Sâmbătă în jurul orei 11:30 abia mai găseai legume la prima ediție a Târgului Produselor Bihorene, organizat în Piața Unirii din Oradea.
Zeci de orădeni, din diferite colțuri ale orașului, făceau coadă la standurile amplasate în centru, pentru a mai prinde legumele proaspete aduse de fermieri din județ.
[eadvert]
La un stand cu roșii de la Santău Mare era coadă, iar proprietarul tocmai suna pentru a vedea dacă se mai pot aproviziona cu roșii: „Mai aduci roșii? (…) Atunci rămâne pe sâmbăta viitoare, ne retragem. Cred că mai avem 15 kilograme de roșii”.
„Am adus roșii de patru ori, câte 100-150 de kg de fiecare dată. Am vândut foarte, foarte bine”, ne-a spus Petre, din Santău Mare.
Este proprietarul unei mici afaceri de familie, o fermă în care „munces doi tineri, iar noi, ăștia bătrâni stăm și vindem”. Secretul pentru care legumele lui s-au dat atât de bine: „Marfă de calitate, preț 7 lei un kilogram de roșii. Marfa cea mai veche e culeasă aseară”.
„Nu umblăm pe piețe. De obicei mergem doar la piața de la Borș și deja lumea ne cunoaște, avem clienții noștri. Oamenii vin și ne întreabă ce avem, că deja ne știu și ne cunosc marfa. Nu folosim azot, decât apă și de stropit stropim doar pentru gângăniile de afară”, a povestit producătorul.
Sâmbătă asta a avut doar roșii și ceapă. „Săptămâna viitoare o să avem și vinete, că nu am avut canitate suficientă și nu am apucat să culegem, și ardei și ceapă. Ceapa nu am irigat-o și e mai măruntă, dar e foarte căutată de pensionari și de oamenii care merg să facă frigărui. Nu se strică pentru că nu a primit apă, decât ce a primit de la ploaie”, explică bihoreanul.
Clienți din toată colțurile orașului
Un cuplu a venit la piața din centru din Ioșia Nord. „Păi dacă nouă ne-au desființat piața să pună Mega în loc”, a spus orădeanul.
„E frumos, mai ales că e la început. Prețurile sunt acceptabile, roșii cu 7 lei, din astea frumoase, românești, să tot cumperi”, a adăugat bărbatul.
Molnar din Borș a adus la piața volantă cartofi, ceapă, sfeclă roșie, morcovi și pătrunjel. „Am masă la piața mare și acolo nu se vinde așa de bine ca aici. Acolo sunt multe legume aduse din altă parte, ale noastre nu arată la fel de frumos ca alea și oamenii le preferă pe alea mai arătoase”, ne-a spus Molnar.
Mușterii au făcut coadă și la standul cu produse din carne. „E prima dată în piață și mi se pare super. Este foarte asemănătoare cu ce am văzut noi, în afară. Ne-am oprit la carne și am luat ceva fără E-uri”, ne-a spus o clientă.
„Suntem foarte mulțumiți. Am venit pentru prima dată la piață în Oradea. Suntem chiar foarte, foarte mulțumiți! S-a dat bine tot ce am adus, din toate a mai rămas foarte puțin”, ne-a spus proprietara carmangeriei Casa Țăranului. „De obicei vindem la piețele de la Ștei, Beiuș, Vașcău și peste săptămână la munte, vara când sunt turiști. De foarte multă vreme am încercat să ajungem cu marfa în Oradea și acum am reușit”, a adăugat femeia.
Un alt producător de legume din Borș, care a adus la piață 50 de kilograme de roșii, 30 de ardei și 30 de vinete, a vândut tot înainte de ora 12:00. „A fost foarte bine, sunt foarte mulțumită. De obicei vindem în Borș și la piața de la Cătun, în Oradea. Am adus roșii, ardei, vinete, tot am vândut”, ne-a povestit femeia. A dat roșiile cu 10 lei kilogramul, ardeii cu 12 lei/kg, vinetele cu 10 lei /kg. Va veni la piața din centru în fiecare sâmbătă.
O apicultoare din Bihor, care participă regulat la evenimentele organizate de municipalitate în Piața Unirii, ne-a explicat că deși la evenimentele primăriei sunt mult mai mulți participanți, ei de regulă nu cumpără. Însă târgul de sâmbătă, deși nu a fost la fel de aglomerat, a atras în principal clienți care au venit acolo să ia câte ceva.
„Merge foarte bine. Când sunt târguri cu produse locale oamenii vin și cumpără. Când venim cu standuri la diferite evenimente care au loc tot aici în Piața Unirii, vânzările nu merg la fel de bine”, ne-a spus Bea.
Bine, dar nu perfect
La piață au fost și standuri cu fructe. Un producător a venit cu pepene verde și pepene galben. A spus că vânzările sunt bune, însă la partea de organizare mai trebuie lucrat. „După ce se deschide piața nu mai putem intra cu mașina și când ni s-a terminat marfa a trebuit să aduc pepenii de la mașină, care e parcată departe, pe brațe”, ne-a explicat femeia.
Un producător care a adus la târg mure bio din Roșia ne-a spus că orarul nu e tocmai potrivit. „Până la ora 13:00 e prea puțin. Bine, azi e și cald, dar oricum lumea iese abia după ora 12 la plimbare. Ar fi ideal să fie măcar până la ora 5. Asta le-am transmis și organizatorilor”, ne-a spus femeia, care a spus că sâmbătă a fost prima recoltă și prima vânzare de mure bio.
La prima ediție a târgului au participat aproximativ 20 de producători locali. Târgul Produselor Bihorene se va organiza în fiecare sâmbătă, în Piața Unirii din Oradea.
FACTBOX
Prețuri la fructe și legume
Gulii 3 lei/bucata
Ardei 12 lei/kg
Mure bio 5 lei / 125 grame
Caise 12 lei /kg
Nectarine 12 lei/kg
Pepene roșu 4 lei / kg
Pepene galben 8 lei /kg
Roșii între 7 și 10 lei/kg
Ceapă 3 lei /legătura
Morcovi 5 lei/legătura
Trimite articolul
XPetre din Santaul Mare ? In satul acela sunt numai unguri. Poate e Peter.