Elevii claselor a X-a B şi a XI-a C de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea au marcat, vinerea trecută, Ziua internaţională de luptă împotriva discriminării persoanelor cu dizabilităţi (sărbătorită în data de 5 mai).
Printr-o activitate coordonată de director adjunct – profesor Rodica Turcaş, şi profesor Vasile Juncu, inițiatorii ei şi-au propus să atragă atenţia celor prezenţi asupra persoanelor cu dizabilităţi şi a problemelor cu care acestea se confruntă.
Elevele Andreea Mihuţa și Lorena Morar (clasa a X-a B) au prezentat un material bine documentat, în care au disecat termenii dizabilitate şi handicap, au scos în evidenţă diferite tipuri de dizabilităţi care pot fi întâlnite la semenii noştri, au arătat problemele cu care se confruntă aceştia în societate – rezultatele unor sondaje publice, dar şi modul în care legislaţia din ţara noastră încearcă să apere drepturile acestor persoane greu încercate.
În material s-au evidenţiat o serie de nevoi speciale, pe care aceste persoane le pot primi, doar în măsura în care noi ne implicăm.
Alături de ei trebuie să fie nu doar membrii apropiaţi din familie, ci şi vecinii, colegii, participanţii în trafic sau oricine se află în preajmă şi poate ajuta.
Din rândul elevilor clasei a XI-a C, Mircea Puie şi-a exprimat, în câteva cuvinte, solidaritatea faţă de suferinţele persoanelor cu nevoi speciale, a propus mai multe activităţi filantropice menite să ajute semenii noştri, la care să se implice cât mai mulţi tineri.
În continuare, prof. Rodica Turcaş a împărtăşit din experienţele ei, a prezentat câteva cazuri emoţionante pe care le-au susținut şi elevi lăzărişti, în virtutea unor parteneriate cu instituţii şi organizaţii implicate în acest domeniu.
În încheiere, profesorul Vasile Juncu a subliniat necesitatea de a ne apleca mai mult spre nevoile materiale şi spirituale ale aproapelui nostru, a propus ca tinerii să identifice cazuri particulare din anturajul lor pentru a putea interveni cu eficienţă în sprijinul acestora.
Tinerii au fost îndemnaţi să se gândească mai mult şi la ceilalţi, să depăşească automulţumirea de sine şi egoismul mascat de indiferenţă, promovând astfel valorile moralei creştine.
Citiți principiile noastre de moderare aici!