Timp de 8 săptămâni, între 25 octombrie și 31 decembrie 2021, Primăria a derulat campania de verificare a modului de colectare selectiv a deșeurilor reciclabile și biodegradabile de către orădeni și firme, atât în zona de case cât și la bloc. Au fost verificate pubelele de la case, de pe 126 de străzi din zona centrală și Rogerius, precum și la un număr de 176 asociații de proprietari din zona Rogerius și Nufărul. „În urma verificărilor efectuate, Poliția Locală a aplicat 489 avertismente persoanelor fizice și 68 asociațiilor de proprietari, urmând ca la controalele viitoare neconformitățile constatate să fie sancționate cu amendă”, informează Primăria, oferind un bilanț al activității.
„Această campanie va continua pe toată durata anului 2022. Atragem atenția locuitorilor asupra faptului că toate categoriile de utilizatori ai serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de locatari, agenți economici, instituții publice) au obligația legală de precolectare separată a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară, în recipientele distinct inscripționate asigurate de operator”, mai transmite municipalitatea.
De verificări se ocupă, în continuare, patrule mixte compuse din reprezentanți ai Primăriei, RER VEST SA și ECO BIHOR SA, cu sprijinul Poliției Locale Oradea.
Rezultatele verificărilor
La capătul celor opt săptămâni de verificare intensivă a pubelelor, municipalitatea transmite că, în privința fracției de deșeu reciclabil, au fost incluși în controale 2.537 utilizatori ai serviciului de salubrizare. Dintre aceștia, 1.405 au scos recipienții sau sacii în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate, din care 132 au colectat necorespunzător.
[eadvert]
În ceea ce privește fracția de deșeu biodegradabil, în urma controlului la un număr total de 3.958 utilizatori ai serviciului de salubrizare, un număr de 1.161 utilizatori au scos recipienții în vederea colectării și transportului de către operatorul de salubritate, deșeuri neconforme fiind identificate la un număr de 493 de generatori de deșeuri. Deșeurile biodegradabile și cele reciclabile a fost precolectate corect la 88 asociații de proprietari din cele 176 verificate. În multe cazuri, acestea au fost contaminate cu alte fracții: sticle și recipienți din plastic și aluminiu, tampoane, măști, textile, pungi și ambalaje din hârtie/carton, mucuri de țigară etc, transmite municipalitatea.
Echipa de control a aplicat pe recipienții al căror conținut a fost contaminat cu alte fracții un autocolant cu mențiunea „DEȘEU NECONFORM”. Conținutul recipientului a fost încadrat automat ca deșeu rezidual, recipientul nefiind golit de către operatorul de salubrizare decât atunci când au ajuns la pubele mașinile pentru rezidual., conform graficului de colectare a deșeurilor reziduale, aplicându-se tariful aferent acestui tip de deșeu.
Curățenia mare de iarnă
Pe finalul anului trecut a avut loc și campania de colectare separată și transport separat a deșeurilor voluminoase provenite de la utilizatorii atât de la case, cât și de la blocuri. „Au fost colectate 11.857 kg deşeuri voluminoase de la 169 de utilizatori. Aceștia au putut să predea obiecte precum: mobilier dezmembrat, paturi, scaune, mese, plăpumi, saltele, canapele, comode, colțare sau covoare uzate. Primăria Municipiului Oradea dorește să mulțumească tuturor utilizatorilor serviciului de salubrizare menajeră care au înțeles și au aplicat corect regulile de colectare selective”, se arată în comunicat.
Informații online și la telefon
Ghidul de colectare distribuit de RER VEST SA poate fi consultat și în format electronic pe pagina rervest.ro. Pentru informații suplimentare cu privire la colectarea selectivă și la nerespectarea drepturilor și obligațiilor contractuale, utilizatorii pot apela serviciul de dispecerat al prestatorului SC RER VEST SA la următoarele numere de telefon:
– 0374.885.693 – Program telefonic (luni – vineri) 7:00 – 19:00;
– 0259.433.195 – Program telefonic (luni – duminică) 19:00 – 07:00;
– 0259.433.195 – Program telefonic (sâmbătă – duminică) 7:00 – 19:00
Deșeurile selectate neconform se încadrează în cea mai scumpă categorie, deșeuri reziduale
Trimite articolul
XEi vor sa monteze camere si chip-uri dar nu is in stare sa intretina pubelele existente si locul unde se aduna gunoaiele. Vine masina de la RER si daca nu au la indemana cartela sa deschida usa, o forteaza pana o deschide si apoi nu se mai inchide cum trebuie; vin tiganii umbla la saci, fac mizerie, etc.
Halal organizare, bine ca ne rupeti cu taxele.
-
E mult sa platesti echivalentul a cinci euro in lei de persoana ptr. o luna??
La cata mizerie faci?
Mi se pare ca te-ai obisnuit prost.
Reconfigureaza, te rog.
Pe str.Bernard Shaw astăzi 10 ianuarie nu se deschidea uşa de la coteț. Alo RER !!! Cum să pui selectiv gunoiul în tomberon, când nu ai acces la el???
astept sa vad un articol despre suma cu care a fost amendat domnul din fotografie – dreapta cu ochelari de soare, pentru nepurtarea corespunzatoare a mastii de protectie in spatiile publice deschise. BIHON?
in iosia nord -lapusului 1- tarcul n-are lacat de la craciun. sa nu va mirati daca o sa fie asa si dupa instalarea automatizarii voastre
Vai de capul vostru ce ati ajuns 😂🤣😂🤣😂
-
Asa a ajuns Oradea de bogata ca e ca boschetarii ce traiesc cu ce gasesc prin gunoi. Nu mai e in stare pri.aria sa aduca profit din betoane. Acum se vede ca betonul nu aduce profit.
Andrei si Drop, mars sa cautati prin gunoaie, sa aduceti dezvoltare.
In SUA e ilegal sa iti umble cineva in pubela. E violare a intimitatii si faci puscarie.
-
Mută-te acolo daca ai viza!
Sa nu iti violeze nimeni pubela.
Poate ca reuseste vreun negru cu o baluba din aia mare sa iti violeze in schimb muierea sau pe mumă-ta!
Ca acolo violul asa se practica, nu pe la pubele.
Ce fraier esti!
Daaaa ftv in gurita, a doua luna consecutiv imi facturati ambele pubele de 4 ori / luna ! Chestia e ca pe cea neagra n’am scos in strada de 3 ori de cand ati adus-o ! HOTII DRAQULUI IN FRUNTE CU PRIMARIA !
Pe Sovata sunt deschise tarcurile de mai bine de 1 luna.
Ieri cand s-a ridicat gunoiul, s-au golit la comun si pubela galbena si cea neagra. Aaa…plecare unul din angajati a vrut sa inchida usa tarcului, dar un alt angajat a strigat sa nu o inchida pentru ca a doua zi nu o poate deschide din cauza ca e inghetat lacatul.
Wtf….la ce sa fac selectie de gunoaie?