Pentru a nu avea surprize neplăcute de Sărbătorile de iarnă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a elaborat un plan de măsuri preventive. Acest plan include ample acţiuni de verificare a operatorilor economici din sectorul alimentar al judeţului Bihor, cu accent pe comercializarea produselor alimentare caracteristice acestei perioade. Vor fi vizate unităţi din municipiile și orașele județului – Oradea, Beiuş, Ștei, Vașcău, Nucet, Aleşd, Salonta, Valea lui Mihai, Marghita – dar şi alte localităţi, cu accent pe operatorii alimentari ce desfăşoară activităţi de procesare și producție abatoare, unități de procesare carne, unități de procesare lapte, brutării, laboratoare de cofetărie etc., de comercialzare a cărnii – carmangerii şi măcelării, sau a altor produse alimentare specifice – peşte, ouă, laboratoare de patiserie, depozite alimentare, supermarket-uri, a unităților de alimentație publică – restaurante, cantine, pensiuni, hoteluri care intenționează să organizeze mese festive cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, dar și a târgurilor de animale și piețelor agroalimentare.
„Având în vedere cele constatate în anii anteriori, avertizăm din nou consumatorii din cadrul judeţului să acorde în această perioadă o atenţie deosebită la achiziţia oricărui produs alimentar, şi în special a produselor specifice, pentru a evita eventualele consecințe nedorite”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Recomandări
Inspectorii sanitari veterinari recomandă consumatorilor să achiziţioneze alimente doar din unităţile autorizate sanitar veterinar, unități la nivelul cărora se poate asigura controlul acestor alimente. De asemenea, consumatorii sunt rugaţi să informeze de urgenţă DSVSA în caz că au știință de cazuri în care se intenționează comerializarea de alimente în condiții care ar putea reprezenta o neconformitate pentru siguranța alimentelor, respectiv a cazurilor în care au cunoștință de comercializarea de produse alimentare în spații/locuri neautorizate sau din surse clandestine. Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor, precum și a circumscripțiilor teritorile, la numărul de telefon 0259/266.141 sau la adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro
Pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcată data valabilităţii şi codul fermei producătoare, iar pe etichetă marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate, data valabilităţii.
Comercializarea directă de lapte crud sau produse obținute din lapte crud, destinate comercializării directe, către consumatorul final de către producătorii agricoli, poate fi realizată doar în spaţiile special amenajate din pieţele agroalimentare (hale de lactate), numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentar, hârtie cerată alimentară etc.), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător, în vitrine special destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confectionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, etc.). Comercializarea acestor produse trebuie să fie însoţită de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii etc.
Carnea de porc sau vită comercializată prin unități de alimentație publică (magazine, măcelării, supermarketuri etc.) trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate (ștampilă), de către un medic veterinar. Mărcile de sănătate oficiale sunt în acest caz ovale sau hexagonale şi au inscripţionate în centru numărul de autorizare al unităţii de sacrificare. În partea superioară, toate mărcile au inscripţionat „ România”, iar în partea inferioară cele ovale au inscripţia CE, iar cele hexagonale mențiunea „Controlat sanitar veterinar”. Orice altă inscripţie sau situații în care inscripția nu este vizibilă și/sau lizibilă poate să ridice suspiciunea de fraudă, iar populaţia este rugată să anunţe autoritatea veterinară competentă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!