În timp ce alţi tineri de vârsta lor îşi petrec timpul prin baruri sau pe reţele de socializare, câţiva liceeni orădeni înzestraţi cu căldură, compasiune şi iubire de semeni, au ales să-şi dedice timpul liber celor care au cu adevărat nevoie de ajutor. Liceenii orădeni şi-au petrecut zile bune din vacanţa de vară aducând zâmbetul pe buzele copiilor care frecventează Centrul de Zi al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, copii pentru care ieşirile sunt cel mult un vis.
,,În timp ce majoritatea copiilor se bucură, în vacanţa de vară, de mare sau de munte, copiii care vin aici abia au ce să mânânce sau cu ce să se îmbrace. Noi le-am oferit copiilor care frecventează centrul nostru din Oradea şi celor din Centrul de la Ioaniş o tabără la Holod. În timpul anului, voluntarii îi ajută să-şi facă temele şi le propun tot felul de activităţi’’, a spus Alessandra Crovasce, educator social la Centrul de Zi pentru Copii al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea.
O mare familie
Alţii voluntari dau o mână de ajutor la Cantina socială ori la duşurile sociale ale organizaţiei orădene. Mândria şi bucuria de a fi utili semenilor lor, atunci când aceştia au nevoie de ajutor, li se citeşte pe chip.
Caritas Eparhial a devenit pentru ei o mare familie. Aici, nu doar că au şansa să ajute, ci împărtăşesc bucurii şi necazuri, vise şi speranţe, vorbesc despre proiectele în care au fost implicaţi până în prezent şi reuşesc să vadă şi o altă faţă a vieţii.
,,Am venit întâi pentru Cantina socială. Am găsit aici mai mult decât mă aşteptam. Adică, am descoperit oameni cu care poţi să vorbeşti şi să lucrezi’’, a spus Monica Fainărea, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional ,,Emanuil Gojdu’’, profil Biologie-Chimie.
În 2015, anul în care a devenit voluntarul Caritas Eparhial Oradea, Monica a reuşit să stea de vorbă cu oamenii străzii, să le afle poveştile şi să le dea chiar sfaturi. Ea spune că experienţa alături de oamenii şi copiii aflaţi în nevoie a ajutat-o să se dezvolte şi pe plan personal.
,,Îmi place să lucrez cu oamenii şi să-i ajut. Pe de altă parte, aici reuşesc să mă dezvolt şi eu. E important să comunici cu ei, să le zâmbeşti şi să le vorbeşti frumos’’, este de părere Monica.
Aflând despre ceea ce ea face la Centrul ,,Maria Rosa’’ al Caritas Eparhial, mulţi dintre colegii şi prietenii ei au ales să se implice în acţiunile organizaţiei orădene.
,,Pentru mine a fi voluntar înseamnă să te implici, să fii dedicat, să fii lângă oameni atunci când au nevoie, nu doar când crezi tu că au nevoie’’, este crezul elevei gojdiste.
Experienţă
O altă tânără care a ales să se implice în activităţile cu copiii este elevă la profil Învăţătoare-Educatoare. Celia Ile, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan’’ din Oradea a ales să facă voluntariat pentru a dobândi acea experienţă de care va avea nevoie la angajare. Pe de altă parte, voluntariatul este pentru ea şi un mod de a cunoaşte oamenii, de a întâlni persoane noi, de a socializa şi de a vedea lumea altfel.
,,Am ales Caritas Eparhial datorită unei profesoare care a promovat această organizaţie. Fac voluntariat de aproape un an. Am făcut teme cu copiii care frecventează Centrul de Zi al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea’’, a explicat Celia. Pentru ea, a fi voluntar înseamnă a face ceea ce îţi doreşti fără să aştepţi ceva în schimb.
Peste 120 de tineri şi adulţi se implică activ în activităţile Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea de la Centrul de zi pentru Copii, Cantina socială, Duşurile sociale ori dau o mână de ajutor la colecte şi campanii.
Dintre aceştia, câte şase tineri ajută zilnic la cantina socială a organiziaţiei. ,,70% dintre voluntarii noştri sunt tineri. Ei ne ajută să ne desfăşurăm activităţile. Pe toţi voluntarii noştri îi asigurăm de dragostea, admiraţia şi respectul nostru profund’’, a spus părintele Vasile Şoptea, preşedintele Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!