În perioada 1 iulie – 11 august a.c., poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii alături de poliţiştii de proximitate şi poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor şi de reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea au desfăşurat o serie de activităţi menite să prevină atât victimizarea copiilor aflaţi în vacanţă, cât şi infracţionalitatea specifică sezonului estival, respectiv furturile de şi din autoturisme, din locuinţe, furturile din buzunare, din genţi şi din locurile de petrecere a timpului liber.
Siguranţa copiilor în vacanţă
În perioada estivală, poliţiştii bihoreni de prevenire şi proximitate au desfăşurat activităţi destinate prevenirii victimizării copiilor în perioada vacanţei de vară, care, prin specificul său – deplasarea copiilor în zone de agrement, în mediul rural, petrecerea unei perioade de timp mai mari fără supraveghere, circulaţie mai intensă pe drumurile publice – poate genera o creştere a numărului de minori victime sau autori ai unor infracţiuni.
Astfel, poliţiştii bihoreni şi partenerii de program au acţionat în cadrul taberelor organizate în Judeţul Bihor de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor, respectiv în taberele din Municipiul Oradea, Şuncuiuş, Remeţi. De asemenea, poliţiştii de prevenire şi proximitate bihoreni au acţionat preventiv nu numai în tabere, dar şi în alte locuri de petrecere a timpului liber, precum Orăşelul Copiilor, în parcuri, în ştrandurile din staţiunile bihorene Băile Felix şi 1 Mai sau în taberele de zi realizate de diverse organizaţii neguvernamentale.
Activităţile preventive ale poliţiştilor bihoreni au inclus informarea interactivă a tinerilor, proiecţii de filme educativ – preventive, distribuirea de fluturaşi, pliante, broşuri şi alte materiale cu mesaje preventive, jocuri şi concursuri pe diverse teme, toate în scopul formării unui comportament preventiv, subliniind importanţa propriilor atitudini în vederea reducerii riscului de victimizare.
Tematica prezentată de poliţişti în cadrul întâlnirilor cu copiii, părinţii şi cadrele didactice a cuprins aspecte referitoare la grupul de prieteni, prevenirea traficului de persoane, prevenirea unor accidente, utilizarea Internetului în siguranţă, răspunderea penală a minorilor, siguranţa bunurilor personale etc.
Poliţiştii, alături de cetăţeni
În cadrul întâlnirilor desfăşurate cu cetăţenii în locaţiile cu un aflux mare de public, în Municipiul Oradea şi în staţiunile bihorene Băile Felix şi 1 Mai, poliţiştii bihoreni au transmis recomandări preventive şi au distribuit materiale preventive pentru informarea şi conştientizarea opiniei publice asupra factorilor favorizanţi victimizării şi a măsurilor preventive ce trebuie adoptate pentru a preveni furturile din locuinţe, din autoturisme, din genţi şi din buzunare, alte furturi specifice sezonului estival, precum cele din ştanduri, furturile de biciclete, furturile din camere de hotel şi a infracţiunilor de tâlhărie.
Materialele preventive distribuite au fost realizate în cadrul campaniilor „Atenţie la hoţii din buzunare”, „Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi” şi în cadrul campaniei „Siguranţă în vacanţă”.
În perioada imediat următoare, poliţiştii bihoreni se vor întâlniri cu orădenii în cadrul Centrelor Multifuncţionale pentru persoane de vârsta a treia din Municipiul Oradea şi în alte locuri intens circulate în sezonul estival, precum parcuri, mall-uri şi ştranduri, pentru a preveni furturile din buzunare, genţi şi din locurile de petrecere a timpului liber, tâlhăriile şi furturile din locuinţe sau din autoturisme.
Protejaţi-vă şi când vă recreaţi!
În sezonului estival, activităţile specifice de relaxare, ieşirile la iarbă verde, vizitele la piscine şi ştranduri, pescuit, etc. – sunt la ordinea zilei. Poliţia vă recomandă să acordaţi o atenţie sporită lucrurilor personale pentru a nu fi prejudiciaţi! Poliţiştii de prevenire bihoreni vă recomandă: să păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care v-aţi lăsat obiectele personale! Încercaţi să lăsaţi întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv. Nu vă lăsaţi obiectele de valoare – bijuterii, portmonee, telefoane mobile – la vedere pe plajă. Nu uitaţi că există indivizi care speculează orice neatenţie din partea dumneavoastră! Cu un plus de vigilenţă însă, vă puteţi bucura de o vacanţă minunată, feriţi de evenimente nu tocmai plăcute!
În staţiune:
Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi. Manifestaţi grijă faţă de bunurile dumneavoastră! Este indicat să aveţi în portmoneu doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente. Păstraţi portmoneul sau geanta în faţa dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior. Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru. Nu lăsaţi nesupravegheate pe plajă lucruri de valoare (telefoane, aparate/camere de fotografiat/filmat etc.). Câteva momente de neatenţie sunt de ajuns pentru ca infractorii să le sustragă.
De asemenea lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele, în seiful hotelului şi luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăţilor curente. Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsaţi geamurile deschise: este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor. Închideţi uşile de la balcon/terasă (acestea pot fi uşor escaladate)!
În cazul în care aţi fost victima unei infracţiuni de furt din locuinţă/cameră de hotel, încercaţi pe cât posibil să nu pătrundeţi în locul faptei, întrucât riscaţi să distrugeţi probe care pot duce la identificarea autorilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!