Potrivit proiectului de buget prezentat de Consiliul Județean Bihor, veniturile prognozate pentru anul 2022 sunt cu 71% mai mari față de 2021. Astfel, de la 515 milioane lei în 2021, încasările la buget ar urma să fie 882 milioane, în acest an.
[eadvert]
Din totalul sumelor încasate, cheltuielile de funcținare ale aparatului propriu și ale instituțiilor subordonate reprezintă aproximativ 35% din totalul veniturilor, respectiv 307 milioane lei, iar bugetul prevăzut pentru dezvoltare este de 574 milioane lei.
„Bugetul de venituri are două componente importante. O componentă o reprezintă sumele pe care le primim de la bugetul de stat, cotele defalcate din impozitul pe venit – 148,1 milioane lei, cotele din TVA – 209 mililioane lei și excedentul pe care l-am realizat în 2021, de 70 de milioane de lei. Restul veniturilor sunt fonduri europene pentru proiectele pe care le derulăm. Față de execuția de anul trecut, de 515 milioane lei, avem o creștere de aproximativ 71%”, a explicat vicepreședintele CJ Bihor, Călin Gal, într-o conferință de presă.
La capitolul cheltuieli de personal, din totalul de peste 150 de milioane de lei, cea mai mare sumă merge către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, 65,5 milioane lei. Pentru cheltuielile de personal de la instituțiile de cultură din subordinea CJ Bihor s-au alocat 41 de milioane de lei, iar pentru aparatul propriu aproape 12 milioane de lei. „Avem un buget echilibrat, atât pe secțiunea de funcționare, cât și pe dezvoltare. Secțiunea de funcționare este foarte importantă deoarece avem instituțiile subordonate. Ori, aici, dacă greșim cu un singur procent sau două aceste bugete, influențele sunt de milioane de lei, care aduc bulversări în execuție. Acest buget echilibrat se datorează în primul rând prin creșterea în programul de dezvoltare”, a subliniat vicele Gal.
În dezbatere
Proiectul de hotărâre pentru aprobarea bugetului județului Bihor și al instituțiilor subordonate pe anul 2022 a fost publicat pe 20 ianuarie în transparență decizională. Documentul poate fi consultat la avizier, la Serviciul Financiar Contabil, precum și pe website-ul propriu, www.cjbihor.ro, la secțiunea Informații publice/ Transparență/ Transparență decizională. Cei interesaţi pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectele de acte normative la adresa de e-mail registratura@cjbihor.ro sau la sediul Consiliului Judeţean Bihor, în termen de 10 (zece) zile de la data publicării acestuia pe website-ul Consiliului Judeţean Bihor.
Domenii de investiții 2022
Transporturi și comunicații: 482.772.009 lei
Cultură, recreere, religie: 19.366.610 lei
Învățământ: 5.490.000 lei
Protecția Mediului: 12.425.033 lei
Asigurări și Asistență Socială: 8.821.770 lei
Sănătate 8.772.501 lei
Acțiuni generale, economice, comerciale și de muncă: 17.807.126 lei
Autorități executive: 15.855.236 lei
Alte servicii publice generale: 2.910.000 lei
Trimite articolul
XCum dumnezeu sa nu se dubleze daca sau dublat parcareile si multe alte taxe,, in loc ca acest an sa lasa taxele la acelasi nivel, ca ce-l de anul trecut ca cetatenii acestui oras sa-si mai traga sufletul .. se lauda cu niste taxe mariete eborm de mult pe spatele Oradenilor .Sincer cred ca lumea sa saturat.. daca o tin asa Birtilezul nu va mai ajunge primar ..Inteleg foamea de bani,ok marest acolo cu un leu -doi, fie cinci lei dar nu cu zece sau chiar cu zeci taxele .macar in acest an puteau sa ramana la aceleasi taxe.rusine .