Deoarece condițiile din anul acesta nu au fost prielnice nici pentru apicultură, a fost demarat un proiect de Hotărâre de Guvern, prin care se modifică HG 339/2020 privind aprobarea Programului Național Apicol pentru perioada 2020-2022. Astfel, vot fi alocate câte 50 de milioane de lei pe an acestui sector, tocmai pentru a ajuta cât mai mulți beneficiari ai acestui program.
[eadvert]
Potrivit proiectului de act normativ, publicat pe site-ul oficial MADR, este aprobată o derogare pentru anul 2020. Astfel, se va prelungi termenul de depunere a unor documente justificative în cadrul acțiunilor „Raţionalizarea transhumanţei/stupăritului pastoral” și „Îmbunătăţirea calităţii produselor, în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă”, până la data de 1 septembrie 2020. Documentele vizate de derogare sunt: copia cărţii de identitate a remorcii apicole; copia buletinului de analize fizico-chimice/reziduuri.
Sprijin
Programul Național Apicol (PNA), reprezintă o măsură de sprijin a apicultorilor și a formelor asociative cu finanțare comună (România – UE), prin care apicultorii și formele asociative își pot deconta diverse cheltuieli pe care le fac în stupină. Pot fi decontate cheltuieli generate de aplicarea tratamentelor contra Varooa, cheltuieli generate de reformarea stupilor uzați în urma deplasării în pastoral, achiziționarea de echipament de protecție și inventar apicol etc., precum și cheltuieli legate de achiziția mijloacelor de transport și încărcare/descărcare a stupilor în pastoral, pentru achiziția de echipament pentru obținerea de faguri artificiali, echipament pentru ambalarea mierii sau efectuarea de analize fizico chimice, care să ateste calitatea mierii produsă de apicultori.
Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru perioada 2020-2022 este de 150.628.000 de lei. 75.314.000 de lei reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale. Suma alocată Programului Național Apicol 2020-2022 este distribuită pentru cei trei ani astfel: pentru anul 2020 – 50.210.000 de lei, pentru anul 2021 – 50.232.000 de lei și pentru anul 2022 – 50.186.000 de lei.
Programul Național Apicol urmărește dezvoltarea unor servicii eficiente pentru preluarea, prelucrarea şi desfacerea producţiei de miere în condiţii de calitate controlată, la nivelul standardelor europene, precum și valorificarea integrală şi raţională a condiţiilor şi posibilităţilor naturale, precum şi a resurselor din flora spontană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!