Vești bune pentru persoanele care au lucrat în industria armamentului, dar și pentru cele care au lucrat în acest domeniu. Primele vor ieși mai repede la pensie, iar celelalte vor avea pensia recalculată. Potrivit informațiilor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), odată cu intrarea în vigoare a OUG nr.108/2020, noi locuri de muncă sunt recunoscute ca locuri de muncă în condiţii speciale, în înțelesul Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Beneficiari și beneficii
Sunt avute în vedere următoarele activităţi din industria de armament: fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii; locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.
[eadvert]
CNPP precizează că perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități în locurile de muncă enumerate – conform legislației anterioare – au fost încadrate în grupa I de muncă, este asimilată stagiului de cotizare realizat în condiții speciale de muncă.
Persoanele care au desfășurat cel puțin 25 de ani activități în locurile de muncă mai sus menționate vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani. Aceste persoane vor beneficia de utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru stagiul de cotizare realizat în aceste condiții.
Dispozițiile actului normativ amintit se adresează persoanelor care solicită deschiderea drepturilor de pensie ulterior datei de 07.07.2020, inclusiv, respectiv data intrării în vigoare a actului normativ în discuție şi care au desfășurat activitățile menționate mai sus.
Persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 07.07.2020, care au desfășurat activitățile enunțate mai sus, valorificate în condiții speciale potrivit declarațiilor nominale depuse de angajatori sau asimilate acestora (valorificate în grupa I de muncă) pot solicita recalcularea drepturilor de pensie în baza OUG nr. 108/2020.
CNPP precizează că drepturile de pensie recalculate se acordă începând cu luna următoare solicitării. Pentru recunoaşterea acestor perioade ca fiind lucrate în condiții speciale, persoana interesată trebuie să depună adeverința eliberată de angajatorul la care a lucrat sau, după caz, de către deținătorul legal al arhivelor acestuia.
Trimite articolul
Xce anomalie la noi cine se poate pensiona mai repede au si pensile cele mai mari in loc sa fie invers cine lucreaza mai multi ani sa aiba pensiile cele mai mari, sa nu mai spun de pensiile speciale care sunt o aberatie si favoritisme enorme pentru anumite categorii de salariati care primesc pensii aberante pana la 17000 de euro ceea ce nu sunt in nici o tara din lume.
-
Adica daca ai facut gloante care au ucis oameni nevinovati, la revolutie,primesti bani in plus la pensie.Daca ai facut doar pantofi sau haine ptr cei ucisi,primesti……..mare muie de la PNL ,ca de mariri la ei nu vesnic bani!
Foarte bine, politia si ai sai..care oricum nu fac nimic , isi misca dosurile grase de pe un scaun pe altul
si cei care lucreaza in conditii grele ( cu anevarat grele, munca fizica)toata viata, cum ajung pana la 65 de ani ca poate nu ii mai lasa sanatatea, sau soferii profesionisti ar putea iesi mai repede la pensie. Ca nu e asa usor cand ajungi la 50-60 de ani sa scimbi meseria