În acest weekend, comunitatea slovacă din Valea Cerului, comuna Suplacu de Barcău, a găzduit a XV-cea ediție a Festivalului Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac ”Mládežnícky Folklórny Čerpotok 2019”.
Considerat emblematic pentru activitatea Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, festivalul și-a propus și în acest an păstrarea și promovarea folclorului autentic slovac, revigorarea tradiției, a cântecului și dansului popular slovac, îmbinate într-un spectacol artistic de înalt nivel cultural.
Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din Români, a dorit să ofere publicului larg și iubitorilor de folclor în fiecare an, un spectacol inedit.
Festivalul se organizează an de an din nevoia de a reuni tinerii slovaci din comunitatea slovacă, atât din țară cât și din străinătate, în cadrul unei manifestări folclorice ample și care dorește să ofere prilejul de a face cunoscute cântecele și dansurile specifice comunității slovace din întreaga Europă și nu numai. Acest eveniment a adus de-a lungul timpului pe scenă soliști vocali, instrumentiști, grupuri vocale, formații de dansuri și ansambluri care au demonstrat din plin valoarea si autenticitatea folclorului slovac.
La invitația organizatorilor au fost prezenți și mai mulți oficiali, reprezentanți ai instituților publice din România, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croația, etc.
Programul acestor evenimente culturale a început miercuri cu sosirea ansamblurilor folclorice din străinătate, care au vizitat pe parcursul zilei de joi județul Bihor și municipiul Oradea, vinerea toți participanții au făcut ultimele repetiții și s-au pregătit pentru programul cultural de sămbâtă și duminică.
A devenit deja o tradiție în viața cultural-artistică a județului Bihor, ca la începutul manifestărilor reprezentanți instituților publice prezente, din țară și din străinătate să participe la intonarea imnurilor de stat ale României, Slovaciei, și Uniunii Europene ca și model de colaborare între România și Slovacia cât și un bun parteneriat la nivelul Uniunii Europene.
La acest moment alături de intonarea imnurilor, se arborează steagul României ca exemplu și model al loialității comunității slovace din România, arborarea steagului Slovaciei ca respect pentru buna colaborare a României și Slovaciei în problematica comunității slovace din România, și arborarea steagului Uniunii Europene ca un parteneriat comun între cele două state la nivel european.
Parada portului popular, un moment mult așteptat a avut rolul de a impulsiona pe cei prezenți în a se transpune în vremurile din trecut când toți purtau acele frumoase costume populare.Organizatorii pricipali ai acestui festival sunt: Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, Departamentul pentru Slovacii din Diaspora din cadrul Guvernului Slovaciei, Minsterul Culturii din România, Consiliul Județean Bihor – Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte și Primăria Comunei Suplacu de Barcău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!