Evenimentul a fost organizat de ISU Bihor cu prilejul “Zilei pompierilor din România”, cu sprijinul Muzeului Țării Crișurilor și a avut loc joi, 15 septembrie. Deschiderea vernisajului a fost la ora 11.00, la secția Muzeul Orașului Oradea, din cadrul Muzeului Țării Crișurilor, în incinta Cetății Oradea, corpul A, etaj II.
[eadvert]
La eveniment au participat managerul Muzeului Țării Crișurilor, Dr. Gabriel Moisa, șeful Secției Muzeul Orașului Oradea, Dr. Ioan Ciorba, inspectorul șef al ISU Bihor, general de brigadă Sorin Mihai Caba, cadre militare ale ISU Bihor și invitați ai acestora.
”Vizitatorilor le-au fost prezentate obiecte emblematice pentru tradiția pompierilor bihoreni și mărturii ale devotamentului reprezentanților acestei arme nobile, puse în slujba vieții: pompă manuală de stins incendii, steaguri, torțe, căști de pompier, plachete, reviste, țevi de refulare, amestecător linie, sirenă mobilă pentru alarmare populație, modele de stingătoare, detectoare de substanțe toxice de luptă, măști contra gazelor, cupe, accesorii P.S.I. de la început de secol, goarne P.S.I., brâuri P.S.I., costume de protecție (azbest, antichimic etc.) uniforme, aparate chimice și alte echipamente și accesorii utilizate de pompieri de-a lungul timpului” a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, Locotenent-colonel Camelia Roșca.
Cei care au trecut pragul expoziției au avut o incursiune în istoria pompierilor bihoreni de până la peste 150 de ani. Cel mai vechi exponat din cadrul “Repere din istoria pompierilor bihoreni” este Steagul comemorativ de la 1868 al Formației de Pompieri Săcueni, iar cel mai recent, Revista Pompierii Români din anul 2022.
Citiți principiile noastre de moderare aici!