„Valoarea exactă a despăgubirilor va putea fi stabilita după nişte calcule pe care le vom prezenta şi Comisiei Europene. Cu toate acestea, sprijinul acordat nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, pentru culturile de bază, floarea soarelui şi porumb. În cazul sfeclei de zahăr sau pentru legume, despăgubirile vor fi ceva mai mari”, arată aceştia.
Mai mult decâat atât, persoanele juridice vor primi în acest an un avans din despăguburi care nu va fi mai mare de 300 de lei pe hectar, doar dacă sunt asiguraţi. În caz contrar, avansul plătit în acest an nu va fi mai mare de 200 de lei pe hectar.
De asemenea, cuantumul despăgubirilor ar putea să fie diferit şi în cazul celor care au încheiat o asigurare pentru cel puţin un factor de risc.
„Potrivit Regulamentului European, fermierii trebuie să aibă terenul asigurat pentru minim un risc. Noi încercăm să obţinem o derogare, dar dacă nu vom reuşi atunci fermieri ar trebui să aibă încheiată o asigurare, nu neaparat pentru secetă. Dacă este asigurat va primi 80% din valoarea pe care o stabileşte fiecare stat membru în funcţie de posibilităţi, iar dacă nu are această asigurare va primi jumătate din valoarea pe care o stabilim la hectar”, au arătat reprezentanţii ministerului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!