36 de perechi din pasărea numită vânturel de seară, ce cuibăreşte într-o pădurice de salcâm de lângă satul Livada de Bihor (11 km de Oradea), periclitează un drum ce scurtează cu 20 de kilometri drumul din comuna Sânnicolau Român spre Oradea. Recent, custodele ariei protejate prin care trece drumul nou ce leagă Sânnicolau şi Roit de Livada şi, mai departe, de Oradea, Asociaţia Milvus, a emis un aviz condiţionat pentru finalizarea drumului.
Însă condiţiile custodelui venit din Târgu Mureş fac nefuncţional drumul cu finanţare nerambursabilă, acuză primarul Dumitru Munge (PNL) şi şefii săi de partid de la Oradea. Custode al ariei protejate Valea Alceului, Milvus obligă Primăria la montarea pe drum a 26 de „poliţişti culcaţi” (!), construiţi din beton sau asfalt turnat pe o lungime de 2,8 kilometri, chiar înainte de intrarea în Livada.
Cum vânturelul cuibăreşte într-o pădurice de 2 kilometri lungime şi doar câteva zeci de metri lăţime, la extremitatea pâlcului de copaci ce se învecinează cu drumul, Primăria este obligată să monteze panouri fonoabsorbante pe o lungime de 280 de metri, iar păduricea va trebui înconjurată cu 4 kilometri de gard, pentru protejarea păsării!
„Vă daţi seama că vorbim deja de sume considerabile din bugetul comunei”, deplânge situaţia primarul, care însă nu se declară împăcat cu condiţionările ce i se par împovărătoare.
Primarul Munge a plătit deja 58.000 de lei din bugetul local pentru o expertiză a unui ornitolog, în urma căreia Asociaţia Milvus, acuzată de rea-credinţă, a acordat acest aviz condiţionat, în această toamnă.
„Am acceptat toate aceste condiţii ca să nu pierd finanţarea”, spune primarul, subliniind că are finanţare încă din 2014, dar că nu a primit avizul custodelui Milvus decât după ce a fost obligat de Agenţia de Mediu, ca urmare a realizării expertizei. Chit că afirmă că ani la rând s-a rugat de Nagy Attila, Kelemen Marton şi Papp Tamas, oamenii de la Milvus. Interesant este că, de când este Pasztor Sandor preşedinte, Consiliul Judeţean s-a asociat cu Milvus pentru înfiinţarea Parcului Natural Cefa, pe care l-ar vrea un soi de Delta Dunării a Vestului României.
Situaţia de la Livada este doar unul dintre capetele de acuzare ale şefilor din PNL Bihor la adresa şefilor Consiliului Judeţean, în special la adresa preşedintelui Pasztor (UDMR), acuzat că s-a asociat cu Asociaţia Milvus, cea care a dat migrene proiectului de infrastructură amintit. Şi, mai mult decât atât, că nu l-a ajutat pe primarul Munge în relaţia cu Milvus.
Un alt exemplu dat de consilierul judeţean PNL Ionel Avrigeanu este drumul judeţean Poiana Tăşad – Copăcel – Şerghiş, lăsat de izbelişte de conducerea CJ Bihor, după rezilierea contractului cu firma Ghenau Trade. Sunt 6 kilometri lăsaţi la stadiul de piatră între Poiana Tăşad şi Copăcel, pe un proiect ce are parte de finanţare nerambursabilă (PNDL1), într-o zonă bucolică, cu coline şi pădure. Acolo unde primarii comunelor afectate (Copăcel, Drăgeşti, Vârciorog) sunt PNL.
Vor 33% către primari PNL
În fine, un alt argument al liberalilor absenţi cronic de la şedinţele Consiliului Judeţean stă în faptul că acele cote defalcate ce se acordă oraşelor şi comunelor din bugetul judeţului sunt acordate preferenţial, de conducerea CJ Bihor. Mai pe româneşte, că localităţile cu primari PNL primesc fonduri „cu anumite teme, pe care primarul nu le poate folosi”, afirmă prim-vicepreşedintele PNL Bihor, Gavrilă Ghilea, exemplificând cu biserica reformată sau cea catolică din Vadu Crişului sau Tinca, ambele beneficiare de bani de la Judeţ, în locul proiectelor comunale.
„Primarii PNL cu cele mai bune rezultate în campania electorală parlamentară nu au primit sume, precum cel din Sântandrei, Lazuri de Beiuş, Cociuba Mare, Spinuş…”, mai arată Avrigeanu.
Având 46 de primari din cei 100 ai judeţului Bihor, liberalii aşteaptă ca minimum o treime din fondurile alocate de Judeţ primăriilor să fie direcţionate spre PNL. Liberalii sunt deranjaţi şi că UDMR direcţionează banii CJ către proiecte ale ONG-urilor ce gravitează în jurul UDMR. „În total sunt 3 milioane de lei anul acesta. 80% din aceste proiecte se vede unde se duce (spre zona fundaţiilor de pe lângă UDMR – n.red.)”, afirmă revoltat Avrigeanu.
Liberalii refuză să participe la şedinţele de plen ale Consiliului Judeţean atunci când nu sunt disponibili toţi cei 17 consilieri judeţeni, tocmai pentru ca cei din coaliţia PSD-UDMR-ALDE să nu-şi valideze consilierul judeţean nr. 18, Szatmari Adrian.
Oamenii lui Bolojan şi Ghilea se prevalează de lipsa unei sentinţe judecătoreşti într-un proces intentat de fosta consilier judeţean Tiron Ana Maria, ca să nu-l valideze pe Szatmari şi cer trio-ului Pasztor – Mang – Bodea să colaboreze cu PNL dacă vor să-şi treacă proiectele. Între timp, însă, conducerea CJ Bihor indică pericolul în care se află proiectul strategic pe sănătate şi cel al Drumului Apusenilor, din cauza unor hotărâri luate târziu…
Citiți principiile noastre de moderare aici!