Pe vreme de criză, Toamna Oradeana este pe profit.
Iniţial o serbare gratuită plasată în preajma zilei oraşului, de doi ani încoace Toamna Oradeana este o întreprindere profitabilă, scoasă încet din piaţa publică şi vândută la bilet. „Am reuşit să punem acest festival pe o direcţie bună”, apreciază Flavius Bunoiu, directorul Casei de Cultură, organizator al festivalului.
Contribuţia oraşului la festival este de 265.000 de lei, peste 286.000 lei sunt venituri din surse proprii – peste 82.000 lei din sponsorizări, peste 172.000 lei din activităţi comerciale şi peste 32.000 de lei din vânzarea de bilete. Cheltuielile sunt estimate la 350.000 lei. Vreo 200.000 de lei ar fi diferenţa dintre sumele atrase şi cheluielile estimate, după datele furnizate de organizator. Diferenţa dintre venituri şi cheltuieli intră în bugetul propriu al Casei de Cultură a Municipiului.
Spectacole mai bune la Toamna Oradeana
În afara celor două weekenduri de concerte din Piaţa Independenţei, programul Toamna Oradeana a fost accesibil orădenilor doar cu bilet. Cu săli mai mult mai mai puţin pline, spectacolele din cursul săptămânii au costat între 10 şi 20 de lei. Dintre piesele de teatru, cea mai costisitoare a fost „Podu ” a lui Horaţiu Mălăele, la 10.000 lei, a spus Bunoiu.
Acesta apreciază că festivalul orădenilor a evoluat. „Am avut spectacole mai importante, mai bune”, crede organizatorul, dând ca argumente cele câteva spectacole care s-au ţinut cu casa închisă.
Cel mai scump weekend
Onorariile capetelor de afiş ale manifestărilor gratuite din Toamna Oradeana însumează aproape 15.000 euro. Trupele cele mai cunoscute au fost înghesuite într-un singur sfârşit de săptămână, în 7 – 9 octombrie. De aşteptat, moldovenii de la Zdob şi Zdub sunt cei mai scumpi, cu 5.800 euro. VH2 au urcat pe scenă pentru 2.200 euro, Conect-R pentru 2.000 euro, Trupa Veche pentru 1.500 euro, Fly Project pentru 1.700 euro iar Şuie Paparude pentru 1.600 euro. Sumele nu acoperă transportul, cazarea şi alte cheltuieli.
Viitorul nu sună prea bine pentru fanii concertelor din strada Independenţei. „Vor rămâne şi concertele în aer liber dar vor avea o mai mică pondere”, a declarat directorul Casei de Cultură a Oradiei, cu precizarea că acestea sunt „predominante ca şi costuri”.
Mai tari ca TIFF-ul şi Peninsula
O premieră faţă de anul trecut este ambiţia organizatorilor de a pune Toamna Oradeana pe harta festivalurilor importante din zonă. Şi asta nu oricum, ci mutându-l în spaţiul virtual. 10 sau 11 bloggeri (nici directorul nu era chiar sigur câţi) din Timişoara şi Cluj au fost invitaţi la Oradea pentru a gusta din oferta TO. Din bugetul festivalului, le-a acoperit cheltuielile cu transportul şi cazarea. “Li s-a plătit cameră la hotel şi biletul de tren. O cameră single a costat 60 de lei, iar un apartament cu trei camere în care au stat mai mulţi, 90 de lei. Nu am exact costurile totale. Cât poate să coste un bilet de tren de la Cluj?!”, bagatelizează directorul.
În aceste condiţii, în spaţiul virtual, spune Bunoiu, TO a fost mai bine promovat ca festivaluri de notorietate ca TIFF-ul sau Peninsula.
Cristina Ghilea
Citiți principiile noastre de moderare aici!