Jurnal bihorean: Domnule Blaga, cine a câştigat alegerile europarlamentare?
Vasile Blaga: Fiecare dintre cele două partide (PDL şi PSD – n.r.) îşi prezintă varianta proprie. Până la urmă, noi vom avea 11 europarlamentari, în timp ce ei (PSD – n.r.) au zece, doarece sunt PSD+PC. Însă nu asta e important. Din păcate, această prezenţă scăzută la urne a dus la o distorsionare a votului. Tradiţional, mediul rural se prezintă în proporţie mai mare la vot decât în urban. Dar totdeauna raportul a fost între 1 la 1,2-1,29 în favoarea mediului rural. De data aceasta raportul a fost de 1,74 la 1, în favoarea mediului rural. (…) Însă am bătut pentru prima dată PSD în mediul rural. Spre exemplu, judeţul Giurgiu, fief tradiţional al PSD.
Poate fi interpretată candidatura Elenei Băsescu ca o demonstraţie de forţă a lui Traian Băsescu faţă de propriul partid?
Nu, nici nu s-a pus niciodată problema aşa. Am spus-o însă încă de la început că în locul Elenei Băsescu, eu aş fi candidat totuşi pe lista PDL, cu tot respectul pentru societatea civilă, pe care am demonstrat că-l avem. Dacă vă uitaţi pe primele poziţii din lista partidului, sunt numai oameni care s-au înscris în partid cu doar o zi înainte de depunerea listelor, pentru că aşa prevede legea. Dacă legea nu ne-ar fi obligat, nici nu i-am fi înregimentat politic. În aceste condiţii, nu cred că ar fi fost o problemă ca ea să candideze pe lista de partid. Dar, până la urmă, tot răul spre bine, chiar dacă au fost în jur de 160.000 de voturi anulate, 99% dintre ele cu ştampila atât pe PDL cât şi pe EBa. Scorul adunat e de peste 34%. E clar că ea a luat voturi de la un electorat pe care noi nu-l putem lua. De asemenea, EBa a luat şi din zona alegătorului care îl votează pe preşedinte şi nu votează PDL, dintr-un motiv sau altul. Poate că a luat voturi şi de la alte partide. A luat voturi clar şi de la cei care, dacă ea nu ar fi candidat, ar fi votat cu partidul (PDL – n.r.). Este o temă foarte serioasă pentru analiză.
Procentual vorbind, cât de sunteţi mulţumit de colaborarea cu colegii dvs. de cabinet din PSD?
Cu colegii de cabinet, sunt foarte mulţumit!
Când se rupe alianţa cu PSD? Înainte sau după alegerile prezidenţiale?
Această căsătorie din interes cu PSD a fost semnată pentru o perioadă de patru ani. Sigur PDL nu-şi va pune problema ruperii acestui protocol înainte sau după alegeri…
În ce măsură mai pot fi preocupate PDL şi PSD de guvernarea ţării, în condiţiile în care 2009 se confundă cu o campanie electorală perpetuă?
Poate că noi nu am avut experienţa marilor coaliţii, dar iată că se ivesc astfel de situaţii, în care sunt obligate să coabiteze partide foarte puternice din ţări foarte puternice, precum Germania şi Austria, care au alte resurse pentru a trece peste criză, dar nu-şi permit luxul să nu ia în seamă interesul naţional.
Programul de locuinţe pentru tineri derulat de ANL a fost conceput ca un program social. Se mai poate vorbi de preţuri sociale la un preţ mediu de 40.000 euro/apartament?
Eu am zis-o ca un preţ mediu, dar să ştiţi că este undeva la sub 500 euro/mp, ca preţ mediu pe ţară. În primul rând, locuinţele sociale se vând dacă vor primăriile, pentru că ele intră în acest program cu terenul şi utilităţile gratuite. Statul vine cu banii.
Călin Corpaş, Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!