La prânzul zilei de vineri, 22 ianuarie, în Oradea nu mai existau locuri disponibile pentru vaccinare, până la data de 21 martie. Din februarie, județului Bihor i se vor aloca alte cinci fluxuri de vaccinare, ceea ce înseamnă încă 300 de doze ce vor putea fi administrate, suplimentar, în fiecare zi.
În prezent, în Bihor, pe lângă cele șase centre unde sunt derulate șapte fluxuri zilnice de vaccin, se mai vaccinează în spitale, în centrele rezidențiale pentru bătrâni și, de asemenea, mai sunt trei centre la dispoziția cadrelor MapN și MAI, la Spitalul Avram Iancu, Centrul NATO și CMDT din cadrul MAI.
[eadvert]
Unde apar noi centre de vaccinare?
„Suntem pregătiți să mărim numărul de doze. Deja am ajuns la 1.200 de doze administrate zilnic și avem o capacitate de aproximativ 2500 doze/zi. Avem pregătite 23 de centre, în județ și avem solicitări să mărim numărul de centre. Primăriile vor preda listele cu persoanele imobilizate la pat. Centrele de dializă vor fi vaccinate la Orașelul Copiilor din Oradea și la Ștei, înainte și după dializă. Din 8 februarie, județului Bihor i s-au alocat încă 5 centre de vaccinare, la Marghita, Beiuș, Sântandrei, plus două fluxuri la Colegiul Traian Vuia din Oradea, unde se vor vaccina cadrele didactice”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea, mulțumindu-le medicilor de familie care au participat la campania de vaccinare în regim de voluntariat.
Cele două fluxuri de la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea vor fi organizate la parterul internatului. Cel de la Marghita va fi în sala de sport a CN Octavian Goga. De asemenea, la Beiuș și Sântandrei vor fi organizate în sălile de sport, se arată într-o notă semnată de medicul DSP Bihor, Călin Sonea. De ce nu s-au instituit centre de vaccinare la Marghita și Beiuș, până acum? „Am luat centrele pregătite cu logistică și personal. La Marghita și Beiuș nu erau pregătiți cu echipele de vaccinare. Nu am vrut să pierdem fluxuri, deoarece și așa erau puține”, a explicat Țiplea de ce, în schimb, azi avem centre funcționale la Valea lui Mihai și Ștei.
Medicii, peste 70%
Potrivit medicului DSP, la data de 15 ianuarie fuseseră vaccinați 70% din medicii aflați în evidențe, în județ. Doar 35% dintre asistenții medicali și sub 30% din personalul medical auxiliar. „Cadrele medicale se vaccinează, în continuare. Multe persoane din aceste categorii au trecut prin Covid și există o reținere în a se vaccinat imediat după ce a făcut boala”, a explicat dr. Sonea procentele.
Până vineri, pe platformă erau programate 30.298 de persoane, până la 21 martie. Alte 922 de persoane au renunțat la programări, între timp, transmite prefectul Țiplea.
Februarie, lună dedicată rapelului
Până vineri, 22 ianuarie (ora 8), fuseseră administrate 8.886 de doze în județ din care, din care 574 de doze administrate de echipele mobile, în centrele pentru bătrâni. Doze solicitate pentru perioada 23-25 ianuarie: 3.036.
În 26 ianuarie urmează să debuteze campania de vaccinare cu a doua doză (rapelul), astfel încât luna februarie va fi în mare măsură dedicată, practic, vaccinării în rapel.
„În privința programării pe platformă, din 1 martie se pot face din nou programări, deoarece în 8 – 28 februarie se vor vaccina doar rapelurile, ca să închidem ciclurile de vaccinare pentru cei care au primit prima doză. Avem informații că în 2 săptămâni Pfizer va veni cu noi capacități de producere a vaccinului”, precizează prefectul.
Morbiditate medie, la 70 de ani
48,7 ani este vârsta medie a persoanelor pozitive cu Covid, în județul Bihor. 70 de ani este vârsta medie a persoanelor decedate. 2.634 de cazuri pozitive cu vârste de peste 70 de ani, din care 477 de decese, din totalul celor 831 decese raportate până vineri, 22 ianuarie.
Disponibilitate programări pentru luna martie (la data de 22.01.2021, ora 12.00)
Oradea – nu existau locuri disponibile la nici unul din cele 2 centre de vaccinare, sunt epuizate toate locurile pana în 21 martie.
Valea lui Mihai – 672 locuri disponibile
Salonta – 1307 locuri disponibile
Aleșd – 1414 locuri disponibile
Ștei – 1843 locuri disponibile
ANALIZĂ | Un Bihor bolnav și îmbătrânit. Cifrele se reflectă și în morbiditatea Covid
Trimite articolul
Xhehehe, de era p$d la putere sa vezi ce zbiera bihorel, ca e slaba organizare, ca jo napot, ca ue pesede…
Acum ca sunt astia, e normal sa fie haos, de vina e pfizer, nu baietii penelei, care sunt buni si minunati 🙂
Noroc ca robotul kwj s-a vaccinat, nu se mai viruseaza, ca ar fi mare pacat.
Dar cred ca nici nu s-ar fi virusat oricum, are si virusul asta principiile lui, adica un standard de calitate, nu infecteaza orice nemernic.
La cati cretinoizi traiesc in Bihor niciodata nu vor ajunge vaccinurile. Asta e imbucarator sa vezi ca toti mai mult vor, scapam dracului de toti cat mai repede.
-
Ascultă Nemo; cred că vom scăpa noi de tine. Fără tine ,cu un……st mai puțin.
Daca vad ca nu se inghesuie lumea in orasele mici din judet,macar atunci cand Pfizer revine la normal cu distributia vaccinului,s-ar putea deschide noile centre de care se vorbea,in Oradea…E mult si sa te gandesti ca Oradea are loc doar pe final de martie…aia e peste 2 luni !!!
Respect decizia celor care nu vor sau nu au incredere in vaccin dar cei care vor sa se vaccineze ar trebui sa aibe aceasta posibilitate. Suntem abia in etapa a 2 a,cei diin etapa a 3 a,in ritmul asta,se vor vaccina la toamna. E aiurea. Daca s-ar deschide noi centre si ar fi vaccinuri disponibile,s-ar putea accelera aceasta campanie de vaccinare. Sanatate
O mare greșeală cu distribuirea vaccinurilor în județ în loc sa fie repartizate în Oradea mau multe vaccinuri, suntem puși în situația de a ne deplasa în celelalte orașe din județ care au vaccinuri destule dar nu au clienți, organizare proasta din partea autorităților care își iau salariile grase degeaba.
-
Corect ceea ce ati scris…daca tot nu exista cerere in judet pt ca oamenii sunt reticenti sau mai slab-informati…de ce nu se aduc acele doze rezervate lor la Oradea? Pt ca stiu cateva cazuri de Oradeni care si-au facut programare la Salonta si Alesd.