Medicii atrag atenția că, de data aceasta, virusurile sunt mai agresive, deoarece s-au modificat pentru a rezista în competiție cu SARS CoV-2.
„Cel mai mare vârf al virozelor s-a înregistrat în săptămâna 46, adică între 14 și 20 noiembrie 2022. Atunci am înregistrat 6.183 de cazuri și 28 de internări”, a spus dr. Călin Sonea de la Direcția de Sănătate Publică Bihor.
Potrivit acestuia, pe grupe de vârstă, cele mai multe viroze sunt înregistrate în rândul copiilor de la 0 luni la 1 an, urmați de copiii care frecventează colectivitatea (5-19 ani) și de persoanele de peste 65 de ani, persoane vârstnice care suferă și de alte patologii.
[eadvert]
Din fericire nu s-au înregistrat cazuri de gripă până acum. În schimb, în luna noiembrie Bihorul a înregistrat două cazuri de virus sincițial respirator. acest virus a umplut, în ultima perioadă, spitalele din țara noastră și provoacă bronșiolite, mai ales în rândul copiilor foarte mici.
„Din 10 probe trimise la Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj, două au fost pozitive. Din păcate, nu sunt recoltate probe de la toate persoanele bolnave”, mai zice dr. Sonea.
Centre de evaluare pediatrică
Ministerul Sănătății a decis să înființeze mai multe centre de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii. În total, la nivelul țării vor funcționa 60 de astfel de centru. Acestea au menirea de a degreva Unitățile de Primi Urgențe, dar și de a reduce timpul de aștepare, precum și de a facilita accesul la asistenţa medicală pediatrică.
La nivelul județului Bihor vor funcționa două astfel de centre. Unul dintre ele va fi deschis la Spitalul Clinic Pelican Oradea, de pe strada Corneliu Coposu nr. 14 A și 14 B, cu program de luni până vineri între orele 8 și 16. Totodată, Clinica Lavinia Davidescu din Oradea și-a oferit disponibilitatea de a deschide centru de evaluare pediatrică. Acesta se găsește pe strada Gheorghe Doja nr 1A, telefon 0359.801.010 și 0359.801.011, de luni până vineri inclusiv, între orele 8.00 – 13.00.
Copiii care au simptome de viroză respiratorie trebuie evaluaţi mai întâi de către medicul de familie, iar dacă prezintă simptomatologie sunt trimiși la centrele de evaluare pediatrică, zice dr. Sonea de la DSP Bihor.
„De la centrele de evaluare pediatrică, dacă este cazul, copiii cu forme severe sau cu factori de risc, vor fi trimiși la spitale”, a explicat dr. Călin Sonea.
Recomandări pentru îngrijirea la domiciliu a copilului
Oradea. Infecțiile respiratorii sunt mai frecvente în sezonul rece și atunci când copiii frecventează colectivitățile, în special în cazul celor mai mici de 5 ani. Medicii DSP Bihor fac mai multe recomandări în cazul copiilor ce prezintă o infecție respiratorie acută,ce pot fi tratați acasă.
„Durata bolii este 7-10 zile, iar starea copilului se îmbunătățește treptat. Medicamentele ajută copilul să tolereze boala mai ușor, dar nu îl vindecă mai repede. Cele mai multe infecții sunt virale de aceea antibioticele nu sunt, în general, recomandate și se administrează doar la indicația medicului”, spun medicii.
Astfel, dacă doriți să ajutați copilul să treacă mai ușor printr-o infecție este necesar să îi oferiți copilului lichide în cantități mici, dar frecvent, pentru a evita deshidratarea. În cazul în care este alăptat, laptele de mamă va fi lichidul cel mai ușor acceptat de către copil.
„Atunci când este deshidratat starea generală a copilului se alterează și urinează mai puțin de 3 ori pe zi”, explică medicii.
Aceștia mai recomandă să fie îndepărtate secrețiile din nasul copilului folosind soluții pe bază de ser fiziologic sau apă de mare, în special înainte de mese și înainte de somn. Îmbrăcați lejer copilul, temperatura în încăpere nu trebuie să depășească 22°C. Totodată, vă este recomandat să folosiți medicamente pentru febră (Paracetamol, Ibuprofen, Algocalmin) atunci când febra influențează starea generală a copilului.
„Medicamentele pentru tuse nu se folosesc la copilul mai mic de 1 an. Puteți ajuta copilul care tușește folosind dispozitive de umidificare a aerului și administrând medicamentele prescrise de medic. Există studii care susțin că mierea ameliorează tusea copilului; mierea este contraindicată la copilul mai mic de 1 an, ½ linguriță la copilul 1-5 ani, 1 linguriță între 6-11 ani și 2 lingurițe pe zi la copilul mai mare de 12 ani”, explică doctorii.
Totodată, evitați fumatului în apropierea copilului și prezentați-vă la medic, atunci când copilul respiră cu dificultate, se aude un șuierat atunci când respiră sau trage aerul în piept cu zgomot. La fel și când copilul devine palid, flasc, starea generală se alterează sau dacă nu reușește să înghită saliva ori de are febră înaltă (peste 38 °C în cazul copilului mai mic de 3 luni, peste 39°C în cazul copilului cu vârsta 3-6 luni) sau febra durează mai mult de 5 zile. La medic trebuie să ajungeți și atunci când nu poate bea lichide din cauza respirației dificile sau dacă mnifestările durează mai mult de 7 zile, copilul trebuie să fie re-evaluat de către medicul de familie.
Pentru a evita răspândirea virușilor, învățați copilul să poarte corect mască (aceasta trebuie să acopere nasul și gura) atunci când are o boală respiratorie. Totodată, învățați copilul să își acopere gura și nasul cu brațul atunci când tușește sau strănută.
„Utilizați batiste de unică folosință atunci când copilul strănută sau tușește apoi aruncați batistele imediat la gunoi, după care spălați-vă pe mâini. Nu duceți copilul bolnav în colectivitate și curățați suprafețele care au venit în contact cu secreții prevenite de la copilul bolnav (produse prin tuse, strănut). Învățați copiii să își spele mâinile timp de 20 de secunde cu apă și săpun (soluțiile dezinfectante pot fi folosite dacă apa și săpunul nu sunt disponibile), să nu își atingă ochii, nasul sau gura după ce a pus mâna pe suprafețe posibil contaminate. Aerisiți periodic camera copilului, evitați spațiile aglomerate și evitați contactul cu persoanele bolnave”, recomandă medicii.
Trimite articolul
XVirusurile nu s-au modificat pentru a fi în competiție cu SARS-Cov 2. Mai învățați oleacă. Virusurile se modifică pentru că încearcă să fenteze sistemul imunitar. Luați orice compendiu de medicină și citiți. Acum par mai virulente pentru că timp de doi ani jumate nu ne-am antrenat sistemul imunitar. Am stat în casă, cu masca pe față, ba ne-am mai și distrus și bruma de imunitate cu produsul denumit impropriu vaccin, pentru care au schimbat însăși definiția vaccinului. S-a dovedit că nu oprește transmiterea bolii și nici nu protejează de SARS-Cov. Ba dimpotrivă, după sapariția vaccinului au început să apară o explozie de variante (mutații) ale Sars-Cov-ului, determinând virusul să fenteze vaccinul. SIstemul imunitar trebuie permanent stimulat. Asta s-a întâmplat de mii de ani și încă existăm. Acum facem tragedie din orice muc în colțul nării. Încercați să gândiți oameni buni, nu vă lăsați așa ușor înfricați de orice cioclu apocaliptic. Prea ne-am obișnuit să nu mai gândim și să luăm totul de-a gata.
-
Nu fenteaza virusul ca vrea el sa fenteze sistemul imunitar…Modificarile genetice se produc la intamplare iar daca un virus se intampla sa se modifice in asa fel incat sa nu mai fie recunoscut de sistemul imunitar, acel virus va continua sa se multiplice iar restul vor fi distruse de catre sistemul imunitar..