În plin Festival medieval, a fost vernisată în Galeria de artă-Reperaj din Cetatea Oradea expoziţia „Pas de deux”, avându-l ca şi curator pe Călin Dan, manager la Muzeul Național de Artă Contemporană București.
Pe simezele galeriei au expus artiştii plastici: Corina Andor, Corina Baciu, Raluca Emilia Ferchi – Avrămuţ, Vioara Bara, Nina Danci, Tudor Frâncu, Dorel Găină, Imre Zoltan, Kerekes Gyöngy, Juhasz Imre, Remus Ilisie, Ioan Aurel Mureşan, Denisa Romocea, Teofil Ştiop, Maria Braun Klosowski, Ioan Augustin Pop, Constantin Costea, Erzsebet Dobos, Darius Martin, Marta Jakobovits, Rodica Indig, Ujvarossy László, Alexandru Ciubotariu, Ovi Pascu, Diana Bohnstedt Gavrilaş, Cristina Savin.
„Valoarea individuală produsă de un artist nu înseamnă azi foarte mult în afara calităţii sale (a artistului, a operei) de a crea coeziune socială în jurul unor valori comune, de a crea consens nu doar estetic, cultural, economic, dar şi moral, social. De unde şi curiozitatea mea la felul cum aceste virtuţi morale se exprimă în filaila U.A.P. Oradea la patru decenii de la perioada când, pe diverse căi şi pentru diverse proiecte , am frecventat acest loc. Or indicele de succes al moralei colective este colegialitatea, comunicarea. Conştiinşa existenţei unui grup coerent în aspiraţii şi valori este cel mai de preţ lucru pe care artiştii l-au datr societăţii – stă mărturie pentru asta întreaga istorie a modernităţii. Aici intervine formula pas de deux, o cheie de boltă a baletului clasic”, spune curatorul. De aici şi ideea de a reţine artistul contemporan faptul că performanţa nu poate fi obţinută de unul singur, ci este nevoie întotdeauna de un partener. „Dacă ai un element de referinţă, ai şi un indice de performanţă. Apoi, fiecare partener în conversaţie trebuie să aibă o voce distinctă. Ata înseamnă, pe de o parte că trebuie să i se respecte enunţul, timpul de vorbire, iar pe de altă parte că trebuie să aibă ceva semnificativ de spus”, punctează Călin Dan adăugînd că acest pas de deux este este versiunea minimală a democraţiei valorii, invitând colegii orădeni la a-şi alege un „partener de dans” întru creaţie, colegialitate, discuţie, generozitate. Expoziția va fi deschisă până în 25 iulie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!