Aceasta chiar dacă Primăria refuzase această cerere, deoarece imobilul făcea parte din domeniul public. Imobilul în discuţie este parcarea de la intrarea în stațiunea Băile Felix. Sentinţa instanţei bihorene e desfiinţată cinci ani mai târziu de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Motivarea celei mai înalte instanţe e aceea că „SC Cretheus nu are dreptul să cumpere acest imobil, aşadar societatea nu are niciun drept asupra parcării care face parte din domeniul public”. Până în prezent, aşa cum susţine avocatul Primăriei Sînmartin, Mirel Alexandru, „aceste societăţi folosesc imobilul proprietate publică a Statului Român comuna Sînmartin fără niciun drept”. În ciuda acestei decizii din 2005 a ICCJ, a mai fost necesară o hotărâre a Tribunalului Bihor în 2016, executorie şi definitivă, prin care Cretheus este evacuată, deoarece ocupă domeniul public. În timp ce procedura de evacuare a demarat, în urmă cu câteva săptămâni, Cretheus obţine suspendarea, în regim de urgenţă, a evacuării. Pe 25 mai se judecă prelungirea sau nu a evacuării. Decizia e la acelaşi magistrat care a dispus suspendarea hotărârii.
Plângeri penale împotriva judecătorilor. Acțiuni ale administratorilor parcării de la intrarea în Băile Felix.
Timpul se scurge în favoarea administratorilor parcării din Băile Felix, care își rotunjesc veniturile cu fiecare zi care trece. Aceasta chiar dacă există o sentință executorie și definitivă de evacuare. Conform calculelor Primăriei Sînmartin, în patru luni Cretheus obține aproximativ 200.000 de euro din încasările pentru parcarea de la intrarea în Băile Felix.
De aproximativ 23 de ani, Cretheus General e stăpână la Sînmartin, indiferent că aceasta presupune închirierea imobilului, sau o formă de proprietate pe persoană fizică invocată cu prilejul acțiunii de evacuare de Creteus Ioan. Cei care se pretind proprietarii imobilului au apelat la orice cale pentru ca timpul să treacă în favoarea lor.
Spre exemplu, Hotărârea nr. 3.344/2016 a Tribunalului Bihor, executorie și definitivă, prin care se dispunea evacuarea de pe terenul din domeniul public al comunei Sînmartin, e amânată ca urmare a strămutării cauzei la Curtea de Apel Alba Iulia.
În timp ce sentința era suspendată, la Curtea de Apel Alba Iulia se formulează plângeri penale împotriva judecătorilor din Oradea, dar și împotriva completului de judecători din apel. Cauza a mai fost amânată pentru ca grupul de societăți Cretheus să intre în insolvență.
Jocul de-a evacuarea
S-a cerut timp pentru a fi citat administratorul judiciar, care la rândul său a cerut amânarea pentru a studia actele. Toate acestea au fost urmate apoi de o cerere de recuzare a completului de judecată de la Curtea de Apel Alba Iulia.
Dispunând de o soluție favorabilă și în apel, Primăria Sînmartin a încercat din nou să-i evacueze pe cei care, în opinia instituției, ocupă fără niciun drept parcarea. A fost respinsă apoi încuviințarea executării silite, fiindcă SC Cretheus era în insolvență, un alt complet a încuviințat apoi executarea silită, instanța dispunând o nouă suspendare… Pe 25 mai se va decide dacă se prelungește sau nu suspendarea evacuării. Curat murdar, cum ar spune Caragiale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!