Doi urşi, 12 lupi şi 10 pisici sălbatice vor cădea în bătaia puştii, în Bihor, ca urmare a unui ordin al ministrului Mediului. Urşii, lupii şi pisicile sălbatice care pun în pericol siguranţa publică pot fi vânaţi şi în afara perioadelor stabilite prin lege. Conform unui ordin al ministrului Mediului, emis pe adresa Prefecturii Bihor şi a Agenţiei pentru Protecţia Mediului, speciile de lup şi pisică sălbatică pot fi recoltate până la 31 martie 2015, iar ursul până la 31 decembrie 2014 şi între 15 martie şi 14 mai 2015. Prevederea este valabilă şi pentru animalele care se află în intravilanul localităţilor, punând în pericol siguranţa animalelor domestice şi a personalului de îngrijire şi acestea pot fi recoltate sau capturate şi în afara perioadelor stabilite pentru derogare. La rândul ei, Prefectura trebuie să înştiinţeze şi autorităţile locale care trebuie să înţeleagă că „prioritatea o reprezintă siguranţa cetăţenilor şi nu activităţile de vânătoare recreativă sau sportivă”. Gestionarii fondurilor cinegetice din Bihor care trebuie să ţină seamă de acest ordin sunt la Tinca, Surducel, pe Valea Ierului, la Cociuba Mare, Oradea, Paleu, Sântelec.
Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, le-a transmis de curând o adresă tuturor prefecților și directorilor agențiilor județene pentru protecția mediului, din județele care dețin populații de carnivore mari, prin care îi informează cu privire la noile reglementări pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor de urs, lup și pisică sălbatică, precum și la aprobarea numărului maxim de intervenție, repartizat pe județe și gestionari de fonduri cinegetice. Astfel, potrivit documentului, exemplarele din speciile urs, lup și pisică sălbatică, ce pun în pericol sănătatea și siguranța publică, dar și cele care se află în intravilanul localităților, punând în pericol siguranța animalelor domestice și a personalului de îngrijire, pot fi recoltate sau capturate și în afara perioadelor stabilite pentru derogare.
În Bihor numărul maxim de intervenție alocat gestionarilor fondurilor cinegetice este 12 lupi, doi urşi şi zece pisici sălbatice.
Ordinul 1575/16.09.2014 reglementează atât recoltarea sau capturarea exemplarelor din speciile menționate, cât și perioadele în care se pot realiza acțiuni de capturare/ recoltare.
Prin excepție, exemplarele din speciile urs, lup și pisică sălbatică, ce pun în pericol sănătatea și siguranța publică, dar și cele care se află în intravilanul localităților, punând în pericol siguranța animalelor domestice și a personalului de îngrijire, pot fi recoltate sau capturate și în afara perioadelor stabilite pentru derogare.
Intervenţii pe fonduri cinegetice:
1. Direcţia Silvică Oradea: 0 urşi, 0 lupi, 0 pisici sălbatice
2. AJVPS Bihor: 0 urşi, 2 lupi, 1 pisică sălbatică
3. AVP Tinca: 0 urşi, 0 lupi, 0 pisici sălbatice
4. AV Pro Hunting: 0 urşi, 1 lup, 1 pisică sălbatică
5. AV Selina: 0 urşi, 0 lupi, 0 pisici sălbatice
6. AV Vida Surducel: 0 urşi, 2 lupi, 2 pisici sălbatice
7. AVP Valea Ierului: 0 urşi, 0 lupi, 0 pisici sălbatice
8. FC Asociația Gliganu: 0 urşi, 0 lupi, 1 pisică sălbatică
9. AC Apuseni: 1 urs, 1 lup, 1 pisică sălbatică
10. AVPS Diana Hunting: 1 urs, 1 lup, 1 pisică sălbatică
11. AV Cervus Elaphus: 0 urşi, 1 lup, 1 pisică sălbatică
12. AV Crișana Hunting: 0 urşi, 1 lup, 1 pisică sălbatică
13. AVPS Pădurea Verde Santelec: 0 urşi, 1 lup, 1 pisică sălbatică
14. AV Artemis Cociuba Mare: 0 urşi, 0 lupi, 0 pisici sălbatice
15. Universitatea din Oradea: 0 urşi, 1 lup, 1 pisică sălbatică
16. AVPS Forest Hunt Paleu: 0 urşi, 1 lup, 1 pisică sălbatică
Citiți principiile noastre de moderare aici!