Ancheta cazului lui T.N. (17 ani) decedat după operaţia la tibie din 10 februarie a.c. a dat primele măsuri sancţionare.
Potrivit dr. Marius Pârcioagă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor (DSP), doi medici titulari, din secţia de ortopedie şi chirurgie maxilo-facială unde a fost internat băiatul imediat după accidentul suferit în 6 februarie, vor avea salariul diminuat prin restricţia de a nu mai face gărzi o perioadă nedeterminată încă. „Medicii titulari din gărzile de ortopedie şi chirurgie din data de 06/07.02.2010 au fost suspendaţi din activitatea de gardă până la finalizarea cercetărilor în acest caz, dar nu mai puţin de o lună de zile”, se stipulează în comunicatul de presă transmis luni de DSP. Dr. Pârcioagă a declarat că evită să dea mai multe detalii fiindcă ancheta e încă în curs de desfăşurare, dar neefectuarea gărzilor (bine plătite la spitale) va însemna implicit şi diminuarea veniturilor celor doi doctori.
Disfuncţionalităţi
În actul DSP se precizează că aceste măsuri au fost luate „în urma finalizării discuţiilor, reanalizării înscrisurilor şi înregistrărilor video de la UPU privitor la cazul anchetat. S-a concluzionat faptul că internarea pacientului prin liniile de gardă ale spitalului, ortopedie şi chirurgie, a prezentat disfuncţionalităţi şi neconcordanţe faţă de prevederile actelor normative în vigoare”. Totuşi, dr. Pârcioagă a declarat că nu doreşte deocamdată să se exprime vizavi de aceste disfuncţionalităţi şi neconcordanţe (dacă acestea se referă la faptul că băiatul ar fi trebuit să fie internat la altă secţie decât la maxilo-faciale imediat după accident – n.r.).
Alte măsuri luate de DSP în acest stadiu al anchetei vizează „revizuirea tuturor procedurilor cu privire la managementul asistenţei medicale şi al îngrijirilor de sănătate” ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi controale mai dese la spital pentru sancţionarea „oricăror abateri organizatorice şi administrative care survin în managementul asistenţei medicale şi al îngrijirilor de sănătate”.
Reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu a adăugat că la aceste măsuri se vor adăuga altele care urmează să fie luate de către Colegiul Medicilor, „în urma analizei proprii a cazului efectuate de acest for de analiză a calităţii actului medical”.
O.Ş.
Părinţii vor să afle adevărul! Se anunţă pedepse la Judeţean.
Băiat mort după fractură de tibie
Citiți principiile noastre de moderare aici!