Marți de dimineață, Garda de Mediu Bihor a descins într-un control anunțat la Vârtop și a luat la verificat întreaga stațiune, de la deșeurile abandonate în zona pârtiilor, până la sistemul local de canalizare.
Acțiunea a avut loc în contextul reclamațiilor venite din partea turiștilor, de la administrațiile locale vecine, din Alba, dar și de la administrația Parcului Natural Apuseni, vizate fiind primăriile Nucet și Câmpani, cele care dețin teren și amenajări în satul de vacanță.
„Au primit 30 de zile pentru debarasarea grămezilor de gunoi și deșeuri, dar partea gravă ține de sistemul de canalizare. Nici stația de pompare și nici cea de epurare nu funcționează. De altfel, n-au și nici n-au avut vreodată autorizație de mediu pentru acestea”, ne-a spus inspectorul șef Sever Șerbănescu.
Amenda aferentă este de 60 mii de lei și va fi aplicată firmei Servicii pentru Comunitate, deținută de primăria Nucet.
[eadvert]
Inspectorii au constatat că sistemul de canalizare din stațiune deversează dejecțiile gravitațional, până la sistemul de pompare și la stația de epurare, dar acestea nu funcționează. Ca urmare, mizeria din mii de WC-uri iese undeva sub stație, pe Fleșcuța, o vale care are debit doar când plouă. Când nu, valea seacă preia apa neagră și împuțită și o conduce în subteran.
„Tot ce curge acolo, apa aceea de canalizare, în absența unui curs de apă permanent, intră în carst. Mizeria se infiltrează spre apele subterane și ironia face că în zonă se află exact izvoarele de unde se face captarea pentru alimentarea cu apă potabilă a Nucetului – izvorul de la Băița Plai de pe valea Crișului Băiței”, explică Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni.
Bihon.ro a încercat să afle poziția primarului Nucetului, dar acesta nu a răspus la apelul telefonic.
De altfel, chiar în documentele proprii ale Primăriei Nucet se arată că „alimentarea cu apă în vederea potabilizării” are ca surse izvorul situat în „apropierea confluenței dintre Valea Fleșcuței și Valea Hoanca Moțului”.
Sigur, folclorul zice că apa care trece peste șapte pietre e bună de băut dar, slova e veche, de pe vremea când exista nici canalizare, iar bunul simț și instinctul de supraviețuire îndemna omul să nu-și pună buda lângă fântână…
Trimite articolul
XApă de ploaie. Garda de Mediu este ultima care află. Toată lumea știe, dar nimeni nu vede nimic.