El le recomandă părinţilor să consulte condiţiile de călătorie în străinătate pentru minorii cetăţeni români, disponibile pe site-ul Poliţiei de Frontieră, astfel încât să fie evitate situaţiile neplăcute în care acestora nu li se permite ieşirea din ţară.
“Având în vedere că suntem în perioada premergătoare începerii noului an şcolar şi în alte state din Uniunea Europeană, cum ar fi Germania, Spania, Italia, unde există comunităţi mari de români, urmează reîntoarcerea copiilor la şcoli, la nivelul inspectoratului au fost dispuse măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă comună, şeful ITPF Oradea.
Marin Bondar a făcut precizarea că Poliţia de Frontieră verifică amănunţit documentele fiecărui minor care se prezintă la ieşirea din ţară, pentru a se asigura că aceştia îndeplinesc toate condiţiile de ieşire prevăzute de lege.
“Doresc să fac o precizare: poliţia de frontieră nu solicită la ieşirea din ţară prezentarea cazierului judiciar persoanelor care însoţesc minorii. Această activitate o desfăşurăm noi în punctele de frontieră”, a subliniat chestorul Bondar.
Conducerea ITPF Oradea a reamintit care sunt documentele necesare la ieşirea din ţară în cazul cetăţenilor români minori, în funcţie de situaţie.
Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare: Document de călătorie valabil; Acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi; Acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele; Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens; Doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.
Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de: Document de călătorie valabil; Acord din partea ambilor părinţi; Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte.
Aşa cum a subliniat Marin Bondar, însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către poliţistul de frontieră. Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul.
Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulţi, cât şi pentru minorii români, condiţiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.
Pentru informaţii suplimentare privind punctele de trecere a frontierei, despre călătoria în străinătate sau pentru sesizări privind diferite aspecte din sfera de competenţă a Poliţiei de Frontieră, cetăţenii pot suna la numărul de telefon 021.9590, care funcţionează în regim permanent.
Pentru informaţii privind timpii de aşteptare, participanţii la traficul transfrontalier au la dispoziţie, pe pagina de internet https://www.politiadefrontiera.ro, aplicaţia Trafic On-line, care prezintă situaţia traficului în punctele rutiere de trecere a frontierei, valorile afişate reprezentând o medie a timpului de aşteptare pentru anumite intervale de timp.
sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!