru a evita situatiile neplacute de acest gen: „nu se aproba nici o autorizatie de construire pâna când pentru terenul respectiv nu a fost aprobata macar un proiect al retelelor de utilitati”.
Parcuri private?
Planurile Urbanistice Zonale propuse spre analiza cuprind deja si zone verzi, viitoare parcuri, în conditiile în care terenurile ocupate cu acestea sunt în proprietatea unor persoane private. Arhitectul sef insista pentru pastrarea destinatiilor pe viitor.
„Vom încerca sa convingem oamenii sa respecte proiectele. Nu avem cadrul legal pentru a impune asta dar vom încerca sa gasim solutii”, spune Luncan, admitând ca inclusiv lobby-ul în Capitala este o varianta viabila de rezolvare.
Doar proiecte
De altfel, întreaga dezvoltare a infrastructurii zonei metropolitane pe culoarele Bors, Sânmarin si Biharia este maidegraba în faza de discutii si proiecte. Singura reteaua de curent este în faza punerii în practica, si asta pe zone cuprinsa între Oradea si Sânmartin, cea de care se leaga cele mai multe interese.
„Curentul se va rezolva anul acesta dar dspre celelalte nu stiu ce sa va spun”, a declarat Luncan celor aproximativ 15 persoane participante la dezbaterea publica de vineri.
„Stiu ca cei de la Apa Canal au un proiect de extindere a retelei iar cei de la gaz se misca foarte repede. Totusi,este probabil ca nu vor veni pentru cinci clienti în zona dintre Sânmartin si Oradea”, apreciaza arhitectul sef.
Pengo Zoltan
Citiți principiile noastre de moderare aici!