În perioada septembrie –octombrie 2014 vor avea loc verificări de toamnă ale lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor produse de cursurile de apă şi ape interne pe teritoriul de interes comun româno – maghiar.
Aceste verificări se fac în conformitate cu programul comun de lucru româno-ungar pentru anul 2014, aprobat de către împuterniciţii celor doua Guverne, pentru respectarea prevederilor Acordului hidrotehnic româno-ungar. Acest program a fost semnat la Budapesta, la 15 septembrie 2003 şi a intrat în vigoare la 17 mai 2004.
Control
În perioada 09-11.09.2014 au loc verificările în teren a lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor pe Crişul Repede şi Barcău de pe teritoriul maghiar, urmând ca în perioada 07-09.10.2014 aceste verificări să fie făcute şi pe teritoriul român.
„În cadrul verificărilor se va analiza modul în care a decurs apărarea împotriva inundaţiilor pe cursuri de apă şi pe sistemele de evacuare a apelor în anul trecut şi cel în curs, iar în caz de necesitate, se vor face propuneri Comisiei hidrotehnice în vederea luării măsurilor corespunzătoare pentru asigurarea scurgerii apelor mari în condiţiile prevăzute în Acordul hidrotehnic şi în Regulamentele aflate în vigoare”, a declarat directorul ABA Crişuri, Dumitru Voloşeniuc.
Pe lângă lucrările de apărare se vor examina şi centrele de apărare, cantoanele, magaziile, depozitele, staţiile de pompare, canalele, sectoare de râu cât şi alte lucrări.
Delegaţia română întruneşte experţi din cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române ”, din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri şi din cadrul Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Sucursala Someş-Criş.
Experţii Părţilor se întâlnesc anual, pe teritoriul român şi pe teritoriul ungar, pentru a examina starea şi modul în care s-au comportat lucrările de apărare împotriva inundaţiilor produse de cursuri de ape şi ape interne.
Citiți principiile noastre de moderare aici!