Vești bune pentru persoanele care se apropie de vârsta de pensionare și nu au plătite contribuțiile necesare ieșirii la pensie. S-a prelungit perioada până când pot să-și cumpere vechimea în muncă. „Urmare publicării în Monitorul Oficial Partea a Legii 168/2021, intrată în vigoare la data de 26.06.2021, facem cunoscut tuturor că, încheierea contractului de asigurare socială în temeiul prevederilor OUG 163/2020, se prelungește până la data de 31.08.2023 inclusiv. Persoanele care au încheiat contract de asigurare în temeiul OUG 163/2020 anterior datei de 26.06.2021 și nu au efectuat plata integrală, vor fi înștiințate asupra faptului că pot efectua plata până la data de 31.08.2023”, informează Doina Cosor, directorul executiv al Casei Județene de Pensii (CJP) Bihor.
Condiții
Potrivit acesteia, în intervalul a șase ani calendaristici poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate.
[eadvert]
Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii. Una dintre condiții este să nu aibă calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială. Altă condiție este să nu aibă realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea. O ultimă condiție este să nu fi avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.
Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare sunt, după caz: actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie; procura specială autentificată în condițiile legii și dosar.
„Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuția de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Pentru anul 2021, valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată utilizat la calculul contribuției de asigurări sociale datorate, este de 2.300 lei. Cota contribuției de asigurări sociale pentru anul 2020 este de 25%, ceea ce înseamnă că suma minimă lunară de plată este de 575 lei care poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare, fără a depăşi data de 31.08.2023”, precizează Doina Cosor.
Până în prezent, în județul Bihor și-au cumpărat vechimea în muncă 112 persoane. Majoritatea aveau lipsă câteva luni de la stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Plata contribuției de asigurări sociale se poate face în numerar la casieria instituției, sau în contul Casei Județene de Pensii Bihor deschis la Trezorerie.
În cazul în care, pe perioada aplicării OUG 163/2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată sau cota contribuției de asigurări sociale se modifică, contractele de asigurare socială aflate în derulare nu vor fi afectate. Contractul de asigurare socială încheiat în condiţiile OUG nr. 163/2020 îşi încetează aplicabilitatea la data la care contribuţia de asigurări sociale contractată este achitată în întregime.
În situaţia în care, la data de 31.08.2023 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!