11 echipe au fost din Bihor, două din Ungaria și una din Satu Mare. Juriul compus din specialiști renumiți. Ştefan Bercea – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) România, Paul Siserman – director regional ANBCT Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, Adrian Neag – project manager ANBCT România, Lavinia Maier – executiv chef Reliva, Eugen Bar – executiv chef – Castello, Alexandru Şandrău – executiv chef President şi Nicolae Pop – executiv chef ManagEvent nu au avut o misiune ușoară, trebuind să guste din preparatele celor 14 echipe.
Prima dată, ca la orice tăiere a porcului, s-a început cu jurizarea pălincii. Apoi au fost jurizate preparatele: toroș, cârnați, caltaboș și alte preparate din porc. Invitat de onoare a fost Ștefan Oprea, președintele Disciples Escoffier, Institute Culinaire Disciples Escoffier (ICDE) în România.
„Cel mai important criteriu este gustul. Trebuie să gustpm toate preparatele, să vedem care e mai bun. La fel, apreciem noutatea cu care vine fiecare concurent, inovația și respectarea tematicii concursului. Avem probe impuse: cârnat, caltaboș, toroș – care este un preparat local. Pentru toroș avem câteva ingrediente. Se face la fel, dar totuși reușim să desemnăm un câștigător, pentru că la un preparat, în afară de ingredientele din rețetă, trebuie să mai pui ceva – puțină dragoste și suflet”, a specificat Ștefan Bercea, președintele ANBCT.
Clasament
Trofeul ediției a VI-a „D’ale Porcului” a fost câştigat de echipa Valea lui Mihai. Pe locul II s-a clasat echipa comunei Oșorhei, iar locul al III-lea echipa comunei maghiare Körösnagyharsány. Echipa din Valea lui Mihai a câștigat și premiul întâi la categoria „Cel mai bun produs tradițional”, cu un toroș preparat după o rețetă spcială. Echipa din Oșorhei a preparat cei mai buni cârnați, iar cei mai buni caltaboși i-a făcut echipa din Körösnagyharsány. Juriul a decis că pălinca cea mai bună a fost a echipei din Oșorhei.
Pe tot parcursul festivalului, pe scenă au evoluat artiști cântăreți și dansatori. La festival a participat Văru’ Săndel, asaltat și salutat din toate părțile de bihorenii prezenți la festival. În cadrul festivalului a fost organizat și un târg de produse tradiționale.
Duminică, record
Duminică, 1 Decembrie, echipa „D’ale Porcului” va încerca să stabilească recordul mondial „Cel mai lung mititel”. Pe scenă, va susține un concert Mircea Rusu. De asemenea, tot în parcarea de la Era Park, va avea loc o demonstrație de Etno Kangoo Jumps, susținută de Kinga Sebestyén şi echipa Kapo.
Trimite articolul
XE dezlegare la pește și nutrețuri pe comprimate de pește, porcul nu mai este ceea ce a fost, el este balenă.