JB&Bihon a semnalat încă de acum o săptămână că ar putea exista sau există deja focare de coronavirus în coloniile de rromi din mai multe localități, printre care Vadu Crișului, Săcueni, Tinca, Talpoș.
Comitetul Județean pentru Sitauții de Urgență Bihor, reunit joi, 30 aprilie, a luat joi, a decis instituirea măsurii de carantină a coloniei de rromi din Vadu Crișului.
Art. 1 Se instituie, pe timpul perioadei stării de urgență, măsura de carantinare a coloniei de romi din comuna Vadu Crișului, localitatea Vadu Crișului, cu următoarea componență și localizare:
- întinsă pe o suprafață de 7,44 ha
- având 5 căi de acces
- acces utilități – electricitate, apă potabilă, colectare deșeuri
- numere de casă de la 922 la 944 – 82 de gospodării pe teritoriul Vadu Crișului
- numere de case de la 112 la 115 – 3 gospodării pe teritoriul satului Birtin;
- zone de protecție: întreaga suprafață a comunei Vadu Crișului
Informațiile au fost confirmate prin încercările oficialilor de a testa populația de la Vadu Crișului. Însă acolo, din cauza, se pare, a unor lupte interne între țigani pentru rolul de bulibașă, parte din oameni au refuzat testarea prin metoda pooling. Totuși, foarte multe din cele circa 150 de teste care s-au efectuat, majoritatea indică faptul că acolo sunt mulți bihoreni cu coronavirus.
Poliția Bihor și Jandarmeria Bihor păzesc localitatea tot de aproape o săptămână și drumurile de acces din zona Vadu Crișului.
Cum s-a ajuns la carantinare
Prefectul Dumitru Țiplea a prezentat evoluția situației de Vadu Crișului. „În urmă cu o săptămână și jumătate, două săptămâni, un număr de 4 persoane din colonia de romi de la Vadu Crișului a prezentata simptomatologie specifică COVID-19. Acele persoane au fost extrase cu ambulanța din comunitate, în urma testărilor s-a concluzionat că sunt pozitive, în acest moment fiind internate în spital.
Din discuțiile cu Direcția de Sănătate Publică Bihor și cu conducerea spitalelor din Bihor am concluzionat că ar trebui să începem testarea intracomunitară în acea colonie de romi.
Joia trecută am trecut la acțiune și ne-am deplasat acolo cu 5 instituții, inclusiv cu colegii de la arme: jandarmi, poliție și pompieri. Nu am reușit testarea coloniei pentru că dumnealor nu au dorit, am revenit sâmbătă și am testat efectiv un număr de 124 de persoane. După inventarierea și analiza probelor s-a ajuns la concluzia că, fiind un număr considerabil de pozitivi în comunitate, ar trebui efectiv, să trecem la carantinarea acestei comunități. S-a făcut o analiză de risc de către Direcția de Sănătate Publică Bihor, s-a comunicat la nivel național Departamentului pentru Situații de Urgență prin Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției am primit acordul prin Ordinul comandantului acțiunii”, a transmis prefectul.
„Nu se iese, nu se intră”
Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, a sintetizat ce presupune carantina unei comunități:
- în primul rând intrările și ieșirile din comunitate sunt păzite strict de către poliție și jandarmerie, nu se iese nu se intră;
- se monitorizează din punct de vedere al sănătății continuu starea întregii comunități și se asigură alimentarea cu energie electrică, apă, evacuarea deșeurilor;
- la un număr de zile, 7-10 zile, cât va dispune și va considera Direcția de Sănătate Publică, un număr de persoane vor fi testate pentru a se vedea în ce stadiu este acea comunitate.
Pooling în colonii
Dacă în centrele de carantină, probabilitatea ca un cetățean infectat să scape în comunitate este destul de redusă, în coloniile de rromi, situația e mai delicată. Și pentru ca aceștia să nu răspândească virusul Covid-19, s-a decis testarea prin renumita metodă pooling, în comunitățile respective.
Metoda pooling este folosită deja cu succes în Bihor, în premieră pentru țară, inclusiv în comunitatea cadrelor medicale.
Noua strategie de testare comunitară constă în definirea de zone clar delimitate geografic, cu populație omogenă, și testarea comunităților din zonele respective prin metoda „pooling”, adică testarea mai multor persoane într-o singură probă. În cazul confirmării probei, grupul testat pozitiv va fi divizat în subgrupe mai mici, multiplu de doi, și retestat până la identificarea tuturor persoanelor pozitive (ex. de divizare grup: 64, 32, 16, 8, 4, 2). Astfel, pe lângă creșterea volumului și vitezei de depistare a cazurilor pozitive, această metodă crește și eficiența testării, prin folosirea unui număr considerabil mai mic de teste, față de testarea individuală, care se practică în prezent.
Tot pentru depistarea rapidă şi economisirea resurselor medicale, cadrele medicale din județ au fost instruite să colecteze probe pentru detectare Covid-19, în cadrul acțiunii de pooling ce urmează a fi demarată.
Mai puțin de o treime din rromii din Vadu Crișului au acceptat testarea coronavirus
Trimite articolul
XO nouă dictatură de tip politico -medicala?
O minciună la nivel global?
Vezi aici spitale din România care concediază personalul. :
Ciudat, treaba asta se întâmplă și în USA
-
De asemenea, printre angajatorii din sănătate care au trimis oameni în şomaj tehnic sunt şi spitale de stat, precum Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, cu 125 de contracte, cele mai multe persoane fiind trimise în şomaj tehnic. Spitale judeţene de urgenţă şi chiar Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” au trimis de asemenea personal în şomaj tehnic.
-
-
Fac experimente pe oameni, în loc să facă pe cobai.
Ca să produci un vaccin sigur durează zeci de ani, nu doar câteva luni cum fac criminalii ăștia.-
Au facut pe cimpanzei deja…
-
-
-
-
Ca să fie o minciună la nivel global ar însemna să se fi pus de acord rușii, canadienii, japonezii, americanii, chinezii, europenii etc, să se fi pus cu toții de acord asupra unui lucru, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria lumii.
Cât despre suspendarea contractelor, este o reacție normală. Oamenii stau acasă și nu merg la consultație sau analize pentru fiecare durere în cot. Din 1000 de pacienți, analize sau consultații zilnice ale unui centru medical probabil se mai fac 10-20. Nu e nimic ciudat, sistemul se adaptează cererii. Va trebui să ne adaptăm și noi sistemului. Acum avem timp liber, citim, căutăm informații din domenii pe care nu le stăpânim. Poate ar fi mai util să folosim timpul acesta pentru a ne perfecționa/califica în ceea ce ne pricepem căci vin vremuri dificile și doar cei mai bine pregătiți dintre noi o să doarmă cât de cât liniștiți.-
Vasile,
Aici e vorba de mafia Big Farma, care e deasupra guvernelor.
Vezi aici cum și-a arătat colții aproape de noi, în Austria :
https://www.demnitatea.info/2020/04/30/soc-in-mijlocul-europei-ies-la-iveala-dedesubturile-crizei-coronavirus/-
Am citit articolele pe care le postezi, ele nu reprezintă „știri”. Acolo sunt informațiile interpretate, păreri interpretate cu titluri de cancan (șoc, groază, etc).
-
Pt unii acestea sunt stiri 🙂
-
-
-
Eu as face altfel poolingul ăla , bolovan legat se picioare si hups in the pool .
-
bozgore, nu mai bine facem un pooling la tine in gura?
-
Te strange palaria Gabor ?
-
fa-o la muma-ta in dos rromulane
-
colonia de tigani trebuie izolata total si daca ei vor sa se infecteze intre ei nerespectand masurile de siguranta si autoizolare sa o faca pe raspunderea lor, dar sa nu fie lasati sa intre in contact cu alti concetateni, iar ciorditorii obraznici si recalccitranti care au fost afara pentru furt si alte infractiuni, trebuie trimisi la bulau pentru 5-6 ani sa se invete minte.
-
Si dupa aceea umpli spitalele cu ei si alti se uita si spera sa ajunga la un pat de spital la nevoie
Agrocurbura, gãsirea din timp a soiurilor timpurii în vederea comercializãrii mai rapide în avantajul celor care muncesc, ameliorarea densitãţii prea mari în zootehnie cu repartizare dupã caz la creştere sau sacrificare, inventarierea maşinilor şi utilajelor agricole în vederea folosirii lor la întreaga lor capacitate, obţinerea de plusvaloare prin cercetarea ştiinţificã a activitãţilor în gospodãrie pentru gãsirea procesului optim de ridicare a acestora…
Grozav articol ,dar și cel care l-a scris : “numere de casă de la 922 la 944 – 82 de gospodării “, matematica de baltă.
-
Tu ai auzit de 922, 922/a, 922/b, 922,c, 923…etc? Viata bate filmul, la fel cum te bate viata pe matale…
rontau? colonia din rontau?
“Un numar considerabil” cati inseamna de fapt, de ce nu dati date exacre, care a smecheria ?
-
Scrie și în articol că se estimează în baza celor 124 de probe preluate. Nu se poate spune exact pentru că nu vor rromii să se testeze. Nu este nici o șmecherie…
of of , Bilojan cum mai ajunge acasa in Birtin sa-si viziteze rudele 🙁
Problema sta in felul urmator:
Platesc peste 2000 de lei lunar cas si cass.
Cand si daca Doamne feri’ o sa vina cazul sa fiu pozitiv cu Covid, chici ce: nu o sa mai am loc in spitale din cauza unor asistati social si a unor scursuri.
Asta este tot!
Dreptul universal al omului ne da drept la sanatate, fara nici o conditie, insa acum si contrubuabil, ma tem ca multi dintre noi nu vom mai avea acest drept din cauza proastei gestionari a situatiei.
Cine stie, cati si pe unde au umblat aia(e doar un exemplu) si cat au “dat” mai departe.
1. Birtinul trebuia carantinat / sters de pe fata pamantului in anul 1969. Era singura sansa sa scapa Oradea de un primar cretin.
2. In coloniile de tigani, testarea / poolingul ar trebui sa se faca cu Kalașnikov AK-47.
-
1. Numele și prenumele persoanei potrivite să îl înlocuiască?
2. Epurarea etnică? Oamenii civilizați nu vorbesc așa ceva nici măcar în glumă.-
1. Nu conteaza numele si prenumele persoanei potrivite,dar cel de acum sa nu fie.
2. Iti doresc (nu din gluma) sa ai foarte multi vecini sau membrii noi de familie din aceasta “etnie”.
-
-
Tu ar trebui sa fii carantinat!
-
las ca ii epureaza covidu acuma, ca prea erau pusi pe petrecere
-
or ajuns ciorile in carantia fortata 🙂 acuma pot sa petreaca
Parcul industrial antimigrenã.