Veşti bune pentru românii care nu au stagiul complet de cotizare pentru a putea ieşi la pensie. Completarea vechimii în muncă pentru obţinerea unei pensii în sistemul unitar de pensii publice se poate efectua până la data de 31.12.2018.
Această modificare este în conformitate cu prevederile art.2 (1) din Legea nr. 238/2017 privind aprobarea OUG nr. 32/2017 pentru modificarea Legii nr.186/2016 privind unele masuri in domeniul asigurarii unor categorii de persoane in sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al Romaniei,Partea I nr.968/07.12.2017
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia până la data de 31.12.2018”, ne-a transmis Carmen Polman, directorul economic al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor.
Beneficiari
Poate încheia contract de asigurare socială în temeiul actului normativ menţionat, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, mai multe condiţii. În primul rând nu trebuie să aibă calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială. Să nu fi avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Solicitantul nu trebuie să fi avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
„Perioada pentru care se poate încheia contract de asigurare în sistemul public de pensii, în baza acestui act normativ, este de cel mult cinci ani calendaristici anteriori încheierii contractului”, a subliniat Carmen Polman.
Pentru această perioadă de cinci ani, se pot încheia şi două sau mai multe contracte de asigurare socială, în baza acestui act normativ, cu condiţia ca, perioadele însumate să nu depăşească cinci ani calendariastici anteriori de cotizare în sistemul public de pensii.
Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, nu poate fi mai mică decât salariul de baza minim brut garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public de pensii şi nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare, fără a depăşi data de 31.12.2018.
Acte necesare
Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare socială sunt: actul de identitate – certificarea pentru conformitate a copiei făcându-se de către asigurător; actul de identitate al reprezentantului, precum şi actul care atestă calitatea acestuia, după caz (procură în al cărei conţinut să fie menţionat împuternicirea mandatarului de a încheia contract de asigurare socială prevăzut de Legea nr.238/2017 în numele persoanei care va beneficia de asigurare).
Cotele contribuţiei de asigurări sociale aferente perioadei 2011-2016 sunt: pentru perioada 01.12.2012 – 30.09.2014 inclusivn – 31,3%; pentru perioada 01.10.2014 – 2017 – 26,3%.
Informaţii suplimentare pentru cei interesaţi pot fi obţinute tel:0259/430.728 int.115 sau 156. email: mail@cjpensiibihor.ro sau la sediul CJP Bihor, Compartimentul „Evidenţă Contribuabili”, programul cu publicul fiind: luni-joi între orele: 8:00-14:00, vineri între orele: 8:00-12:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!