„Denunţuri poate să aibe origine, dar le analizează magistraţii sub toate aspectele. Nu am nicio legătură cu ceea ce dvs. aţi numit dosarul Microsoft. Dar oricare dintre noi, dacă un magistrat are nevoie de răspunsuri, le vom da. Nu vom proceda ca PSD”. Este răspunsul formulat sâmbătă, la Oradea, de către co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, întrebat de JB şi Bihon.ro dacă i s-au confirmat cele nouă denunţuri care ar fi fost depuse împotriva sa. Printr-un comunicat, DNA nu a confirmat, nici nu a infirmat existenţa acestor denunţuri, însă procurorii anti-corupţie au arătat că Blaga nu este nici suspect, nici inculpat.
Vasile Blaga insistă însă că toţi liderii PNL vor oferi toate răspunsurile pe care le vor cere magistraţii, când şi dacă va fi cazul. De altfel, împreună cu Alina Gorghiu, Blaga a arătat cum, prin noile prevederi introduse în statutul PNL, acest partid îşi suspendă sau exclude membrii ce intră în vizorul organelor judiciare sau sunt condamnaţi penal. Sau, dacă au funcţii publice, îşi pierd sprijinul politic când împotriva lor e declanşată urmărirea penală.
Cu această ocazie, co-preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa a explicat că Adrian Domocoş, primarul suspendat al Beiuşului arestat în prezent la domiciliu, a fost suspendat din funcţia de co-preşedinte al PNL Beiuş, în care fusese ales chiar înainte de modificările la statutul PNL. „Domocoş figrează ca fiind al doilea co-preşedinte la Beiuş, suspendat din funcţie. Rămâne să vedem ce se întâmplă în Justiţie. La o primă condamnare penală, lucru pe care nu i-l doresc, va pierde toate funcţiile din partid. La una definitivă, pierde calitatea de membru”, a precizat Cornel Popa.
Candidaţii PNL la primării vor fi desemnaţi prin cercetări sociologice, afirmă Blaga. Şi dă un exemplu pentru Bihor: „Nu candidează într-o localitate cine vrea domnul Ghilea sau domnul Popa, ci cei ce vor fi doriţi de cetăţeni”. Altfel, Blaga a felicitat PNL Bihor pentru felul în care se realizează construcţia marelui PNL în Bihor şi afirmă că, deşi are 50 de primari în Bihor, ar mai trebui să aducă alţi 30 la zestre, la locale. „Va trebui să recâştigăm anumite poziţii pe care le-am avut”, cere Blaga, precizând că nu încurajează cooptarea traseiştilor politici, adică a primarilor care în 2014 au părăsit PNL şi PDL pentru PSD-ul aflat la guvernare…
Alte mesaje ale liderilor PNL se referă la procesul legislativ. Astfel, Alina Gorghiu acuză PSD că nu doreşte adoptarea legii prin corespondenţă, dorită de către românii din Diaspora: „Din păcate, Ponta este în continuare ostil electoratului care nu l-a votat. Am o singură concluzie: anume că Ponta nu oferă nimic decât dacă primeşte voturi”. Vasile Blaga spune că este nevoie şi de o lege prin care să se stabilească clar care sunt funcţiile numite politic şi care nu, atât la nivel central, cât şi local. „Să stabilim prin lege care sunt funcţiile publice care vin şi pleacă cu o guvernare. Să trecem peste vorbăria seacă şi să ştie fiecare ce opţiuni are”, afirmă Blaga,
Moşesc moţiunea
Acelaşi Vasile Blaga spune că ar vrea PNL la guvernare, chiar de Paşti, însă aşteaptă să vadă rezultatele discuţiilor „cu toate forţele din Parlament”. „Sunt colegi care dau termene şi la noi, şi nu fac bine. Eu mi-aş dori să intrăm la guvernare la Paşti dar îţi trebuie o majoritate parlamentară. Am trimis programul de guvernare tuturor partidelor din Parlament, mai puţin PSD. Avem răspuns de la dl Geoană şi în continuare vom discuta cu toate forţele din Parlament”, transmite liderul naţional al marelui PNL, arătând că partidul său pregăteşte o moţiune de cenzură menită să doboare Guvernul Ponta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!