Vanessa Torda e unul din reprezentanții sportului românesc, care pentru a atinge performanțele la care visează, trebuie să treacă granița. Aceasta fiindcă autoritățile locale și statul român ignoră juniorii formați adesa pe banii părinților, tocmai în momentele în care ar trebui să facă trecerea spre înalta peformanță.
[eadvert]
Vanessa Torda e o exponentă de frunte a unei generații de handbaliste născute în 2002/2003 în Bihor, generație care s-a format ca urmare a faptului că doi dintre fosții handbaliști ai CSM Oradea, Eugen Leu și George Tăutu, s-au încăpățânat să facă ceea ce știau ei mai bine: handbal. Ei nu au vrut să se lase îngenunchiați de faptul că statul român le aruncă talentul la gunoi. Eugen Leu a avut susținere la Valea lui Mihai, acolo unde a depus o muncă impresionantă, hanbalistele pregătite de el fiind dorite la cluburile din țară, dar și din Ungaria. Acolo, la Valea lui Mihai, a început Vanessa Torda să facă cunoștință cu handbalul. O sportivă cu calități impresionante, remarcată în toate competițiile, care spune că Eugen Leu a fost mereu aproape de ea, i-a dat încredere și i-a șlefuit abilitățile. Junioarele lui Eugen Leu impresionau ca echipă, ca relații de joc, ca determinare. Dar, la un moment dat, probabil obosit de faptul că munca sa este ignorată, la fel ca „minunile” pe care a reușit să le facă într-un orășel, Eugen Leu a ales să o ia de la zero, în Germania. Vanessa Torda a făcut o vreme naveta de la Valea lui Mihai la Oradea, la Alpha, acolo unde, în 2013, George Tăutu începuse să construiască un vis frumos, un club privat a cărui echipă ajungea, în scurt timp, la turneul final. „Când am fost prima dată la un antrenament, am avut 8 ani. Am început cu domnul Eugen Leu. La 11 ani, am mers prima dată la domnul George Tăutu.
Fratele meu a jucat fotbal la Balmazújváros și am avut posibilitatea să mă duc și eu acolo. Am iubit foarte mult echipa din Oradea, antrenorul, antrenoarele, toată lumea. A fost foarte greu pentru mine să schimb echipa, dar m-am hotărât, împreună cu părintii mei, să fac acest pas. A fost mai ușor și pentru ei așa, pentru că urma să fiu împreună cu fratele meu.
La Balmazújváros am uvut un antrenor foarte bun, dar tare de tot mi-a fost dor de domnul George și de doamna Ramona Tăutu”, poveștește Vanessa Torda. Sportiva a făcut însă față cu brio tuturor provocărilor, luptând cu ea însăși, fără a uita o clipă care e țelul ei: aceela de a atinge înalta performanță. Iar rezultele nu au întârziat să apară. Vanessa Torda a primt oferta de a se transfera la nou înființata Academie de handbal din Debrețin, o școală unde statul maghiar, prin investiții serioase, dorește să mențină statutul handbalului din Ungaria la cotele actuale. Campionatul maghiar de feminin este considerat cel mai puternic din Europa.
Scopul Academiei de handbal DVSC este să fie cel mai important centru de handbal din Ungaria de Est și din zona transfrontalieră. La acest obiectiv, poate contribui foarte mult cooperarea cu Universitatea din Debrețin, cu organizațiile sportive și școlile secundare locale.
Curtată de mai multe cluburi
„Din 2017 sunt handbalistă la echipa de junioare din Balmazújváros, iar de doi ani am jucat de câteva ori și în echipa de handbal feminin senioare. Mai multe cluburi au fost interesate de mine și mi-a fost foarte greu să fac o alegere potrivită. Dar, până la urmă, spre marea mea bucurie, m-a căutat și echipa de handbal feminin DVSC din Debrețin. La propunerea lor, am răspuns cu puțină ezitare, deoarece totuși este vorba despre o echipă serioasă și mi-am facut griji în privinta standardelor înalte. Simt și sunt ferm convinsă că aici mă așteptă multe oportunități, dacă muncesc din greu și reușesc să mă mențin la un nivel înalt de performanță. Nu este ușor deloc, dar îmi trăiesc visul de a face parte dintr-o asemenea echipă de performanță.
În momentul de față, sunt membră a Academiei, unde pot înfrunta echipe de vârsta mea. Dar antrenamentele zilnice sunt ținute la echipa de seniori NB1 din Debrețin, din care fac parte și eu. Este absolut fantastic că acolo mă pot antrena cu jucători pe care înainte i-am văzut numai la televizor și am atâtea de învățat de la ei. Totul este încă foate nou pentru mine, dar absolut toată lumea mă sprijină și mă susține, din toate punctele de vedere. Mă simt extraordinar aici! Este o experiență de viață unică, o schimbare majoră în viața mea. Dar m-am transferat aici cu țeluri mărețe și în fiecare zi mă antrenez din greu, pentru a atinge scopurile și obiectivele pe care mi le-am propus.
Anul acesta este special și din alte motive: la școală voi avea un program special creat în funcție de programul meu zilnic de antrenamente și meciuri. Încet și sigur, mă apropii de atingerea țelurilor mele, dar munca grea de-abia acum începe”, spune Vanessa Torda.
Transferul tinerei hanbaliste născute la Valea lui Mihai la Academia DVSC e marcat și de site-ul școlii. Vanessa a fost în prim-planul unui reportaj realizat în cadrul unei acțiuni de consolidare a echipei, la care hanbalistele, alături de fani și profesori, au participat la o acțiune de plantare de begonii.
„După examenele fizice de dimineață, susținute la Centrul de Diagnostic Sportiv, Stil de Viață și Terapie, sportivii au participat activ la înfrumusețarea zonei”, scrie site-ul oficial al Academiei.
„A fost o experiență nouă pentru mine, nu am participat până acum la un eveniment similar, a spus Vanessa. La început a fost un pic neobișnuit, dar este foarte bine că am putut să vorbim cu ceilalți, să ne cunoaștem, de aceea am fost foarte fericită pentru că am avut această oportunitate! Pentru mine, este o schimbare mare, atât din perspectiva clubului, dar și a orașului. Mărimea orașului, traficul, totul este complet diferit, dar cred că mă voi obișnui într-un timp scurt”, a spus Vanessa Torda.
Academia de Handbal DVSC a fost înființată în ianuarie 2020, printr-un decret al Guvernului de la Budapesta, care prevede că, „pentru a atinge obiectivele sociale utile ale sportului, statul încurajează și sprijină înființarea și funcționarea academiilor sportive. Scopul funcționării academiei sportive este de a oferi un cadru tinerilor talentați, care se angajează să participe la un sistem de pregătire academică, în care beneficiază de educație de calitate. Academia de sport se ocupă de pregătirea și participarea în competiții a elevilor, de coordonarea sportivilor de elită”.
Academiile sportive finanțate de stat au fost înființate în șase locații cu tradiție în handbalul maghiar. Scopul Academiei de handbal DVSC este să fie cel mai important centru de handbal din Ungaria de Est și regiunea transfrontalieră.
Pregătirea tinerilor pentru handbal la școlile din Debrecen este clar o poveste de succes, jucători de primă clasă provin din aceste școli. Aceste tradiții sunt sunt transmise acum celor de la DVSC Handball Academy. Tradițiile unor astfel de școli de sport în Debrețin încep în 1960. Amintim doar că din echipa care a câștigat Cupa EHF în 1995 și 1996 au făcut parte Rita Borók, Csilla Csirinyi, Melinda Deák, Ildikó Halcsik, Beáta Horváth, Andrea Katkó, Tünde Nyilas, Krisztina Rozsos, Éva Sándor Csabáné Sipos, Mária Szász, produse ale școlii din Debrețin.
Din sezonul 2021/2022, sub auspiciile DVSC, vor fi promovați doar tineri sportivi de primă clasă. În lipsa unei politici coerente a statului român în domeniul sportului, foștii sportivi încearcă să țină vie flacăra hanbalului.
Statul maghiar, investiții în handbalul românesc
Ca și în alte domenii, Guvernul de la Budapesta se implică și în sportul românesc, investind în juniori, dar și în echipe din prima liga, cum e cazul celor de la Sepsi Sfântu Gheorghe, pentru a aminti cel mai de succes exemplu.
Recent, presa din România anunța că fostul mare internațional maghiar, originar din Odorheiu Secuiesc, Ferenc Ilyes, se implică în sprijinirea tinerilor handbaliști din orașul natal. Ferenc Ilyes a pus bazele unui proiect menit să sprijine tinerii handbaliști maghiari din afara granițelor Ungariei, prin intermediul Fundației “Împreună vom crește”. Beneficiind de sprijinul Federației Maghiare de Handbal, dar și al guvernului de la Budapesta, fundația se va ocupa de copiii care practică handbalul în academiile din afara Ungariei, va organiza competiții și tabere, va premia antrenorii, propunându-și să le asigure tinerilor handbaliști toate condițiile pentru a crește într-un mediu potrivit sportului de performanță.
Ferenc Ilyes a început handbalul în orașul natal, de unde a fost recrutat de Pick Szeged, evoluând apoi la Veszprém, Lemgo (Germania), Wisla Plock (Polonia) și Tatabanya (unde este legitimat în prezent). A jucat de 229 de ori în naționala Ungariei, pentru care a înscris 502 goluri.
Handbalul nu e singurul domeniu în care copiii noștri talentați (iar Vanessa Torda nu e singura) aleg drumul Ungariei. Sportiv de top al aceleași generații ca și Vanessa, atletul orădean Márk Fándly se pregătește tot la Debrețin, acolo unde, cu timpii realizați în cursa de 800 metri, a obținut calificarea la Campionatul European U18.
„Este absolut fantastic că acolo mă pot antrena cu jucători pe care înainte i-am vazut numai la televizor”. VANESSA TORDA
Trimite articolul
XTautu? Nu prea cred! El este preocupat sa scoată bani nu jucatoare de valoare!!!!