Într-un comunicat de presă transmis zilele trecute, Ministerul Sănătăţii aminteşte că „singurele documente necesare la înscrierea copiilor la grădiniță sau școală sunt adeverința medicală de la medicul de familie și avizul epidemiologic. Analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar în cazul în care există simptome de boală infecțioasă la copil”.
În comunicat se menţionează că „Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au stabilit anul trecut printr-un ordin comun documentele medicale necesare la înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de învățământ în România. Aceste documente nu prevăd rubrici pentru rezultatele analizelor medicale”.
Să elimine abuzul
Ministerul Sănătății transmite că „dorește ca publicul – în special parinții – să fie informat asupra unor elemente esențiale pe care ar trebui să le cunoască pentru a lua decizii și a acționa în mod responsabil pentru sănătatea copiilor lor”. Reprezentanţii MS motivează renunţarea la efectuarea de analize medicale astfel: „Prezența nazală și/sau faringiană a stafilococilor sau pneumococilor este frecventă și nu reprezintă în sine un pericol pentru sănătatea copilului. Cu alte cuvinte, nu necesită un tratament antibiotic”.
În plus, zic ministeriabilii, „testele/analizele medicale pentru grădiniță nu sunt solicitate în mod expres prin niciun document oficial sau act normativ. Ele nu au valoare epidemiologică, adică nu pot fi interpretate așa încât să dea indicații asupra unui pericol real la care sunt expuși ceilalți membri ai comunității școlare în care intră respectivul copil. Efectarea acestor teste/analize, interpretate în mod superficial, deschide posibilitatea unui abuz – administrarea de antibiotice fără ca aceasta să fie cu adevărat necesară. Consecințele sunt nefaste: perturbarea florei microbiene normale a copilului care primește antibiotic, respectiv selectarea de germeni rezistenți la antibiotice ce pot fi ulterior transmiși mai departe în comunitate”.
Reprezentanţii MS zic că „încurajează instituțiile din domeniul sanitar, unitățile școlare și medicale să informeze corect populația despre lipsa beneficiilor unor asemenea testări” şi că nu susţin „folosirea antibioticelor pentru „eradicarea” unor germeni care există în organism în mod normal”. Însă ministeriabilii nu spun un cuvânt despre vaccinurile efectuate copiilor, care trebuie arătate de către părinţi la intrarea într-o colectivitate nouă, la schimb de ciclu preşcolar/şcolar (creşă, grădiniţă, clasa I, clasa a V-a, clasa a IX-a).
Însă pe plan local, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, a declarat pentru Jurnal bihorean şi Bihon.ro că recomandă medicilor de familie să elibereze părinţilor cu copii la început de ciclu preşcolar şi şcolar măcar o adeverinţă către unităţile de învăţământ cu efectuarea vaccinurilor şi, unde e cazul, cu precizarea absenţelor de rapeluri ori vaccin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!