Platforma online de programare pentru vaccinare relevă suprasolicitarea centrelor de vaccinare din Oradea, față de alte centre din județ. Iar de la debutul etapei de vaccinare a populației generale, listele de așteptare pentru vaccinarea în Oradea acumulează cozi digitale din ce în ce mai consistente. Fenomenul turismului pentru vaccinare este tot mai persistent.
[eadvert]
De altfel, programare.vaccinare-covid.gov.ro întâmpina marți dificultăți de funcționare, grevând programarea online.
Cum se împart vaccinurile: criteriul demografic vs. criteriul ratei de infectări
Coordonatorul național al campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță anunță că este luată în considerare renunțarea la alocarea vaccinurilor exclusiv în baza criteriului demografic. Ar urma să se țină cont și de rata infectărilor în anumite zone ale țării. După cum se știe, Oradea este la limita intrării în zona roșie, procentele ultimelor zile variind între 2,85 și 2,97 la mia de locuitori.
Directorul Cancelariei prefectului de Bihor, Ligia Melinda Oala, ne-a transmis că DSP Bihor are în lucru o propunere pentru o mai bună distribuție a vaccinurilor, pe centrele din Bihor. “DSP va face o analiză și va veni cu propuneri. DSP și cu reprezentantul nucleului județean vor verifica viitoare posibile locații”, precicează aceasta, având în vedere nevoia suplimentării locațiilor, pentru succesul campaniei. Coordonatorul nucleului județean pentru activitatea de vaccinare este dr. Anca Hnatiuc, iar directorul DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă face parte din această structură. O altă problemă ce trebuie rezolvată urgent este cea a plății personalului vaccinator, cu atât mai mult cu cât se lucrează și în weekend.
Țintă: 10,4 milioane de români vaccinați până în septembrie
România își propune ca până în septembrie să atingă pragul critic de vaccinare a 70% din populația eligibilă, adică 10,4 milioane de persoane vaccinate, pentru a atinge imunitatea de grup. Acela este momentul estimat de dr. Gheorghiță, când purtarea măștii nu va mai fi obligatorie.
În ceea ce privește vaccinul AstraZeneca, deși mai multe țări au suspendat acest ser, România continuă și cu acest vaccin, în ton cu decizia Agenției Europene a Medicamentului. Potrivit dr. Gheorghiță, rata de 1 caz la 1 milion de vaccinări, privind incidența evenimentelor tromboembolice nu justifică retragerea acestui vaccin de pe piață.
Trimite articolul
XDaca omului i se ofera iluzia de siguranta sau promisiunea unei vieti confortabile, va alege pastila gresita si se va supune creatorilor de joc.