„Respinge ca nefondată plângerea formulată de petenta Precon Transilvania SRL, în calitate de lider al Asocierii Precon Transilvania SRL, SRL – Bog’Art – Square Birou Arhitectură Urbanism SRL – Addict Engineering – Poliart SRL – Lemacons SRL – Dacorum Grup în contradictoriu cu intimaţii Construcţii Erbaşu SA, în calitate de lider al Asocierii Constructii Erbasu S.A. – Terra Gaz Construct S.R.L. – Concelex S.R.L. si Municipiul Oradea, împotriva Deciziei nr. 460/C9/165 din 23.02.2024 pronunţată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor”, se arată în minuta hotărârii publicată pe portalul instanțelor.
Precon a contestat clasarea pe locul al doilea
Oferta făcută de asocierea al cărei lider este firma Precon Transilvania a fost clasată pe locul al doilea, procedura fiind câștigată de asocierea formată din Construcții Erbașu SA – Terra Gaz Construct – Concelex SRL. Însă pe 21 ianuarie, Precon a contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) procedura de atribuire a contractului de proiectare și construire a noului spital de boli Infecțioase și pneumologie și a dispensarului TBC, situate pe strada Vlădeasa din Oradea.
„Precon Transilvania (…) a solicitat anularea Raportului procedurii de atribuire, precum și a tuturor actelor anterioare și/sau subsecvente acestora care privesc modalitatea de evaluare a ofertei depuse de către Asocierea formată din Construcții Erbașu SA-Terra Gaz Construct-Concelex SRL”, se arată într-o informare a Primăriei Oradea.
O lună mai târziu, pe 23 februarie, CNSC a respins contestația ca nefondată. Măsura a determinat administrația locală ca, pe 8 martie, să semneze contractul cu ofertantul câștigător.
[eadvert]
Însă, pe 14 martie, Precon Transilvania a atacat decizia CNSC la Curtea de Apel Oradea, cerând instanței să-i admită contestația. Ceea ce nu s-a întâmplat.
„Primăria Oradea salută decizia instanței, deoarece fiecare zi sau săptămână de întârziere ar fi putut duce la ratarea termenului de execuție, la pierderea unei finanțări nerambursabile de 135 de milioane de euro și la posibilitatea ca cei peste 3 milioane de locuitori ai regiunii care va fi deservită de acest spital să nu mai beneficieze de serviciile medicale ale celui mai modern spital de boli infecțioase și pneumologie din România”, au transmis reprezentanții autorităților locale.
Cu o zi înainte de sentința Curții, supervizorul lucrării a emis ordinul de începere privind serviciile de proiectare.
Cel mai modern spital de acest tip din România
Noul spital de boli infecțioase din Oradea va fi proiectat și executat în baza unui contract de peste 363 de milioane de lei (fără TVA), prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C12 – Sănătate. Termenul pentru realizarea părții de proiectare este de 6 luni, iar pentru execuția lucrărilor – 30 de luni.
Valoarea totală a proiectului este de mai bine de 672 de milioane de lei (TVA inclus), finanțarea nerambursabilă fiind de 95%. În această sumă intră, pe lângă proiectarea și execuția lucrărilor, și dotarea cu echipamente medicale, mobilier, dotări IT, soft-uri, dar și dirigenția de șantier.
Cu o suprafață totală desfășurată de 40.355 mp, spitalul va avea patru corpuri de clădire și va cuprinde, printre altele, minimum 249 de paturi, un compartiment de urgențe cu o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite, un ambulatoriu integrat, cabinet, o cameră hiperbarică, o sală de conferințe, săli de studiu ori camere pentru rezidenți.
Separat, va fi construit dispensarul TBC care va avea acces propriu, independent de restul clădirii.
Proiectul va cuprinde 175 locuri de parcare pentru autoturisme și 139 de locuri de parcare biciclete.
Trimite articolul
XFirmele de casa ale PNLului au dorit sa lase orasul faca acest spital! multumim dle benny hill ca n ai reusit acest lucru. Bravo Birta
că în ultimii ani toate proiectele mari au fost „câștigate” de Erbașu?!