Poliţiştii au detaliat că patronul de la Saralex, bucureşteanul P.A. (37 ani), cu şapte puncte de exchange la Oradea şi unul dintre angajaţi, I.D.C. (25 ani), din Ialomiţa, sunt acuzaţi nu doar pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi iniţierea, dar şi pentru constituirea/aderarea la un grup de crimă organizată în vederea săvârşirii de infracţiuni. Alţi 16 oameni, angajaţi la Saralex sunt cercetaţi de poliţişti în acest dosar. Oamenii legii apreciază că în ultimii doi ani, patronul de la acest exchange şi angajaţii lui au înşelat peste 230 de oameni şi au provocat un prejudiciu de circa 300.000 lei. Jurnal bihorean a sesizat în repetate rânduri cazuri de oameni înşelaţi la casele de schimb valutar, dar poliţiştii nu au reuşit decât să le dea amendă şefilor de la exchange-uri, închizându-le boldurile pentru o perioadă. Anul trecut în vară, o persoană ne-a sesizat că a fost înşelată cu mai multe sute de euro, iar când jurnaliştii Jb au ajuns la exchange-ul cu pricina, o altă orădeancă ce tocmai fusese înşelată la aceeaşi casă de schimb valutar încerca să îşi recupereze banii.
Acum, poliţiştii şi procurorii DIICOT au reuşit să adune probe suficiente pentru ca să îi potolească pe indivizii de la exchange-uri care de ani de zile îşi fac de cap prin oraş.
Şacalii de la exchange – în arest!
Patronul de la Saralex arestat de poliţişti găsise anul acesta o metodă nouă ca să înşele clienţii.
Patronul casei de schimb valutar Saralex, cu şapte puncte de lucru în Oradea şi unul dintre angajaţii lui au intrat luni pe mâinile poliţiştilor de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, sub coordonarea procurorului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea, iar apoi magistraţii au emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile. Destructurarea grupului infracţional s-a executat în cadrul operaţiunii Şacalii.
Agresivi
Şeful de la Saralex, bucureşteanul P.A. (37 ani) şi unul dintre subalternii lui pe I.D.C., de 25 de ani, din Ialomiţa, sunt cercetaţi pentru că în 2008 şi 2009, şi-au înşelat clienţii printr-un mod de lucru stabilit dinainte la cele şapte case de schimb valutar ca puncte de lucru ale societăţii. Angajaţii erau selectaţi şi instruiţi cum să înşele clienţii. Subalternii bucureşteanului foloseau mai multe panouri înşelătoare de afişare a ofertei de preţuri, la intrare, astfel încât clienţii să să vadă, atunci când vindeau valută, cursul pentru cumpărarea cecurilor de călătorie sau pentru bancnotele uzate, care era mult mai mare decât cursul practicat la alte case schimb valutar, fără să observe însă şi menţiunea din partea de jos a panoului, referitoare la cursul efectiv de schimb al valutelor. Panourile semănau foarte mult cu cele de la alte exchange-uri care lucrează legal, astfel că patronul de la Saralex putea să înşele orice persoană, indiferent de pregătirea acesteia, spun poliţiştii. În plus, fiecare client primea, spre semnare, câte un formular de acceptare a schimbului valutar, dar nu îl putea citi pe de-a-ntregul fiindcă angajatul ţinea palma pe partea de sus a formularului, iar clientul vedea doar colţul unde trebuia să îşi dea acordul. Încrezători în preţul afişat la intrare, clienţii semnau fără clipire formularul la ghişeu. Abia după ce îşi primeau banii, clienţii observau că au fost înşelaţi şi când încercau să îşi recupereze banii erau refuzaţi, agresaţi şi scoşi afară din exchange.
Inventivi
Anchetatorii au stabilit că, până acum patronul de la Saralex şi angajaţii lui au înşelat peste 230 de persoane, înşelate în acest mod cu sume cuprinse între 100 şi 12.000 lei, iar prejudiciul actual se ridică la peste 260.000 lei.
Anul trecut, poliţiştii de la crimă organizată şi procurorii DIICOT au făcut demersuri la Banca Naţională şi la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor să retragă autorizaţia de funcţionare pentru Saralex şi s-a reuşit închiderea punctelor de lucru timp de trei luni, cauză,pentru nereguli găsite în modul de afişare a cursurilor de schimb valutar. În ianuarie 2010, s-a reglementat modalitatea de afişare a cursurilor de schimb valutar şi normativele permit clienţilor nemulţumiţi să solicite, în termen de 48 de ore, restituirea integrală a sumelor de bani.
Cum lupul nu îşi schimbă năravul, după apariţia noilor măsuri legale, patronul de la Saralex a înfiinţat o altă firmă cu acelaşi obiect de activitate în patru dintre cele şapte puncte de lucru din Oradea şi a folosit aceleaşi metode de inducere în eroare, cauzând un prejudiciu anul acesta de 29.000 lei.
Patronul şi angajatul din Ialomiţa au primit mandate de arestare preventivă şi dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă să stea după gratii mai mult timp. Alte 16 persoane, membri ai grupului infracţional, cu diverse sarcini la Saralex sunt cercetate, iar oamenii legii au dispus mai multe măsuri asigurătorii asupra bunurilor aparţinând suspecţilor, pentru recuperarea prejudiciului.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!