Vânătoarea de comori este un mod plăcut, amuzant şi incitant de a petrece timpul liber. E un joc de de familie, prin care şi copiii au ocazia perfectă de a explora, de a-şi folosi cunoştinţele şi intuiţia.
[eadvert]
O vânătoare de comori la nivel global este Geocaching, un joc bazat pe poziționare GPS și care constă în găsirea unor cutii cu „comori” numite geocache-uri sau cache-uri, care sunt ascunse la anumite coordonate geografice sau la care ajungi prin indicii rezolvând un puzzle. În prezent sunt 3.379.833 de geocacheuri în lume.
Geocaching a fost conceput la 1 mai 2000, la scurt timp după eliminarea restricțiilor privind folosirea GPS-ului și este similar cu un joc vechi de 150 de ani care folosea indicii și repere din povești. Geocaching a fost început de un grup de oameni care erau interesați de tehnologie și geografie. Au folosit dispozitive GPS și internet pentru a reinventa hobby-ul mai vechi al letterboxing-ului. Letterboxing-ul este foarte asemănător geocaching-ului, dar indiciile sunt furnizate în broșuri sau alt material tipărit.
Geocaching-ul a evoluat de la un mic hobby la vânătoare de comori uriașe și bine organizate pentru oameni de orice vârstă . Există organizații nonprofit, precum și afaceri pentru geocaching. Cel mai mare este geocaching.com.
Cum se joacă Geocaching
Totul este înregistrat pe site-ul geocaching.com unde pot fi văzute coordonatele cutiilor (cache-urilor) ascunse în toată lumea. Un cache obișnuit este de fapt o cutie mică, închisă ermetic ce conține obligatoriu un carnețel sau o coală de hârtie (logbook). Cutiile mai mari pot conține diverse jucării sau lucruri de mică valoare care se pot lua de găsitor dacă sunt înlocuite cu altele asemănătoare.
Primul pas este de a-ţi crea un cont online sau prin aplicația Geocaching oficială pentru a vizualiza harta cu geocacheurile din vecinătate. Porneşti apoi în căutarea lor introducând în GPS coordonatele lor sau folosind aplicația pentru mobil cu locaţia activată pentru a naviga către geocacheurile învecinate. Nu uita să iei un pix! Odată găsit geocache-ul, se semnează în jurnal (Log) și se pune și data. Se re-ascunde geocacheul exact cum a fost găsit pentru a fi găsit și de alți geocacheri. Poţi apoi să împărtășești experiența online. Pot şi participanţii să creeze cache-uri dacă respectă regulile şi aplicaţia le aprobă.
Geocaching în România
În România există AgeR, Asociaţia Geocaching România, un ONG creat în anul 2012 cu scopul de a ajuta comunitatea Geocaching din România. Există şi o comunitate pe Facebook cu numele de Geocaching România. Se organizează şi GeoQuest care cu ajutorul sponsorilor oferă şi premii.
În această vară s-a desfăşurat tabăra națională de Geocaching de la Sovata, unde s-au reunit jucători români pasionați de acest joc și s-au împărtăşit multe povești interesante despre cutiile cu comori din România. Multe se găsesc în locuri pitoreşti cum ar fi Rezervația Cheile Dobrogei sau Castelul de Lut din Valea Zânelor, pe care în vacanţe le poţi descoperi bucurându-te şi de peisaje minunate din ţară cum ar fi castele sau locuri de belvedere în munţi. Geocaching poate fi inclus şi în teambuilding-uri, oferind o experienţă inedită şi un bun prilej de a lucra în echipă în descoperirea cutiilor.
Conform hărţii, în Bihor se găsesc astfel de cutii (cache-uri) în Oradea, Şuncuiuş, Vadu Crişului, Aleşd, Roşia, Chişcău, Glăvoi. Jocul este un bun prilej de a ne cunoaşte judeţul dar şi o ocazie pentru turişti de a descoperi o dată cu aceste cache-uri locuri deosebite.
Geocaching, valoare educativă
Jocul este o formă neconvenţională de turism, prin care jucătorii, prin intermediul acestor cuitiuţe pot descoperi locuri deosebite chiar în localitatea unde trăiesc sau în alte zone ale ţări sau chiar pe alte continente.
Geocaching este şi un instrument bun şi la îndemână pentru profesorii pasionaţi de metode moderne de educaţie care pot utiliza acest joc în activităţile didactice. Descoperirea geocache-urilor implică mişcare în aer liber cu deplasare în diferite variante, stârnind curiozitatea, implicând dezvoltarea personală şi îmbunătăţirea relaţiilor sociale, dezvoltarea unei relaţii mai strânse cu mediul înconjurător. Totodată, jocul oferă îmbunătăţirea capacităţii de rezolvarea problemelor, îmbunătăţirea muncii în echipă, dezvoltarea competenţelor de conducere (lidership), înţelegerea şi compasiunea pentru mediul înconjurător.
Este o activitate care poate fi adaptată lecţiilor din Şcoala Altfel, ca o combinaţie de activităţi în aer liber, de educaţie de mediu şi de dezvoltare socială şi personală. Un bun exemplu ar fi ca activitate pentru orele de Geografie, folosirea jocului familiarizând elevii cu noţiunile de latitudine şi longitudine, cu folosirea busolei, orientarea în teren şi citirea corectă a unei hărţi. Pentru matematică se pot concepe aplicaţii pentru învăţarea noţiunilor de sistem de coordonate, dar se pot concepe şi ecuaţii de rezolvat pentru a stabili poziţia exactă a cache-ul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!