Miercuri, britanicul Robert Smith, cel care a sponsorizat an de an activitatea de la SOS Dogs a apărut într-o conferinţă de presă, alături de Horea Vuşcan şi de Carol Lazăr, cel ce se ocupa până acum de adăpostul pentru câinii comunitari. Smith a explicat de ce eutanasierea nu reprezintă, în opinia sa, o soluţie. La rândul său, Vuşcan şi-a cerut scuze în faţa primarului Ilie Bolojan, dacă disputa sa cu edilul-şef a influenţat negativ relaţia administraţiei locale cu SOS Dogs şi i-a cerut primarului să trateze problema câinilor comunitari cu o faţă cât mai umană. Omul care a sponsorizat activitatea SOS Dogs Oradea din 2004 încoace a vorbit miercuri. Robert Smith a evidenţiat succesul de care s-a bucurat SOS Dogs de nouă ani încoace, prin politica de sterilizare şi eliberare a câinilor comunitari.
Ieşirea la rampă a lui Robert Smith vine în contextul în care Consiliul Local Oradea tocmai a aprobat, marţi, preluarea gestiunii câinilor comunitari de la SOS Dogs de către o instituţie subordonată municipalităţii, Administraţia Domeniului Public (ADP), fosta RAPAS. Regulamentul de gestiune a serviciului preluat de ADP lasă deschisă portiţa pentru practica eutanasierii câinilor comunitari colectaţi de oamenii ADP, fie ei bătrâni, bolnavi sau, pur şi simplu, nerevendicaţi/neadoptaţi de nimeni. Robert Smith, Fundaţia pentru Protecţia Câinilor Comunitari (FPCC) şi SOS Dogs Oradea tocmai această practică a eutanasierii patrupedelor o condamnă.
Smith a relatat cum toate eforturile sale de a extinde la nivel naţional exemplul de succes de la Oradea s-a lovit de opacitatea factorului decizional politic. Iar acum constată că şi la Oradea administraţia locală vrea să se întoarcă la „politica domnului Băsescu de Prindere şi Ucidere” care, arată Smith, „a eşuat în Bucureşti, în ciuda unei investiţii de 5 milioane de euro între 2001 şi 2004”. Motivul eşecului acestei practici îl dă acelaşi Robert Smith: „Nu câinii fără stăpân sunt sursa problemei. Câinii cu potenţialul cel mai mare din punct de vedere al reproducţiei sunt cei care au stăpâni sau îngrijitori (…). Dacă municipalitatea din Oradea nu continuă politica noastră de a oferi tuturor cetăţenilor, cum sunt toţi deţinătorii de câini sau oameni care-i tolerează sterilizare gratuită, populaţia câinilor va începe să crească treptat, apoi exponenţial. Dintr-o căţea gestantă, populaţia câinilor pot rezulta teoretic 67.000 de câini noi, în decursul a şase ani”.
Câinii, doar ai Primăriei!
Sponsorul SOS Dogs spune că nu mai poate scoate din buzunar 150.000 euro pe an, ca şi până acum, pentru problema câinilor din Oradea. Robert Smith relatează că în luna iulie le-a cerut edililor ca Primăria Oradea să contribuie cu 8.000 euro/lună, iar fundaţia cu 3-4.000 euro/lună, pentru continuarea activităţii de sterilizare, a programelor de adopţie şi educaţie în şcoli. Oferta sa a fost respinsă. În schimb, Consiliul Local a hotărât marţi preluarea serviciului de către societatea Primăriei – ADP – ce va beneficia de un buget de 11.000 euro/lună! „Consiliul Local aruncă pe fereastră 3.000 de euro din bani publici în fiecare lună pentru a opera un adăpost de câini care va fi închis publicului”, i-a arătat Smith cu degetul pe edili, spunând că nu este normal ca această activitate publică să fie făcută la infinit din bani privaţi şi mai ales bani privaţi aduşi de un străin.
Smith consideră că este necesar ca autorităţile publice să finanţeze cu adevărat, prin intermediul unui parteneriat public-privat. Până acum, Primăria Oradea aloca către SOS Dogs doar 50.000 de lei noi pe an! În definitiv, englezul nici nu crede că este vorba despre bani, aici. Mai degrabă consideră că e vorba despre dorinţa factorilor decidenţi de a concentra această activitate în subordinea Primăriei. Smith a vorbit în acest context despre setea politicienilor de putere, comparând-o cu un drog de care aceştia nu se mai satură. În acest sens, Smith a sugerat faptul că şi în trecut între cei de la SOS Dogs şi conducerea Primăriei au fost divergenţe cu privire la soarta unor câini comunitari aduşi în adăpost, câini pe care SOS Dogs insista să-i repună pe stradă, în loc să-i eutanasieze, cum cel mai probabil se va întâmpla de acum înainte. Sponsorul SOS Dogs şi Carol Lazăr, director la SOS Dogs speră că municipalitatea se va folosi, totuşi, de expertiza celor care lucrează la SOS Dogs azi, pentru a rezolva problema câinilor într-o manieră umană.
Adoptiile nu vor mai fi gratuite
Cainii cu stapan vor fi sterilizati
Cateva sute de maidanezi
Citiți principiile noastre de moderare aici!