Vameşii orădeni se revoltă împotriva intenţiei ANAF de a muta Direcţia Regională Vamală de la Oradea la Cluj-Napoca. Miercuri după-amiază, angajaţii vamali au protestat în faţa sediului regionalei, de pe Şoseaua Borşului. Cei 40 de angajaţi ai Regionalei Vamale Cluj, cu sediul la Oradea, nu înţeleg de ce preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, ţine morţiş să mute sediul Regionalei de pe graniţă la Cluj. Fără să ţină cont că marea majoritate a angajaţilor sunt domiciliaţi în Oradea şi trăiesc aici împreună cu familiile lor. Regionala a fost tot timpul la Oradea, din anii 90 încoace.
Un vameş protestatar spunea miercuri că cineva „încearcă distrugerea sistemului”. Cea care ocupă cu titlu interimar funcţia de director al Regionalei vamale, Mona Carla Barbul, o sătmăreancă, e acuzată de angajaţi că are interese personale pentru a grăbi mutarea sediului de la Oradea la Cluj. Angajaţii spun că aceasta face naveta Oradea – Satu Mare de un an de zile încoace, cu maşina de serviciu şi că, dat fiind faptul că fiica sa studiază la Cluj, Barbul ar avea tot interesul să se mute cu serviciul la Cluj. Aceiaşi angajaţi ce au protestat miercuri cred că se doreşte, de fapt, plecarea lor forţată din Regională, pentru a fi angajaţi alţii, la Cluj.
Vameşii orădeni au trimis deja un memoriu către ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, în care este descrisă situaţia şi este incriminată atitudinea şefului ANAF, Diaconu şi a directoarei Carla Barbul.
Deşi din 2007 funcţionează sub denumirea Direcţia Regională Vamală Cluj, sediul a rămas tot la Oradea. Aşa cum a fost tot timpul. Era şi logic să fie aşa. Acum, însă, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în subordinea căreia a trecut Vama, anul trecut, vrea să mute Regionala de la Oradea la Cluj.
Cei 36 de angajaţi ai Regionalei Vamale Oradea se revoltă. Miercuri, au ieşit în faţa sediului, pentru a-şi spune păsurile. Spun că au fost informaţi săptămâna trecută, chiar de către preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, fără ca acesta să le dea explicaţii de ce vrea să mute sediul de la Oradea la Cluj. „Chiar suntem curioşi care sunt argumentele ANAF. Nu ni s-a comunicat absolut niciun motiv care să stea la baza acestei mutări, spune Bucur Georgeta, una dintre angajatele Regionalei Vamale. Nici măcar nu e bătută în cuie regionalizarea. Cum, de altfel, chiar de anul ăsta s-a discutat că de n-or fi opt regiuni, ar fi zece. De n-or fi zece, poate or fi 12. Şi atunci ce facem? Să zicem că luăm în calcul varianta că ne mutăm la Cluj. Atunci anul viitor, dacă se va înfiinţa regiunea Crişana, ne mutăm înapoi la Oradea?!”.
Vameşii orădeni au trimis deja un memoriu direct către ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, pentru a-i cere să întoarcă intenţia ANAF, de a lăsa Oradea fără Regionala Vamală. În memoriu, se arată că activitatea de supraveghere şi control este mult mai bine coordonată de la Oradea, oraş de frontieră, decât ar putea fi de la Cluj. Nu degeaba celelalte regionale vamale au sedii tot în oraşe de graniţă. Apoi, se arată că „«destinatarii principali» ai îndrituirilor noastre legale sunt mai aproape geografic de Oradea, decât de Cluj-Napoca”. Şi sunt amintite Scandic Distileries SA, Regiana Drinks, OMV Petrom Banat – Crişana şi chiar MOL România, cu sediul la Cluj, „dar care 90% din achiziţiile intracomunitare le recepţionează la locuri de livrare directă în judeţul Bihor”. De asemenea, ministrului i se învederează oportunitatea stabilirii sediului la Oradea şi în vederea acţiunilor de combatere a contrabandei cu ţigări.
Barbul, anti-Oradea?!
Angajaţii Regionalei îşi simt acum ameninţate posturile, ajungând la concluzia că „se doreşte a fi forţaţi de circumstanţe să ne dăm demisiile şi să fie angajaţi funcţionari domiciliaţi în Cluj”. Ceea ce, subliniază aceştia, ar perturba activitatea vamală şi, implicit, ar fi în defavoarea statului.
Despre Mona Carla Barbul, cea care conduce acum Regionala, angajaţii nu au cuvinte bune. Dimpotrivă. Se arată faptul că Barbul „face demersuri în ceea ce priveşte înstrăinarea/ închirierea sediului PROPRIU din Oradea, str. Armatei Române nr. 4, în condiţiile în care nu a depus nici cel mai mic efort de a găsi o altă locaţie, în Oradea”. Se insinuează, astfel, că Mona Barbul ar dori înstrăinarea patrimoniului din Oradea al Regionalei Vamale, pentru a facilita mutarea sediului la Cluj… Aceasta deoarece Barbul ar prefera să se stabilească la Cluj, unde ar studia fiica sa, în loc să facă zilnic naveta Satu Mare – Oradea. Aceiaşi angajaţi mai spun că Mona Carla Barbul a ajuns şefă la Oradea pe filiera PNL, ca protejată a fostului ministru de la Transporturi, Ovidiu Silaghi, trecut între timp în PLR-ul lui Tăriceanu.
În timp ce oamenii protestau în faţa sediului, directoarea Barbul a trecut în viteză pe lângă grupul de angajaţi. Mona Barbul a refuzat să vorbească cu presa, afirmând că există un „departament de comunicare”.
Pesediştii s-ar opune
„Nu ştiu motivaţia (mutării – n.r.) şi nu o înţeleg. Am şi trimis deja adresă către primul ministru, ministrul Finanţelor şi ministrul Dezvoltării. Luni, am primit o petiţie de la oameni, marţi am şi trimis-o către Guvern”, ne-a declarat ieri prefectul Claudiu Pop. „Nu suntem de acord. Şi eu am informat imediat ce a fost Diaconu aici. Deocamdată nu s-a făcut nimic pentru mutare. Nu cred într-o mutare a 40 de familii la Cluj. Majoritatea angajaţilor lor trăiesc în Oradea. Sau îi dai afară pe toţi şi angajezi alţii, la Cluj? Cum să faci chestiile astea?! De ce să îi muţi la Cluj când vămile şi graniţa sunt la Bihor? Pe toată lumea afectează o asemenea mutare”, a fost şi reacţia lui Ioan Mang, preşedinte al PSD Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!