[eadvert]
Uite ce îți pregătim pe 24 și 25 Martie!
1. Vine Paul de la Bers Nova cu Carul cu Bere.
2. Vine Raul Silaghi cu Chitara și Cântece alese.
3. Vine Iancu Avram cu Arta Caricaturii.
4. Venim noi de la Origini cu Burgeri de Bivoliță și Sosuri făcute de noi, Virșli și Cârnați cu Muștar și Boia, și Crumpe fripte în Untură de Mangaliță.
5. Eu zic să suni să îți rezervi loc, că o fi plin – 0771270526
Evenimentul se va ține și vineri și sâmbătă, de la orele 19:00!
Va fi fain tare!
Un restaurant cu meniu din produse locale, în Centrul Oradiei
Bihorenii și turiștii care doresc să consume la masă un meniu pe bază de produse locale, au la dispoziție, în centrul Oradiei, un restaurant unic în felul lui. Restaurantul Origini, deschis de curând în Piața Unirii – colt cu Indepenedenței (lângă Raiffeisen Bank), le oferă celor interesați produse obținute din bivol, mangaliță și porc de casă.
Patronul restaurantului, Ramon Morar, s-a întors pe meleagurile natale după 11 ani în Italia și 9 ani în UK. Ceea ce la făcut să revină a fost dorul de casă și de mâncarea tradițională din Bihor.
Ramon a lucrat asistent pe ambulanță în UK, iar soția sa, Dana a fost manager la Amazon.
În vizitele lor prin mai multe locuri din Europa și-au dat seama că fiecare țară, fiecare zonă, își promovează mâncarea tradițională și ar putea face și ei acest lucru.
Astfel că, prima data au deschis, în 2021, o cofetărie combinată cu cafenea și loc de joacă pentru copii – Le Dessert – în Ștei, unde produceau prăjituri de casă, doar cu ingrediente naturale. La început, afacerea a mers foarte bine, dar Șteiul fiind un orășel mic, sansele de crestere a afacerii au stagnat.
Restaurantul Origini
Atunci i-a venit ideea să deschidă un restaurant la Oradea cu meniu pe bază de produse locale. Înainte discutase cu mai mulți producători locali să vadă c ear putea pune pe masa și din ce să-și facă meniurile. A descoperit mulți producători locali cu produse de calitate. Așa că, astfel s-a născut Restaurantul Origini.
Cel mai bun lucru pe care l-a învățat în cei 9 ani petrecuți în Italia a fost să aprecieze mâncarea.
„Ei iubesc mâncarea. În Sicilia, efectiv, orice se învârte în jurul mâncării, în jurul familiei, a mesei. Și probabil de acolo am prins gustul ăsta de bucătărit”, precizează Ramon.
Meniu tradițional
În restaurantul Origini, deschis în Piața Unirii 2-4 se găsește ruladă de carne de purcel de casă cu plante aromatice la cuptor, cu garnitură de cartofi fripți în untură de mangaliță și topinambur murat; coaste de tăuraș de bivoliță la cuptor, făcute în bere cu ierburi aromatice; friptură de tăuraș de bivoliță și carne de mangaliță la garniță cu mămăliguță fiartă în lapte, cu smântână și brânză de burduf; zeamă de pitonci cu smântână; zeamă de crumpe cu carne de mangaliță, afumătură și tarhon.
Pâinea pe care o servește în restaurant este produsă de Brutăria Aparte Oradea. Carnea de mangaliță și bivoliță este de la Muma Codrului din Colești. Carnea de pui provine de la Gospodăria lui Timpuleț din Alparea. Carnea de porc de casă și jumările le aduce de la Transilvan Biocarm Beiuș. Dulcețurile, zacusca și siropurile sunt de la Straița Bunicii din Săliște de Vașcău, murăturile, legumele și fructele, de la Eniko Lara Szatmar din Grădinari, iar lactatele și brânzeturile de la Torockoi Remeți Alba.
Ca desert, Restaurantul Origini are în meniu plăcinte în foi cu brânză sărată, cu vărzar, cu mere și cu dovleac făcute de Patisero Ștei. De asemenea, nu lipsesc prăjiturile de casă făcute la cofetăria sa.
Băuturile sunt, de asemenea, de la producători locali: vinurile de la Cramele Corbuț și Familia Darabonț, berea artizanală de la Bers Nova, pălinca de la Zekulhyda din Săcuieni.
La categoria băuturi non alcoolice, Restaurantul Origini are în meniu suc de mere produs natural, suc de cătină, limonade din portocale, lămâi, mentă, diferite siropuri produse tot natural, din păpădie, zmeură, mure, brad, pin.
Restuarantul Origini este aranjat cu mult bun gust, cu fețe de mese țesute în război, ca pe vremea bunicilor, fiind decorat cu obiecte artizanale tradiționale din Bihor. Farfuriile și cănile din lut sunt făcute de Raul Bocșe, ultimul olar care creează ceramica de Leheceni.
La decorarea restaurantului, Ramon (care a terminat Arte Plastice la Bedfordshire University în UK) a fost ajutat de fiica sa, Alessia, care este studentă la Facultatea de Arte din Oradea și de doi artiști plastici prieteni – Cosmin Durgheu și Tudor Frâncu.
Mai multe detalii: https://www.instagram.com/origini_gastro_pub/ sau https://www.facebook.com/profile.php?id=100089982152475
Advertorial CH 18474
Citiți principiile noastre de moderare aici!