Comisia de lucru din cadrul Prefecturii Bihor a dat publicităţii numărul maxim al angajaţilor de care pot dispune primăriile bihorene, ca urmare a OUG nr. 63/2010. Comisia a definitivat şi înaintat către Guvern numărul maxim de posturi calculat, conform criteriilor stipulate în Ordonanţă.
Astfel, la nivelul unităţilor administrativ teritoriale ale judetului Bihor (Consiliu Judeţean, municipii, oraşe şi comune), în raport cu populaţia existentă la 31 decembrie 2009 – 592.957 persoane – numărul maxim de posturi a fost fixat la 4.119.
La acest număr s-au mai adăugat 114 posturi pentru serviciul public comunitar de evidenţa persoanelor, 205 posturi pentru poliţia comunitară şi paza obiectivelor de interes judeţean (toate în Oradea) şi 209 posturi care implementează proiecte din fonduri externe nerambursabile. Astfel, numărul maxim de posturi la nivelul judeţului nostru este de 4.647.
Calcule la CJ
Consiliul Judeţean Bihor are calculat un număr maxim de 547 posturi, la care se adaugă 40 pentru evidenţa persoanelor şi 10 pentru proiecte din fonduri externe. Aşadar, în total 597.
Preşedintele Radu Ţîrle spune că a dat în lucru celor de la Economic şi Resurse Umane să-i facă o situaţie până vineri. „Să vedem la începutul lunii ce mai putem reduce. Aparatul propriu al Consiliului are 165 de angajaţi. Nu ştiu câţi angajaţi sunt în total, cu tot cu instituţiile din subordine. Aceasta pentru că instituţiile respective sunt persoane juridice şi pot face angajări pe cont propriu. Eu le-am făcut însă o recomandare pentru a nu mai face angajări. Oricum, am mai spus-o: în perioadă de criză investim mai puţin în sport şi cultură şi mai mult în sănătate şi protecţie socială”, ne-a spus Ţîrle. Contactată de Jurnal bihorean, şefa Serviciului de Resurse Umane, Livia Gherman, a refuzat să ne comunice orice fel de date!
Primaria Oradea figurează în total cu 947 posturi, adică peste normativul de personal din Primărie de la această oră.
Şi celelalte municipii au următoarele numere de posturi maxime calculate: Beiuşul – 111 de posturi. Executivul Primăriei Beiuş nu a putut fi contactat, pentru a afla câţi angajaţi au azi. Marghita e prevăzută cu maximum 153, în condiţiile în care azi lucrează acolo 124, conform primarului Talpoş. Salonta figurează cu 158. Aşadar clar peste cele 104 de azi. Problema primarului Torok e Evidenţa Persoanei. „Salonta are 20.000 de locuitori însă deserveşte o zonă de 63.000 locuitori. Astfel, noi figurăm prin OUG cu trei angajaţi, deşi avem cinci. E însă o greşeală de interpretare a legiuitorului. Trebuie o modificare în acest sens. În rest, ne încadrăm”, ne-a declarat primarul de Salonta. Pentru Aleşd sunt normate 91 de posturi. Conform secretarului de Aleşd, Nicoleta Lauran, Primăria are azi sub 70 de angajaţi.
În schimb, la Nucet e excedent. Prin Ordonanţă se stabilesc maximum 27 de oameni. Azi sunt 40 de angajaţi. „Nu ştiu, să vedem ce facem. Poate că serviciul de apă-canal o să-l ia APAREGIO”, speră primarul Costel Sârghie.
La Săcueni nu sunt probleme. Conform primarului Beres, Primăria are 48 de angajaţi, deşi are prevăzut un maximal de 97. Însă primarul ar mai angaja până la 64… Nici la Ştei, prevăzut a se încadra în 74 de angajaţi, nu sunt probleme. „Am în schimb probleme cu salariile. Unii pleacă. Ar trebui să regândesc Instituţia Primăriei şi a Consiliului Local pentru a le face funcţionale”, spune primarul Lucaciu, care are şi el o problemă cu Evidenţa Persoanei. Cum legiuitorul s-a gândit efectiv la oraşul Ştei, această Primărie ar trebui să aibă doar trei oameni la acel capitol. În schimb, are şase. Iarăşi, e vorba despre zona de deservire, ce se ridică la 28.000 de suflete.
Probleme la Sânmartin
La Valea lui Mihai sunt 68 de angajaţi. Prin OUG 63 ar putea fi maximum 88. Primul mai vrea patru- cinci posturi în plus. La Vaşcău, primarul Porge spune că sunt 37 de angajaţi. Ar trebui reduşi până la 31. A găsit însă soluţia: „O să înfiinţez un serviciu în subordinea Consiliului Local. Astfel, rămân cu 31 de oameni. Legea îmi permite”.
În privinţa comunelor, cele mai mici numere de posturi au fost calculate la Spinuş şi Şinteu, cu 14 posturi. Se încadrează, însă. Apoi vin Boianu Mare, Criştioru de Jos, Sâmbăta şi Viişoara, cu câte 16. Nici aici nu se depăşesc normativele.
Posturile cele mai multe sunt la Popeşti, Tinca şi Sânmartin, cu câte 43 de angajaţi. În primele două cazuri nu sunt probleme. În schimb, Sânmartinul are de dat afară 62 de oameni. Pe organigramă figurau 121 de oameni, din care erau ocupate efectiv 105 posturi. „Am transmis deja noua organigramă către ANFP. Avem la dispoziţie până pe 16 august pentru a pune în practică cele cerute”, ne-a declarat primarul Popuş.
Altă comună mare, Tileagd, e sub normativ. Deşi ar putea avea 45 de oameni, sunt doar 23 de angajaţi. Diosig şi Oşorhei trebuie să se încadreze în 39, respectiv 36 de angajaţi.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!