Revoluție în asistența medicală acordată diabeticilor. Bihorenii nu mai trebuie să meargă la Timișoara pentru dispozitivele de monitorizare a glicemiei. Aceste dispozitive, decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bihor, sunt distribuite prin intermediul farmaciilor cu circuit închis ale furnizorilor contractați cu casa de asigurări.
„În iulie 2022, anunțam asigurații bihoreni de faptul că la nivelul județului Bihor, prin intermediul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor și a încă unui furnizor privat de servicii medicale, există posibilitatea de montare a unor dispozitive de furnizare a insulinei precum și a unor sisteme de monitorizare glicemie. Până în acel moment, toți pacienții bihoreni care sufereau de diabet și erau dependenți de insulină erau obligați să se deplaseze în municipiul Timișoara, pentru că Oradea nu dispunea de aceste dispozitive și pentru că județul Bihor era arondat Centrului Teritorial de diabet Timișoara. Deci, ori de câte ori era nevoie de un astfel de sistem de furnizare sau de o pompă de insulină, pacienții bihoreni erau obligați să facă un drum de Timișoara unde li se presta, la acel moment, serviciu medical aferent. Datorită eforturilor și insistentelor legale în vederea aprobării ca astfel de servicii medicale să fie prestate direct de către furnizori din județul Bihor, astăzi pacienții bihoreni beneficiază de astfel de sisteme și dispozitive medicale, la ei acasă, în Oradea, fără a mai fi obligați să facă un drum lung până la Timișoara”, a declarat Dorel Dulău, șeful CAS Bihor.
Revoluție
Potrivit lui, această facilitate reprezintă o revoluție atât în sistemul medical de diagnostic și tratament al pacienților cu diabet, cât și în serviciile farmaceutice.
„Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin intermediul președintei Valeria Herdea, a inițiat modificări legislative și contractuale pentru ca, în viitorul apropiat, aceste sisteme de monitorizare a glicemiei să fie disponibile și prin farmaciile cu circuit deschis”, a mai spus Dulău.
Astfel, un pacient diabetic insulinodependent, care până acum trebuia să-și testeze glicemia înțepându-se de mai multe ori pe zi, va putea obține un sistem de monitorizare continuă a glicemiei direct dintr-o farmacie publică. Nu va mai fi necesar să apeleze la serviciile unui spital sau ale farmaciilor cu circuit închis.
„Noutatea și minunăția lucrurilor stă în faptul că accesibilitatea la astfel de dispozitive medicale este mai facilă pentru pacienții bihoreni care și așa sunt obligat să-și ducă povara acestor neajunsuri ale bolii”, a mai adăugat Dulău.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!