Fermierii vor primi plăți compensatorii pentru pierderile de venit survenite la următoarele culturi: porumb boabe, floarea soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ, pășuni și fânețe. De precizat, însă, suprafața pentru care se acorda ajutorul de stat, aferentă fiecărei culturi, nu poate depăși suprafața determinată în urma controlului administrativ al cererii unice de plată pentru anul 2015.
Ordonanța de urgență în baza căreia fermierii vor încasa despăgubirile pentru pagubele cauzate de secetă în 2015 diferențiază beneficiarii schemei și care sunt producătorii agricoli care îşi desfăşoară activitatea în producţia agricolă primară, respectiv: producători agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol şi producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare dar şi producători agricoli persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite conform legii.
Eligibili
Pentru a fi eligibili schemei de ajutor de stat, trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative să deţină proces verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2015 și 20 octombrie 2015, conform legislației pentru situațiile de urgență, asumat de semnatari și în care să fie înscrise cel puțin informaţii privind cultura, suprafaţă calamitată, precum şi procentul de calamitare de peste 30% şi să fie înregistraţi în evidenţele APIA cu cerere unică de plată aferentă anului 2015.
Potrivit actului normativ lansat în dezbatere publică după consultarea cu fermierii, nu sunt eligibili schemei, beneficiarii care sunt declaraţi de APIA neeligibili pentru schema de plată unică pe suprafață aferentă anului 2015, în urma controlului administrativ.
Ajutorul de stat reprezintă o plată compensatorie care acoperă cel mult 20% din pierderea de venit de 100% aferentă culturilor, plată compensatorie diferenţiată în funcţie de procentul de calamitare înscris în procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor şi de categoria beneficiarului.
Fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă și care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate trebuie să depună la APIA, până la data de 30 noiembrie 2015, o cerere de acordare a ajutorului.
După depunerea actelor la APIA, acestea sunt centralizate și transmise către MADR, de unde pleacă apoi către Ministerul Finanțelor Publice pentru autorizare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!