Printre primii sosiţi sunt prinţul Dimitrie Sturdza şi creatorul de modă Stefano Ricci. Cea de-a XI-a ediţie a vânătorii de la Balc se derulează în plin război cu Romsilva. Omul de afaceri a cumpărat clădirile, a concesionat terenul de sub ele şi a închiriat, pentru 9.500 de euro pe an, toate cele o mie de hectare de pădure, unde trăiesc peste 600 de mistreţi. Potrivit Romsilva, înţelegerea s-a încheiat în 2015. În acest sens, forma care administrează domeniul Balc a fost notificată înainte cu 60 de zile.
La baza legală care a stat ca temei la întocmirea acestui contract s-au modificat între timp codul civil și codul silvic, codul penal, în sensul că un domeniu de vânătoare poate fi închiriat pe cinci sau zece ani. Iniţial, Ţiriac semnase un contract cu Romsilva pe 49 de ani şi ar fi dorit ca acesta să-şi urmeze cursul prin prelungire tacită. Consiliul de Administraţie al Romsilva a dispus însă încheierea contractului, iar firma care administrează domeniul a atacat Romsilva pe două fronturi: a deschis proces, considerând ilegală decizia Consiliului de Administraţie, dar şi pretinzând despăgubiri de 17 milioane de lei.
Firma lui Ţiriac invocă investiţii, evaluate în urmă cu 11 ani la 5 milioane de euro. Procesul a trecut şi de faza de mediere şi a fost strămutat de la Tribunalul Bucureşti la Oradea. Până instanţa dă o soluţie definitivă, Ion Ţiriac poate vâna legal la Balc. Romsilva ia în calcul, în cazul în care se consideră că această ediţie a vânătorii nu trebuia să aibă loc, să-i ceară despăgubiri magnatului.
Vânătoarea de la Balc se organizează de obicei în trei goane. Două dintre acestea aveau loc, în mod tradiţional, în prima zi. Carnea sutelor de mistreţi vânaţi la Balc este oferită, tot în mod tradiţional, unor cămine sociale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!