Este prima oara dupa Revolutie când în campania de vaccinare antigripala gratuita primii beneficiari nu mai sunt bihorenii cu risc crescut de îmbolnavire: batrânii din aziluri, copiii din casele de copii, personalul medical de la Spitalul de Infectioase. În schimb, beneficieaza de aceste doze locuitorii unor zone care cu greu pot fi numite drept „calamitate”. Asadar, putem vorbi despre un exces de zel în ducerea la îndeplinire a unui ordin ministerial, care a vizat, desigur, zonele inundate din Moldova, Dobrogea, Muntenia si Banat. Ministrul a decis
Datorita situatiei de criza creata de aparitia gripei aviare, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a decis ca în aceasta campanie de vaccinare pentru sezonul 2005/2006, începuta de vreo saptamâna, sa beneficieze întâi locuitorii din zonele inundate si abia apoi persoanele cu risc.
Purtatorul de cuvânt al DSP Bihor, dr. Dorel Târt, ne-a declarat ieri ca „situatia epidemiologica actuala” a impus ca cele 2.000 de vaccinuri antigripale din Bihor sa fie date oamenilor din zona Marghitei, Suplacu de Barcau si din zona Beiusului, care au fost afectati într-o oarecare masura de pe urma inundatiilor din acest an.
Nu se stie cât trebuie
Doctorul ne-a spus ca actiunea este complexa si va dura circa doua saptamâni, fiindca medicii de familie din teritoriu vor trebui ca pe lânga administrarea vaccinurilor, se se ocupe de cartografierea beneficiarilor de vaccin. Tot medicii de familie din „zonele calamitate” ale Bihorului sunt nevoiti ca, începând de saptamâna viitoare sa transmita zilnic la DSP Bihor datele actiunii de vaccinare. La rândul sau, DSP Bihor va comunica Ministerului Sanatatii situatia derularii campaniei de vaccinare antigripala.
Dr. Târt a explicat ca asa-zisii sinistrati din Bihor au întâietate la vaccin fiindca în zonele afectate riscul aparitiei unor boli, epidemii, inclusiv gripa aviara, e mai mare. Din aceasta cauza, a continuat medicul, în Oradea nu se vor distribui vaccinuri gratuite persoanelor cu risc, decât dupa încheierea vaccinarii bihorenilor din zonele afectate.
Dr. Târt nu a putut estima câti bihoreni au suferit de pe urma inundatiilor din acest an, sustinând ca situatia reala se va putea cunoaste abia dupa cartografierea efectuata de doctorii de familie în teritoriu, posibil peste 7 zile.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!