Cunoscut opiniei publice îndeosebi ca protagonist într-un accident rutier mortal, produs, în anul 2001, pe bdul Decebal din Oradea, fostul vameş Sergiu Ignat s-a ales, în primăvara acestui an, cu o condamnare definitivă la cinci ani de închisoare pentru luare de mită.
Astfel, în 2012, cinci funcţionari vamali şi doi administratori de firme au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Piteşti pentru luare şi dare de mită şi complicitate la această infracţiune.
După ce Tribunalul Vâlcea i-a condamnat în toamna lui 2013, inculpaţii au obţinut reduceri de pedepse, la Curtea de Apel Piteşti. Astfel, condamnat de instanţa de fond la 6 ani de închisoare, Sergiu Ignat s-a ales, în februarie 2014, cu o sentinţă definitivă de 5 ani de închisoare, decisă de Curtea de Apel Piteşti pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Totodată, instanţa a mai dispus confiscarea de la Sergiu Ignat a sumei de 123.000 de euro, însuşită sub titlul de mită.
Protecţie pentru alcool
Din rechizitoriul întocmit de procurorii anti-corupţie reiese că, în cursul anului 2008, inculpatul Ignat Sergiu Adorian, în calitate de funcţionar public în cadrul ANV – Direcţia Antifraudă – Centrul de Informaţii Vamale, a primit de la un denunţător, reprezentantul unor societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul producerii de alcool, cu titlu de mită, suma de 27.000 euro pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a acorda protecţie ilicită societăţilor comerciale controlate de persoana de la care a primit banii. Banii au fost primiţi prin intermediul inculpaţilor Floarea Dumitru şi Costache Silviu.
De la acelaşi denunţător, în perioada martie – iulie 2008, inculpaţii Chioveanu Mihai, inspector asistent în cadrul ANAF – Direcţia Antifraudă Fiscală, Ţuţuianu Marian şi Modan Adrian, ambii funcţionari în cadrul ANV- Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Vâlcea, au primit fiecare diverse sume între 1.000 lei şi 2.000 lei, cu titlu de mită. Banii au fost primiţi pentru ca funcţionarii respectivi să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să favorizeze firmele controlate de denunţător.
„De asemenea, în acelaşi scop ca cel menţionat mai sus, în perioada februarie 2008 – mai 2009, inculpatul Ignat Sergiu Adorian a primit de la inculpaţii Floarea Dumitru şi Costache Silviu, administratori ai SC Geoalco srl şi respectiv SC Termovil srl Rm. Vâlcea, societăţi comerciale cu obiect principal de activitate producerea alcoolului, suma totală de 96.000 de euro cu titlu de mită”, a mai arătat DNA în rechizitoriu.
Recurs în casaţie
În luna septembrie, Sergiu Ignat a înaintat preşedintelui Curţii de Apel Piteşti o solicitare de Recurs în casaţie. În motivarea formulată prin avocatul ales Ionescu Gabriel Pierino, solicitantul admite că „instanţa în mod corect a apreciat”, legea cea aplicabilă, şi anume aceea care a permis reducerea pedepsei iniţiale la pedeapsa definitivă de 6 ani.
Ceea ce a încercat Sergiu Ignat să conteste este cuantumul reducerii de pedeapsă, considerând că ar fi trebuit să fie de doi ani nu de unul singur. „Având în vedere proporţionalitatea limitelor prevăzute de lege (speciale), ar însemna ca pedeapsa să fie scăzută cu doi ani, şi nu cu unul, cum în mod greşit s-a aplicat şi astfel ca acesta să fie condamnat la o pedeapsă de patru ani”, a concluzionat avocatul Ionescu Pierino.
Contactat pentru a ne spune în ce stadiu este cererea de recurs în casaţie, avocatul Ionescu Pierino ne-a mărturisit că nu a mai urmărit cazul întrucât Sergiu Ignat şi-a ales un alt apărător legal. Pe de altă parte, pe portalul Curţii de Apel Piteşti încă nu a apărut o nouă cauză privindu-l pe Sergiu Ignat. Ceea de denotă că sărbătorile nu i-au adus acestuia un plus de speranţă privind diminuarea pedepsei.
Martor în dosarul „Halmeu”
Anterior anchetei de la Piteşti, numele lui Sergiu Ignat a mai apărut, în calitate de martor, în celebrul dosar „Halmeu”, în urma căruia fostul premier Emil Boc l-a demis pe şeful ANV, orădeanul Radu Mărginean. Dosarul Halmeu a fost instrumentat de procurorii DNA Oradea şi a vizat traficuri ilicite de usturoi, în anii 2007 – 2008.
În motivarea sentinţei dată în acest caz de Tribunalul Satu Mare, apărea că într-o convorbire telefonică purtată între inculpatul Florian Liviu (om de afaceri clujean) şi Ignat Sergiu Adrian (fost angajat în sistemul vamal) la data de 3 martie 2010, rezulta că eventuala intervenţie iniţială pentru numirea inculpatei Nicoleta Dobrescu (fostă şefă a Vămii Halmeu) s-ar fi făcut pe lângă Sorin Blejnar – preşedinte ANAF.
Mai amintim că deşi a fost scos în cele din urmă de sub urmărie penală, Radu Mărginean s-a ales, în iunie 2014, cu o sentinţă a Curţii de Apel de confiscare a sumei de 52.500 de euro, despre care Agenţia Naţională de Integritate a constatat că nu poate fi justificată de fostul şef al Vămilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!