Biroul Permanent Local al PDL Oradea a hotărât, printr-o decizie emisă în 22 iulie, însă ajunsă publică abia acum, excluderea din partid a mai multor membri de vază. Este vorba, printre alţii, despre un consilier local de Oradea, Cristian Ile şi a consilierul judeţean Mircea Straniş. De asemenea, fostul primar PD de Aleşd, fost subprefect şi director la APIA, Traian Abrudan, Simona Vesa, fostă şefă la Prestaţii Sociale, ex-inspectorul şcolar general Dorel Luca, Adrian Vesa, Teodora Moțiu, Mihai Pop, Ionel Chichinejdi, Ştefan Stanciu, Octavian Tudor şi Mihai Kolozsi.
Motivul oficial este neplata cotizaţiei de partid de către cei excluşi, de mai bine de un an, însă motivul real este lipsa totală de activitate în partid, implicit prin neimplicarea în ultimile campanii electorale ale celor vizaţi. După ce PDL a pierdut guvernarea, Traian Abrudan a rămas în structura de conducere a APIA Bihor. La fel s-a întâmplat în cazul Simonei Vesa. Fost şef la RAR Bihor, plecat de acolo pe fondul arestărilor preventive ale colegilor săi, consilierul local Cristian Ile a votat „pe invers” cu colegii săi de partid din Consiliul Local Oradea, în chestiunea mutării Muzeului în Cetate, din această vară. Ile a susţinut atunci varianta primarului Ilie Bolojan, care îşi doreşte ca Muzeul Ţării Crişurilor să funcţioneze în Cetatea Oradea, în timp ce PDL s-a opus. Interesant este, însă, că ulterior excluderii lui Abrudan şi Ile, ca urmare a apropierii celor doi de PNL, s-a anunţat fuziunea PNL – PDL. Astfel, cei doi ar putea fi din nou colegi cu cei ce i-au exclus din PDL.
Decizia PDL Oradea a avut girul şefului PDL Bihor, senatorul Gavrilă Ghilea.
Au evitat votul
„Sunt persoane luate fie din lista de candidaţi pentru Consiliul Local sau cea pentru Consiliul Judeţean, care au adresa pe Oradea. Sunt radieri, nu excluderi. Dacă îl excluzi, înseamnă că omul a greşit cu ceva. Atunci, cazul ar fi fost discutat în forul de conducere al partidului şi s-ar fi terminat prin vot. Aşa, radierea este constatarea unui fapt existent: neplata cotizaţiei pentru cel puţin de o perioadă de un an în urmă. Este vorba despre 1 lei pe lună, ca membru de partid. Partidul constată şi îl radiază din registrul membrilor de partid. Practic, sigur că este vorba despre lipsa totală de implicare”, ne-a declarat şeful PDL Oradea, Cristian Puşcaş. Cei radiaţi din PDL ar putea fi, însă, reprimiţi în partid. „Au dreptul, pot să vină să-şi depună cerere de adeziune. Cererea lor va fi judecată în BPL sau BPJ”, a mai transmis Puşcaş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!