Locul perfect pentru fotografierea Perseidelor 2015 e Lacul Sisterea. Acolo cerul e curat, lipsit de lumini parazite. La Lacul Sisterea va avea loc cea de-a doua ediţie a întâlnirii fotografilor amatori. Cei care vor participa, indiferent că sunt iniţiaţi sau nu în ale fotografiei, vor avea parte de momente unice. Pentru a vedea ploaia de meteori nu este necesar un instrument astronomic , ci doar o pătură sau un sezlong. Fotograful Marcel Socaciu îi provoacă pe fotografii orădeni, şi nu numai, să surprindă împreună ploaia de meteoriţi “Perseidele 2015”.
Aceasta va fi la apogeu în noaptea de 12-13 august 2015.De mai multe zile, Marcel Socaciu împreună cu astronomul pasionat Graţian Hofer, a mers noapte de noapte în căutarea locului perfect pentru a fotografia Pereseidele. A renunţat la Betfia, Sisterea se află acum sub lupa fotografului care spune că „ harta cu poluare luminoasă chiar e folositoare, şi aici mă refer la faptul că azi noapte am fost la Betfia şi nu se văd stelele prea bine din cauza luminii localităţilor din jur. Se văd exact cum apare pe hartă! În plus cei care aţi dorit un startrail puteţi să renunţaţi la el, deoarece Steaua Nordului e poziţionata în aşa fel încât trebuie să staţi cu faţa spre oraş unde chiar e lumina foarte puternică”.
Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, va avea, în 2015, punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august, potrivit Societăţii Astronomice Române de Meteori.
Ce sunt Perseidele ?
În perioada 10 – 15 august, curentul de meteori Perseide este foarte activ, iar momentul de activitate maximă va fi anul acesta între 12 august, ora 21.00, şi 13 august, ora 17.00.
Societatea Astronomică Română de Meteori informează pe site-ul său că acest moment de activitate maximă va fi foarte uşor de observat anul acesta, pentru că cerul va fi liber, fără lumina satelitului natural al Pământului, pe 14 august fiind Lună nouă.Curentul de meteori Perseide, unul dintre cele mai strălucitoare fenomene de acest tip, are loc în fiecare an, între 17 iulie şi 24 august.Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia este o “perseidă”, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.
Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseus, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă cei interesaţi pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte “meteoroid”, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte “meteorit”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!