Sebastian Văduva este un antreprenor româno-american de succes cu o extensivă experienţă internaţională în marketing şi vanzari, atât în companii din România, cât şi din S.U.A.
Şi-a inceput prima afacere la 17 ani, iar cea de a doua la trei ani mai târziu. Continuă şi în cadrul facultatii de management Griffiths cu un accelerator de afaceri şi o serie de start-up-uri internaţionale.După finalizarea studiilor universitare cu specializare în Marketing, şi-a obţinut MBA-ul de la Weatherhead School of Management în cadrul CWRU în perioada de varf a boom-ului dot.com, experimentând direct urcuşurile şi coborâşurile valului tehnologic. În 1999 a devenit cel mai tânăr instructor de Marketing şi Afaceri Internaţionale din cadrul University of Akron, iar în 2001, directorul Centrului de Dezvoltare Organizatională din cadrul aceleiaşi universităţi. În aceeasi perioadă a co-gestionat un grant considerabil al US State Department sub tutela căruia şi-a desfăşurat şi studiile doctorale în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti în domeniul sistemelor şi mentalitatilor antreprenoriale comparative. În 2004 a fost recrutat de comisia Fulbright ca şi director de program MBA international, iar in 2005 a fost numit decanul Griffiths School of Management din cadrul Universităţii Emanuel.
Născut să facă bine
„Nu te lăsa biruit de rău, ci biruieşte răul prin bine” este crezul după care acţionează în viaţa Sebastian Văduva. Actualul decan şi om de afaceri spune că a dobândit spiritul de antreprenor încă din anii comunismului când stătea dimineaţa de la 4-6 la coadă pe Republicii, la lapte şi fix în faţa lui se termina marfa. Cu conştiinţa omului care a reuşit în viaţa, Sebastian Văduva şi-a prezentat cu curajul învingătorului secvenţe din copilărie care poate ar fi doborât pe mulţi, dar nu şi pe el. În familia lui Sebastian Văduva au fost şase copii. Locuiau pe Coposu şi adesea se puneau la adăpost în cimitir fugind din faţa furiei unui tată alcoolic. În 1986, tatăl său fuge în America, iar 3 ani mai târziu îl urmează şi familia. Sebastian Văduva îţi aminteşte primul impact cu Tara tuturor posibilităţilo: luminile şi abundenţa din Chicago care l-au făcut să-şi spună că „aici e raiul pe pământ”. Nu avea să fie aşa, deoarece tatăl său nu s-a schimbat, hotărâşte ca fiul său de 12 ani să nu meargă la şcoală , ci să lucreze în construcţii. „Turnam toată ziua betoane pe un acoperiş. Atunci s-a strâns atâta ura în mine faţă de tată că i-am spus mamei că îl arunc de pe acoperiş. Fie ce o fi! Mama m-a rugat să nu fac asta, dar cred că tata a simţit câtă ură am acumulat, că ne-a părăsit!Iată-ne că am ajuns să locuim într-o cameră plină de gunoaie, cu gândaci pe jos, fără paturi, aşa cum mai rău nu se putea! Am negociat cu cel care avea clădirea să scoatem noi gunoaiele ca să ne micşoreze un pic chiria. Mama a găsit de lucru femei de servici la universitatea pe care am urmat-o apoi, iar noi ajutoare de femeie de serviciu. În gunoaie am găsit o maşină de tuns iarba. Am luat şi am bătut la fiecare uşă spunând: lăsaţi-mă să vă tund iarba! Nu m-a lăsat nimeni când am pus cât doresc să primesc pentru asta. Am luat-o de la capăt, am bătut la fiecare uşă şi am spus : lăsaţi-mă să vă tund iarba şi imi daţi cât vreţi!. Au început să fie generoşi cu mine: mi-au dat 10, 20 de dolari. M-am angajat apoi la o carmangerie. Lucram de la 4 dimineaţa la 12 noaptea, mergeam şi la şcoală. Lucram zi lumină!. În ntrei ani am cumpărat carmangeria cu un credit de 25.000 de dolari cu dobândă de 20%. Mama a semnat ca primarul actele pentru credit, nu ştia ce semnează, eu eram minor nu aveam voie să iau credit! Trebuia însă să cinui şcoala. Auzisem că în Ohaio există un program prin care sunt trimişi la facultăţi cei ca mine!. Am fost primul student străin care m-am dus la facultate prin nacest program”. Sebastian Văduva şi-a amintit că era vremea în care se prezentau la tv reportaje cu orfanii României, „ţara în care taică-meu mi-a frânt inima!”. Atunci, el şi-a dat seama că două zile sunt importante în viaţă: ziua în care te-ai născut şi ziua în care îţi dai seama de ce te-ai născut. Sebastian Văduva a realizat că s-a născut pentru a-i ajuta pe alţii să facă lucruri mari!
Un credit pentru un vis
Şi-a făcut debutul ca prezentator cu un costum de împrumut. Crede că visul lui abia acum începe.
„Entuziasmul, îndrăzneala – nu tupeul, tinereţii”- aşa cum spunea Mihaela Tatu au fost reprezentate de Alexandru Constantin, tânărul prezentator al Prima TV. Alexandru a avut dintotdeauna două pasiuni: televiziunea şi actoria.La 26 de ani are o carieră de nouă ani în televiziune şi într-o zi e gata să lucreze şi la realizarea visului cu actoria. Deocamdată şi-l consolidează pe primul care a început la 14 ani, când nimeni nu i-a dat nici o şansă, în studioul matinalului de la TVS Oradea. Acolo unde, cu tenacitate a bătut la uşă timp de 10-11 luni, în fiecare vineri, pentru a convinge că merită să intre în studio.Povestea tânărului om de televiziune se aseamănă oarecum cu cea a lui Sebastian Văduva. Şi Alexandru a luat un credit de 6.000 de lei pentru a ajunge în Bucureşti şi pentru a-şi căuta job-ul mult visat. Era perioada când se putea lua credit doar cu buletinul. Alexandru a mărturisit că banii au fost plătiţi de părinţii săi anul trecut, iar în urmă cu o lună a reuşit să le întoarcă banii părinţilor.
Belgianul care e acasă la Binş
Bart Dobbelaere, geneneral manager VPK Packaging Salonta. „A ieşi din zona de confort” şi „depăşirea propriilor limite” sunt secretele reuşitei sale personale şi ale echipei sale! Este de origine belgian şi împlineşte 14 ani de când trăieşte în România. A lucrat o vreme în Ungaria, iar atunci când a venit în România prietenii i-au spus că e o adevărată nebunie. „Dacă m-ar întreba cineva unde este acsă, aş spune că la Binş”, a mărturisit tânărul manager. Implementarea mai multor proiecte greenfield în Bihor, precum şi plusul de cunoştinte şi experienta de business a adus companiei VPK Packaging din Salonta, pe care o conduce de mai bine de 7 ani, un veritabil capital de imagine. Acceptă provocarea, nu fi limitat în gândire şi experimentează la propiu mersul pe cărbuni încinşi sunt sfaturile tânărului antreprenor.
Dedicarea şi respectul faţă de echipa pe care o conduce, sunt demonstrate, în primul rând, prin faptul că a învăţat limba română.
Citiți principiile noastre de moderare aici!