„Anul 2023, la fel ca peste tot, a fost un an mai greu, spun eu. În primul rând pentru că au crescut cheltuielile, mă refer la utilități, la energie, dar nu în ultimul rând la cheltuielile cu salariile. Cu toate acestea, ADP Oradea, a avut rezultate mai bune ca în 2022“, a început Liviu Andrica, directorul ADP Oradea, prezentarea bilanțului pe anul 2023.
[eadvert]
Cu toate acestea, cifrele arată că, în 2023, ADP Oradea a înregistrat venituri totale de 60,1 milioane de lei, cheltuieli de 43,9 milioane de lei și un profit net de 16,2 milioane de lei, cu 5% mai mare față de anul precedent. Investiția făcută de către ADP Oradea se ridică la aproximativ 2 milioane de lei, bani folosiți exclusiv din surse proprii.
Update la Cimitir
Față de anul 2023 au fost înregistrate 1.612 înmormântări, cu 108 mai puține, un semn bun, spune directorul ADP Oradea, care susține că acesta este un „semn că viața a intrat în normal“. Încă de anul trecut, la Cimitirul Municipal Rulikowski a achiziționat un nou software de gestionare și administrare a locurilor de veci, de 60.000 de euro, care le va permite orădenilor să își verifice datele despre locul lor de veci. Programul va fi implementat în acest an, iar persoanele vor avea un cont și o parolă de acces atunci când îl folosesc.
„Avem în jur de 60.000 de locuri care nu au avut niciodată o evidență clară și strictă. Am făcut cadastrarea și am achiziționat un soft care gestionează toate datele legate de cei care concesionează, sau de cei care sunt înmormântați. Când va fi implementat programul, vom putea merge direct de acasă până la mormânt cu GPS-ul. Programul le va permite oamenilor să aibă acces online la datele lor. Anul ăsta vom realiza și implementarea și funcționarea acestuia“, a declarat Liviu Andrica.
Tot anul trecut, a fost modernizat și extins sediul cimitirului, a fost întocmit proiectul pentru realizarea împrejmuirii unui nou Columbar care va fi amplasat în Cimitirul Evreiesc, au fost asfaltate aleile pietonale, a fost achiziționat un autovehicul de colectat coroane, vegetație și deșeuri, dar și un Mercedes care transportă persoanele decedate. De asemenea, au fost construite alte 27 de cavouri în partea dinspre Cartierul Europa, pentru că „este cerere“, spune Andrica. Acestea vor putea fi concesionate pe 20 de ani, iar prețurile vor fi între 35.000 și 25.000 de euro, în funcție de zona aleasă.
În acest an, ADP își dorește degrevarea accesului în cimitir, astfel că au fost demarate procedurile privind realizarea proiectării unei noi porți de acces care va în zona Ceyrat. În viitorul apropiat, administrația își dorește să construiască și o capelă modernă, în stil amfiteatru.
„Adăpostul Grivei nu este nici hotel, nici pensiune!“
În 2023, la Adăpostul Grivei au ajuns 899 de câini, dintre care 495 au fost adoptați, iar alți 16 revendicați. În prezent, în adăpost sunt în jur de 110 de câini abandonați.
„Adăpostul Grivei are ca activitate gestionarea câinilor fără stăpân. Aceasta presupune prinderea câinilor fără stăpân de pe domeniul public, aducerea lor în adăpost, sterilizare dacă este nevoie. Dacă nu sunt adoptați în 14 zile aceștia sunt eutanasiați. Eu aș vrea ca cei care iubesc câinii să spună că suntem oameni buni, că mai ținem câini pe banii ADP-ului. Dar adăpostul nu este nici hotel, nici pensiune“, spune șeful ADP.
Pe lângă patrupedele aduse din municipiu, Grivei mai primește și câini fără stăpân din Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta. În luna ianuarie, în adăpost au ajuns 18 câini fără stăpân aduși de la cele patru UAT-uri.
Anul trecut, capacitatea Adăpostului Grivei a fost mărită de la 150 de câini, la 200 de câini fără stăpân care vor putea fi adăpostiți.
În vederea găsirii unor stăpâni, în fiecare sâmbătă, la Adăpostul Grivei, sunt organizate târguri de adopții, iar săptămânal, cățeii nou intrați sunt postați pe pagina de Facebook a Adăpostului Grivei.
Valoarea investițiilor derulate de ADP Oradea la Adăpostul Grivei în anul 2023 se ridică la aproximativ 210.000 lei. Cheltuielile lunare de întreținere au fost în sumă de aproximativ 100.000 de lei pe lună.
De asemenea, la sediul de pe strada Corneliu Baba a fost înființat un punct de lucru pentru colectarea cadavrelor de animale mici și mijlocii de pe domeniul public al municipiului, dar și din gospodăriile individuale. Pentru cea din urmă, acest lucru se face contra cost.
Piața 100, extinsă cu peste 140 de metri pătrați
În cursul anului 2023, în cazul celor trei piețe agroalimentare și al Pieței 100 au fost continuate sau demarate noi lucrări de modernizare şi amenajare. Astfel, la Piața Cetate, se apropie de finalizare Hala Legume-Fructe. De asemenea, în cursul acestui an, urmează a fi puse la dispoziție spații comerciale în Hala Agroalimentară reconstruită, în mai multe sectoare, cum ar fi: Carne, Lapte, Produse de patiserie și Alimente.
La Centrul de Afaceri Rogerius, a fost reamenajat spațiul de relaxare situat deasupra pieței, iar la Piața Decebal, au fost derulate lucrări curente de întreținere și reparații. La Piața 100, au fost derulate lucrări pentru extinderea Pieței cu suprafața de 144 mp și a fost realizat un Acces auto la poarta 2.
Brățări încărcate și cu cardul
Anul trecut, Aquaparkul Nymphaea a fost vizitat de aproape 350.000 de persoane, cu 2% mai mult față de anul 2022. Printre investițiile realizate în 2023 se numără: modernizarea și optimizarea sistemului informatic, astfel încât, în prezent, brățările pot fi încărcate și cu cardul, nu doar cu bani cash, a fost montată o centrală telefonică sau au fost efectuate lucrări de mentenanță la toboganele interioare și exterioare.
În 2023, ADP Oradea a demarat un proiect privind realizarea unui Bazin exterior de înot la Aquapark Nymphaea, având o lungime de 20 m, lățime de 10 m și adâncime de 1,6 m. Proiectul are o valoare totală de aproximativ 4,1 de milioane de lei, fără TVA, studiul de fezabilitate fiind deja întocmit.
Ștrandul Ioșia a fost vizitat în anul 2023 de către peste 165.000 de persoane. Pe toată perioada sezonului estival 2023, în zilele de weekend, la Ștrandul Ioșia au fost organizate ședințe de aqua zumba, foarte bine primite de vizitatori. În anul 2023, la Ștrandul Ioșia au fost derulate lucrări de reparații, întreținere și modernizare menite să asigure condiții optime și o bună funcționare.
Evenimente pentru vizitatori la Zoo Oradea
În anul 2023, Grădina Zoologică din Oradea a fost vizitată de aproximativ 140.000 de persoane, cu 9% mai puțin față de anul 2022. Acest lucru, spune Andrica, ar fi din cauză că în presă s-a speculat că Zoo ar urma să fie mutată, iar orădenii nu au știut dacă grădina funcționează, sau nu. Colecția de animale de la Zoo Oradea a fost îmbogățită, în anul 2023, cu două exemplare de Mara de Patagonia; un exemplar de Macac japonez; două exemplare de Găină de mătase japoneză.
Prin intermediul programului „Adoptă un animal”, la Grădina Zoologică din Oradea au fost întocmite 50 de adopții. Cele mai adoptate animale au fost: capibara, tigrii siberini, suricatele, lupii arctici, cămila, lemurii etc. Și anul trecut au fost organizate evenimentele: Ziua Părinților Adoptivi, „Halloween la Zoo Oradea” și „Moș Crăciun la Zoo Oradea”. La finalul anului 2023, colecția prezentată publicului a cuprins 158 de specii și 800 exemplare.
Trimite articolul
XCe jeguri imputite, peste tot in lume regiile de genul nu au voie sa aiba profit mai mult 5-10% maxim, profit doar ca sa functioneze in slujba cetateanului.. Astia jecmanesc locuitorii, bani directionati in lucrarile chelului, lucrari inutile
-
Inutil esti tu, consumi oxigen degeaba pentru a-ti alimenta gandirea sterila. Hater de serviciu. Bene factum domine!
-
Alt postac Aptor esti tu, aceeasi fraza, aceeasi propaganda.REGIILE AUTONOME NU AU VOIE SA FACA PROFIT NICAIERI IN LUME. !!!
-
Degeaba, alias sandu2100, voi postacii de partid, numai raspunsuri in linia asta stiti. Atac la persoana, numai raspunsuri de doi bani, nici un argument sa explicati de ce nu e asa. Mai speriatule , in UE regiile de genul nu au voie sa faca profit, doar sa functioneze in folosul cetatenilor, nu al vostru , al gastii de partid. Intelegi sandule2100, postac APTOR sau al primariei. Degeaba ca tot prost esti Degeaba
-
Oare cu ce banii se vor reabilita, întreține, moderniza, dezvolta aceste facilități, daca nu aduc profit.
Plus ce este rău într-o administrarea corecta, profitabilă, fara subvenții de la buget.
NU ASTA VREM ,OAMENII PERFORMANTII, IN SLUZBA CETATENILOR. Care nu stau degeaba pe bani contribuabililor. AR TREBUI MULTIPLICAT SIATEMUL. FELICITARII celor care conduc ORADEA și BIHORUL.
LA MUNCA , NU LA INTINS MANA ASISTATII SOCIALII.
-
-
pentru a strabate orasul de la un capat la altul ai nevoie de o ora ,vai de noi , degeaba cumpara utilaje de transport moderne daca nu le pun in circulatie mai dens, trmvaiul linia 2 mergea pna la gara velenta de unde se putea lega la linia ferata oradea vascau